drago boric

utorak, 17.04.2007.

ZRTVE TUZE REPUBLIKU SRPSKU,SRBIJU,HRVATSKU,CRNU GORU...

PET HILJADA TUZBI PROTIV REPUBLIKE SRPSKE

Zrtve su podnijele tuzbe zbog torture u logorima i zastupace iz advokati iz Hrvatske,Srbije i Crne Gore

Clanovi Saveza logorasa Bosne i Hercegovine,Pokreta"Majke enklava Srebrenica i Zepa",te"Zene zrtve rata",u srijedu(11.IV 2007.)su i zvanicno pokrenuli sudske postupke protiv Republike Srpske,Srbije,Crne Gore,Hrvatske,te nekoliko kantona u Federaciji BiH.
"To je jedino sta nam je preostalo",zakljucio je MURAT TAHIROVIC,predsjednik Saveza logorasa Bosne i Hercegovine,navodeci da oni koji su za vrijeme rata cinili zlodjela i danas rade u MUP-u RS,Agenciji za istrage i zastitu(SIPA),Narodnoj skupstini RS,opstinama...
Zastupace ih,kako je objasnio Tahirovic,kancelarija advokata JOSIPA SLADICA(Hrvatska),kancelarija PRELEVIC iz Crne Gore,te Fond za humanitarno pravo NATASE KANDIC iz Beograda.
Osnova svih tuzbi protiv navedenih drzava i entiteta je presuda Okruznog suda u Banja Luci,koji je u"slucaju logoras ZIJAHUDIN SMAILAGIC protiv RS" presudio u korist logorasa.Spremno je,podsjetio je Tahirovic,pet hiljada tuzbi protiv RS,i u narednih nekoliko dana prva ce tuzba stici u Banja Luku.
Advokat Sladic,koji je ovih dana pohodio Bosansku Krajinu,navodi i da je Udruzenje logorasa iz Kljuca
spremilo 1400 tuzbi,u Cazinu se njihov broj mjeri na hiljade,bas kao i u Tuzli.
"Ne dvojim kad je ishod ovih tuzbi u pitanju.Vecina sudskih postupaka vodice se u Banja Luci,gdje je sud vec presudio u korist jednog od logorasa.U biti,bice to klasicni sudski postupci.Odsteta!Pa,ako danas na Zapadu bespravno provedete dan u zatvoru,gdje imate lijecnika i cetiri obroka dnevno,onda to kosta oko 70 eura.Imajuci na umu torture kroz koje su logorasi prosli,za dan proveden u logoru trazicemo oko 300 eura na ime odstete",objasnio je advokat Sladic.
("Oslobodjenje")

- 16:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi