Borgman's cube

utorak, 13.12.2016.

Što je jače, helikopter, haubica ili MiG

U zadnje vrijeme se opet "naoružavamo".
Najčešće se radi o "donacijama".
Dakle, netko velik i jak "donira" svoju isluženu ili malo manje isluženu opremu Republici Hrvatskoj, kako bi što? Čuvala svoje granice bolje? Borila se za tu državu, kvalitetnije? Iz ljubavi prema svojim saveznicima Hrvatima?
Idemo ovalo, naš narod kaže : "poklonjenom konju se u zube ne gleda!", a oni preko granice, sa jednakim iskustvima "nema đabe ni u stare babe!"

Evo jedne nadasve dobre analize zadnje "donacije".
http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/262874/ministre-sto-ce-nam-borbeni-helikopteri-bez-oklopa-za-borbu

Slično je i sa haubicama.

Interesantno je kako se svaki put u "donaciji" nalaze strojevi i uređaji kojima treba reparacija ili remont (haubice dolaze iz državne tvrtke, pa smo im malo pomogli privredu), specijalizirana tehnologija i uvjeti koje nemamo. I ne radi se nikada o priči sa transferom tehnologije, nego RH plaća za te popravke, i naravno, postaje potpuno ovisna o rezervnim djelovima i resursima koje ta oprema zahtijeva (streljivo npr.)
Realno, netko ti donira, nešto, što je neupotrebljivo ili na kraju resursa, TI plaćaš reparaciju, kako bi koristio tu opremu van svojih granica, za zadatke koji ti nisu nacionalni prioritet (osim ako u Ustavu piše da smo radosne sluge nekome).
U ovom slučaju to je nekih 20-ak milijuna USD kroz tri godine, bez dodatnih troškova preobuke pilota, osnivanja osnovne tehničke službe, i stvaranja hangara za čuvanje opreme (nemojte ni pomisliti kako ove letjelice mogu stajati na pisti, ili se samo pokriti ceradom)...za svaku od njih trebaju strogi uvjeti čuvanja i skladištenja, kao i za svaki američki zrakoplov.
I čemu će služiti? Pa u biti, u Hrvatskoj, samo izviđanju. Neoklopljeni jednomotorac može sigurno letjeti samo iznad kopna.
Zaboravi more, medicinske misije, i spašavanje na moru i planinama.... sve za što su se prije koristili helikopteri.

Da, služe i za skriveno označavanje ciljeva za haubice. Koje će gađati, koga?
Možda budu u nadgledanju granice što je čisto rasipanje resursa motora...pa jedan pilot helića, bi mogao SAM nadgledati desetak dronova, istovremeno, koji bi bez problema snimili svaki metar granice, i nepoželjne prolaznike iste. Mnogo jeftinije, sigurnije za pilota i nevidljivije.

Naravno, sve takve i slične sprave imaju dobru ulogu za neke druge zemlje. Afganistan, Irak, Sirija... pola svijeta je u ratnim sukobima. Tamo je neoklopljeni tihi izviđač koristan, a ni dalekometna haubica koja "spraši" tri granate u isto vrijeme u istu točku nije za "bacit".
Dakle radi se o dobrom naoružanju, ali kojega će koristiti, možda, Hrvatski vojnik, ne za ciljeve ove zemlje, nego za nekoga drugoga (tko je dao "donaciju")...samo se pitam, ako smo već odlučili poslati ljude, zašto plaćamo njihovo oružje?
Nekako mi se čini da bi normalno bilo da to stvarno bude besplatno. Mi dajemo dobre ljude, kojima ne treba reparacija.

Kada sam već spomenuo MiG ove koje će "dobiti" srbi. Ni oni neće bolje proći. MiG29 je dobar stroj, ali njegova je funkcija borba protiv zrakoplovstva, i po komadu će platiti, reparaciju i "upgrade" po 6 milijuna USD, sve zajedno 24. Vjerojatno, kada se uzmu dodatni troškovi tek nešto manje od nas.
I dobiti će zujalice po nebu u snazi jedne lovačke eskadrile, koji da ispale sve rakete koje imaju mogu uništiti jedno manje selo. Možda sve naše haubice kada bi bili toliko blesavi da ih stavimo na jedno mjesto, bez raketne zaštite.

Sve zajedno, i mi i oni smo kupili skupe igračke, čija nam je tehnologija nedostupna, a političari ih koriste u dnevno propagandne svrhe, pumpajući priču (i troškove), koje na kraju plaćamo MI.

Imanje vojske nije posao za jedan mandat Sabora. To je strategija, ekonomija i znanost...a to sve troje nema nitko ni od Naših Vladajućih, a ni od Njihovih.
A nemamo ni mi jer ih imamo na Vlasti.

13.12.2016. u 12:01 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< prosinac, 2016 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga

Moja kocka putuje svemirom, zakačena na naš mali planet. Pozorno gledam, proučavam i snimam uokolo, a rezultat se vidi ovdje.

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr

Asimilirano:

_OVOONO_
_ATEIZAM_
_SPOOKIE_
[

POSADA Kocke 16344 MkII:

_BORG QUEEN_
_EARTH-LINK_
Dva veterana:
_FIGHTER COMMAND_
_GROUND COMMAND_
Tvrdoglavi logističar:
_FERENGI JUNIOR_
(*-*)
_TRUTH DEPT_
_SCOUT UNIT_
_BEGOMLAT_(bego+zrakomlat)
_SUMSKA_VILA_
_SCOUT UNIT1_
_PRED-RADILICA_

BORGMAN's CREW

Mail to borgman9@gmail.com ili Skype borgman99999

Priča će nastaviti svoj život na ovom blogu.
Sve ono DRUGO... što se do sada skrivalo
u Nexusu Kocke možete pronaći na:
BORGMAN CUBE NEXUS