drago boric

petak, 30.03.2007.

AMNESTY INTERNATIONAL:SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE TOKOM RATNIH SUKOBA U BOSNI I HERCEGOVINI

PRIMJERI:BOSANSKI PETROVAC,KOTOR VAROS I KLJUC

BOSANSKI PETROVAC:
Muslimanka,starosne dobi od oko tridesetak godina,bila je silovana u obliznjem selu od strane dvojice uniformisanih Srba iz grada Bosanskog Petrovca.Prema njenim iskazima,dvije djevojke,jedna stara 14,a
druga 15 ili 16 godina,bile su silovane od strane istih Srba s prisustvom jos jednog.Prema njenoj izjavi,pocetkom septembra 1992.godine,radila je sa muzem i mladjim sinom i jos nekoliko komsija u polju,ukljucujuci i te dvije tinejdzerke iz istog sela.Grupa Srba u maskirnim uniformama,prisla im je,a dvojica od njih odveli su njenog muza i sina u obliznju sumu gdje su ih zadrzali nekoliko sati,tukli lancima,te gasili im cigarete po tijelu.
Za vrijeme njihovog boravka u sumi,te dvije djevojke su odveli u obliznju kucu,gdje su ih svaki od vojnika jednu po jednu silovali,dok su ostali cuvali strazu.
Ostalim muslimanima je bilo naredjeno da se vrate u polje.Prema iskazima ove zene,djevojke su bile seksualno zlostavljane,sto je mogla zakljuciti iz komentara onih koji su pocinili silovanje.
Jedan od Srba,odveo ju je u obliznju kucu i naredio joj da se skine,sto je najprije odbila,da bi sprijecila svoje dalje ponizavanje,jer je imala mjesecnicu.On joj je stavio noz pod grlo i pitao je da li je njen muz ima oruzje,tvrdeci da ce je ubiti ako ona to porekne.
Nakon toga ju je silovao,sto su poslije ucinila jos dvojica.

KOTOR VAROS:
Dvadesetsedmogodisnja muslimanka,intervjuisana od strane Amnesty Internationala tvrdi da su u junu,nakon sto su srpske snage preuzele kontrolu u gradu gdje je zivjela,pocinile zlocin.
Njen muz je bio uhapsen od strane srpskih snaga,ali je uspio pobjeci.Nakon njegovog bijega ona je postala zrtva,koju su svaki dan ispitivali u lokalnoj skoli,gdje su je tukli i takodjer omalovazavali.
Krajem juna nekoliko uniformisanih lica,odvezli su je u jednu privatnu kucu u gradu.Molila ih je da je prestanu omalovazavati,kao i da joj dozvole da povede svoju djecu sa sobom.Istakla je u izjavi da je kuca u koju su je odveli privatno vlasnistvo,lokalnog srpskog oficira koji ju je tukao,silovao i cesto drzao svoj automat na njezinom vratu.Nakon 2-3 sata ju je oslobodio,prijeteci i tokom zlostavljanja,a i poslije da ce je ubiti ukoliko nekom kaze sta joj se desilo.
Ponovio je svoje prijetnje kada ju je ponovo doveo u istu kucu,nakon dvije sedmice.Druga muslimanka ciiji je muz bio uhapsen,smatra da je isti oficir pokusao i nju da siluje u slicnim okolnostima,ali je bio prekinut pozivom izvana.

KLJUC:
Nekoliko muslimanki iz Kljuca,intervjuisanih od Amnesty Internationala,dalo je podatke o silovanjima koja su se desila u njihovom gradu.
Neke od njih bile su silovane od strane srpskih rezervista i paravojnih jedinica u maju i junu 1992.
godine.Dvije od njih su bile silovane pocetkom oktobra.Jedna od dvije zene imala je dvadesetak godina i bila je silovana u svojoj kuci od strane tri srpska pijana uniformisana lica,koja je poznavala.
Druga zena je imala sezdesetak godina i bila je silovana ispred njene kuce od strane osam vojnika,koje je od ranije poznavala.
Prva trojica silovatelja su joj gurali ruku u vaginu i rezali je nozem,prisiljavajuci je nakon toga da lize svoju vlastitu krv.Dvije od silovanih zena nakon silovanja od strane Srba bile su zaklane.

- 15:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi