Borgman's cube

ponedjeljak, 28.11.2016.

Medalja ima dvije strane (što je to ISTINA!)


Članak Index-a ima ovakav naslov:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/imamo-sve-vise-bogatstvo-hrvata-u-zadnjih-16-godina-poraslo-za-gotovo-160-posto/934151.aspx

i što bi se reklo, ma postali smo zemlja meda i mlijeka.

Jedan od komentatora je napisao:
************************************************************************************************************************************************************************
Damir Fintić · Heiligenhaus, Nordrhein-Westfalen, Germany
Sve je u redu sa statistikom. Problem je što u nju nisu uvedene sve činjenice.
Citat: " (Global Wealth Report) navodi se da prosječna imovina punoljetnog stanovnika Hrvatske iznosi 22.303 dolara, dok je 2000. godine taj iznos bio 8.623 dolara. Ukupno bogatstvo hrvatskih građana iznosi 78 milijardi dolara. "

Uff, kako pogrešno!

Ukupno bogatstvo hrvatskih građana iznosi 78 mlrd $ minus vanjski dug (60 mlrd $) => 18 mlrd $ !!!!
Tako da prosječna imovina punoljetnog stanovnika RH ne iznosi 22.303 dolara nego 5.373 dolara (što odgovara realnoj prosječnoj imovini otprilike iz 2000. godine, znači uopće nije povećana u 16 godina), a razlika od 17 tisuća dolara je vanjski dug svakog prosječnog punoljetnog stanovnika RH.

Samo u toku godine 2017. dolazi na naplatu 27 milijardi kuna vanjskog duga, što je otprilike 1.100 $ po prosječnom punoljetnom stanovniku koji, pogledajte rečenicu prije, ima realno 5.373, a ne 22.303 dolara imovine.

Za usporedbu koliko je 2000. bilo dobro i koliko 2016. miriše na bankrot tvorevine evo podatka: vanjski dug 2000. godine iznosio je 8.1 mlrd $, godine 2016. iznosi 60 mlrd $.

Ako ne reagirate na apsolutne brojke možda vam pomognu postotci: Vanjski dug RH 2016. godine u odnosu na 2000. veći je za točno 650 posto!

Population below poverty line: 2000 -> 4%, 2012 -> 21%
Unemployment, youth ages 15-24: 2000 -> 21%, 2014 -> 44%

Tako da je tvorevina na ispravnom, uspravnom, prije eksponencijalnom nego pravocrtnom putu u - kurac krasni!


*******************************************************************************************************************************************************************

Sa komentarom se slažem u potpunosti.
Prvo i osnovno, nije navedeno koliko je nekretnina u međuvremenu "privatizirano", riješeni pravni odnosi, i preneseno na žive vlasnike. Socijalizam nije baš politički podnosio privatno, ali sve što je postojalo, što se čuvalo kao djedovina, (a "crni" bi rekli i što se ukralo), dobilo je na neki način "vlasnika"- iako indijanci kažu kako se zemlja ne može posjedovati).
Nisam baš siguran da bi banke rado otvorile podatke svojih "portfelja" pa da se u potpunosti sazna koliko je toga ovdje pod hipotekom, bojim se da je imovina po stanovniku, kada se odbiju neisplaćene hipoteke, još i manja.
Nažalost ...istinu čine zbrojevi SVIH pluseva i minusa. Bez milosti i praktične sljepoće.

Možda živite lagodnije, komfornije i sa nešto većim mogućnostima izbora...ali ništa od toga nije radi naše velike produktivnosti, pameti ili sposobnosti. To je život na kredit, od danas do sutra...i na kraju...život koji nije u okviru realnih mogućnosti, slično kao i letenje balonom od sapunice.
Da vas ne zaboli želudac, možda želite vjerovati Index-u, ali ne zaboravite pogledati one što u redovnim periodima prolaze pored kontejnera, i ostavite im koju limenku (ako ih i sami ne skupljate).

Sretno!

28.11.2016. u 08:18 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 09.11.2016.

Pobjeda Trumpa

Po svjetonazoru ne mogu biti dalje. On je vjernik, rasist, ksenofob, bogataš... ali mislim da je to najbolje što se moglo dogoditi. Možda ne za Ameriku, ali za Svijet svakako.

Prvo i osnovno, granice moraju postojati.
Zajedničko tržište, koliko toliko da, ali novčanik za takve projekte mora biti u različitim rukama. Ulaganja pod uvjetima koja odgovaraju, ne najjačemu, nego svakom potpisniku.
Amerika kao "svjetski policajac" je potakla "demokraciju" na toliko mjesta da će planetu trebati još 40 godina da donekle zaliječi rane. I to ako stane, trenutno.
Onima koji misle kako bi svi trebali živjeti po standardima sa američkih sapunica, treba napokon postati jasno, kako resursa za život, na ovom Planetu ima dovoljno za život kakav je na ulicama sirotinjskog New Delhija, a ne sa ulica Los Angelesa.
Ulice Los Angelesa su pune preplanulih (na filmovima, imaginarnih) i prezaduženih (vrlo realnih) ljudi.
Dug za slijedeće tri generacije, jednu plaću od bankrota. Visok standard na kredit, na svoju djecu.

Trumpu želim da vrati svoje vojnike kući, prestane sa aktivnim uplitanjem u svaku državu svijeta (ne mislite valjda kako su im saveznici pošteđeni "uštimavanja"). Neka se pozabavi svojom državom, ponovno postane svjestan njene prave slike i veličine... i po mogućnosti, neka radi odgovora drugih velikih, sam ukloni dolar kao petro monetarno zlatno tele.
Neka se trilijarde američkog duga napokon pokažu u Americi, i napokon je postave tamo gdje je. Jedna od 5 velikih, ali nipošto, jedina, najveća i najjača. Vrlo sposobna da desetak puta uništi zemljinu kuglu... da, ali po tome nije različita od drugih jakih. U malome je, za Europu, Njemačka, ujedinjenje svoje dvije polutke financirala iz ušteđevine svih koji su držali marke u čarapi (a i banci), trenutnom devalvacijom od najprije 30%, a poslije skoro i 40%. Toliko su ljudi izgubili jer se jedna velika država htjela ujediniti, a bila je uzor stabilnosti i prosperiteta. U tom je trenutku naplatila sve reparacije 2.og sv. rata koje je do tada plaćala pobjednicima.
Amerika to radi cijelo vrijeme. Ili skoro zakonskom pljačkom, kada korporacije dobiju pristup tržištu, rudama i sirovinama koje do tada nisu imale (kada "demokracija" zavlada)...ili kada se svaka krstareća raketa naplati kroz vanjski dug, zemlje, koja u svojoj banci ima najvažniju tiskaru, šarenih papirića koji se zovu, petro-dolar.

Možda napokon ne bude dovoljno novca ni za raketne štitove u Europi, nove nuklearne projektile po zemljama i ostale nebuloze.
I naravno, neka svaka zemlja napokon opet počne razmišljati o vlastitoj obrani. I hoće li podržati nekakav grad koji zatraži odcjepljenje, tumačeći to kao većinsku volju naroda.

Svi oni koji pomisle kako nuklearno oružje razmješteno po zemljama EU znači sigurnost, varaju se. Nuklearno oružje je prva meta. Ukoliko ga postaviš u svojoj zemlji postaješ sigurni cilj. Tebi ne znači ništa što ćeš sravniti pola Moskve, ili Pekinga, ako tebe nema, u tome nećeš uživati, niti osjetiti osvetu. Nema te. Gljiva.
Primijetili ste kako nisam napisao kako rakete ne može lansirati Sjeverna Koreja. Svi ti čudaci, koji drže u gladi cijelu svoju zemlju, nemaju tehnologiju jednog ruskog (sa S300) ili američkog (sa Patriot sustavom) broda. Sva njihova prijetnja je prizemljena prije nego postigne stratosferni let.
Europa u slučaju bilo kakvog nuklearnog rata prestaje postojati, prenaseljena je. Azija ima prenaseljene točke, ogromna prostranstva...ali sve to zajedno nije nikakva zaštita. Antiraketni štit koji je postavljan u EU je , "štit" koji je trebao štititi Amerikance. Uostalom priča o "štitu" i njegovim kapacitetima....u slučaju termonuklearnog rata lete desetci TISUĆA projektila, pola od njih je lažnih, a postotak pogađanja obrane je puno manji od 75%. Kakav bi to bio lansirni sustav za gađanje i vođenje.... za sadašnje tehnologije nezamisliv... ali priča je više nego dobra za ljude koji pojma nemaju kako rade računala kojima se svakodnevno služe...ali su spremni podržati i platiti bilo što , što će im smanjiti strah od nepoznatog, i onih "drugih".

Trump ima povijesnu priliku da warmongere prizemlji, sa velikima raspravlja sa jednakih stajališta, i napokon počne priznavati kako svaka velika zemlja ima svoju "zonu utjecaja", koja je najčešće uz njihove granice , a ne cijeli svijet kako je to do sada bilo zacementirano u američkoj politici.

Možda je napokon došlo vrijeme da umjesto "izvoza revolucije" (kojega su iskreno, izmislili Rusi, ali jako dobro nastavili Ameri), dobijemo priliku za evoluciju. Evolucija država je polaganija (traje stoljećima), ali radi ekonomskih prilika, informacija, i potencijala, iznjedri sustave koji su održivi i puno manje bolni, nego što su to nekontrolirani vojno-sociološki eksperimenti, izvoza "demokracije".

Trump čestitke. Od mene ti neće značiti ništa, ali prihvatio si se jako velikog posla.
Možda si i prevara, ali si sigurno promjena.
i jedna mala šaljiva stvar sa "black.hr"-a
http://www.index.hr/black/clanak/ovo-je-karta-svijeta-kako-ga-vidi-donald-trump/930869.aspx

09.11.2016. u 08:43 • 11 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< studeni, 2016 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga

Moja kocka putuje svemirom, zakačena na naš mali planet. Pozorno gledam, proučavam i snimam uokolo, a rezultat se vidi ovdje.

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr

Asimilirano:

_OVOONO_
_ATEIZAM_
_SPOOKIE_
[

POSADA Kocke 16344 MkII:

_BORG QUEEN_
_EARTH-LINK_
Dva veterana:
_FIGHTER COMMAND_
_GROUND COMMAND_
Tvrdoglavi logističar:
_FERENGI JUNIOR_
(*-*)
_TRUTH DEPT_
_SCOUT UNIT_
_BEGOMLAT_(bego+zrakomlat)
_SUMSKA_VILA_
_SCOUT UNIT1_
_PRED-RADILICA_

BORGMAN's CREW

Mail to borgman9@gmail.com ili Skype borgman99999

Priča će nastaviti svoj život na ovom blogu.
Sve ono DRUGO... što se do sada skrivalo
u Nexusu Kocke možete pronaći na:
BORGMAN CUBE NEXUS