Borgman's cube

ponedjeljak, 05.06.2017.

Splite Hvala


:-)

Dalmatinski Todorić nije izabran.

Posebne zahvale HDZ-ovim glasonositeljima, i njihovoj glasačkoj "mašini" koja je i dalje organizirana i efikasna.

Željkec nije dobio drugu priliku da Grad pretvori u svoju "firmu".
A bio je toliko siguran u pobjedu, da je stavio drva za janjce...

Sada napokon, objašnjenje zašto sam dao glas za HDZ-ovog kandidata, ne samo jer je manje zlo. Nije ni bio problem pored protivnika koji ima težinu prvenstveno u šaci. Iako, kada se pogleda trgovački sud, poveliki dio težine pada i na dugove. Stvarno je teška noćna mora ljudima (sa liste dobavljača i kooperanata) koji su prije radili s njim. Stvarno,težak je to bio protivnik, ali na krivim mjestima.

Radi se o malo strategije. HDZ je pobijedio. Gradonačelnik i Župan su HDZ-ovi. Znači, nitko neće dirati kafiće u kojima pijem kavu na Žnjanu. To je dobro.
Dobro je i što je gradonačelnik pravi "vojnik partije"...od ovih odmetnutih kao što je Baldasar mi se diže želudac. Kakav nered oni ostave, to je čudo.

Dakle, za sve što se dogodi, kriv je HDZ. Meni odgovara. Mostu su srezana krila, i to mi odgovara. "Pametno" je odlučilo da bude "pametna oporba"...i to je super.

Realno, vjerojatni su i prijevremeni izbori na državnoj razini. I to mi odgovara.

Onima koji su malo "lijevi", stalo im je do koliko tolikog poštenja, pravde, nekakvih načela...dobili su 4 godine da stanu na noge, ponovo se prikupe na hrpicu i eventualno iznjedre nekoga tko nema ni dugove, ni presude, ni repove...iza sebe. I tko ne razmišlja samo o svojoj guzici...nego i o tome da ovaj 1700 godina star grad, može i malo bolje, od konstantnog nijekanja svojih prednosti i kvaliteta. Najveći doseg nije i ne može biti BETON!

Možda sam naivan, ali znam čak nekoliko takvih :-)

A za sve ostalo što se dogodi tijekom tog vremena kriv je (ili možda i zaslužan) samo HDZ.

Bar će slijedeći (lokalni, na državnoj je razini teški kupus) izbori biti opet jako jasna stvar za "biračko tijelo". Odabir.

05.06.2017. u 11:21 • 8 KomentaraPrint#

srijeda, 31.05.2017.

Splitske Preporuke..... NE Kerumu


Interesantna je ova priča u Splitu.

Splitski SDP i "Pametno" daju preporuku svojim glasačima...birajte Keruma!

Vjerojatno to zahtijeva malo pojašnjenja.

Splitski SDP, temeljito razoren Baldasarovim ucjenama prema domaćem članstvu ("ako nisi uz mene, onda si protiv"), a lik je bio u ratu sa čelništvom stranke, jednostavno nije ni spomena vrijedan. Ostali su samo Baldasarovi poslušnici, a Baldasar je izdao sve što je mogao, od ideje do ljudi, prošlost i budućnost, baš sve.
Oni daju Preporuku...meni ona znači samo da Moj Glas ide na drugu stranu.

"Pametno" ima drugu računicu. Vrlo tihi kada se pored njih provlače upitni projekti, skoro nevidljivi, ali po pitanju podrške većini , jako predvidljivi...i oni bi dali glas...Kerumu.
Zašto? Možda zato jer su svojom političkom pričom do sada pokazali kako su jako "prilagodljivi". HDZ ih baš i ne želi u blizini (jer se na njih nitko ne može osloniti), a Kerum, s njime će pregovarati. "Prilagodljivi" (čitaj kako želiš), neće baš nešto previše kontra čovjeka koji je uvijek do sada SVOJ interes uvijek stavio ispred svih ostalih.
"Pametno" inače ima pokazane nekakve stavove i oko Marjana.
Naravno "prilagodljivima" ne smeta nova runda borbe za tu oazu zelenila, koju je Kerum naumio betonizirati, i napravio pripremni dio.
Pod pričom o svjetiljkama duž pješačke zone, povučen je i naponski kabel, sve do trafostanice na Institutu.
Priča sa križem je još bolja, tamo je povučen naponski kabel do križa radi rasvjete :-)

Struja ne pita hoće li se time napojiti i koja planirana vila, na obroncima :-) Ili nekakav disko uz more...ali "pametno" bi dalo glas za Keruma.
Uostalom, "Pametnome" ne smeta, "građevinar-vizionar"(kako se sam predstavio nedavno). Iako njemu smetaju povijesne ruševine koje izniknu svugdje gdje bager podigne lopatu zemlje.

Splitski HDZ u ovoj win-win situaciji uživa. Jučer sam uz kavu čuo kako su spremni Oparu ostaviti na cjedilu jer su se s Kerumom dogovorili da mu daju mjesto gradonačelnika, a on njima župana. HDZ-ovci ne zaboravite, tu je istu trgovinu napravio i Milanović sa Ostojićem, pa opet nije dobio županiju.

Dakle, grad pod Marjanom ide čvrsto zacrtanim putem da postane sitniš u rukama čovjeka koji duguje dobavljačima (po podacima u medijima) cifru koja ima 9 znamenki.
Ide čvrstim putem prema nekome tko tvrdi kako njegovu kampanju doniraju najbliži rođaci...ali ne kaže KOLIKA JE CIJENA te donacije???
Tko na koju fotelju ide? Neću ni spomenuti pitanje sposobnosti. je li ikad prije radio? Ima li i najmanje kvalifikacije? Razumije li uopće čemu služi to mjesto na koje će sjesti?
Zaboravljen je njegov veseli komentar o nećacima i 947 polomljenih ekstremiteta, za vrijeme snijega kada je odbio pomoć iz Zagreba, i snijeg je bio očišćen samo DO BANOVINE!
Puno toga se zaboravlja u ovom gradu, ali se jako dobro sjeća događaja od prije 80 godina (koji su iz senilnih priča)

NE Kerume. NE!

31.05.2017. u 10:03 • 9 KomentaraPrint#

srijeda, 24.05.2017.

Kerume NE!

Znam za koga NEĆU!

Drugi krug izbora za gradonačelnika "najluđeg grada na svitu".
Prvi krug sam propustio. Nisam imao za koga dati glas. Ni onaj ZA a ni PROTIV. Svi loši.
Prvi izbori od 90-ih na kojima se nisam "izrazio voljom".

Drugi krug je nešto potpuno drugačije.

Između dva zla, znam koje je MANJE!

Gradonačelnik grada nije "zamjenik", kakvih imamo pun sabor. Izlazi imenom i prezimenom.
To će biti upravo TAJ kojega zaokružite. Uvijek iznenađenje!

Ukoliko zaokružim Oparu, dobivam HDZ-ovog čovjeka do srži. Trenutno nije opterećen sudskim progonom, nije bankrotirao, nije mu posljednja prilika da preživi. Uglavnom, nekakva stranka će mu dahtati za vratom, pa će barem morati brinuti o svojim uhljebima.
Očekivati da će nešto napraviti ozbiljnije, pogurati stvari.... teško.
Biti pasivan, vjerojatno.
Pomesti Banovinu, neće.
Barem ZNA (pogotovo u ovom umivenom HDZ-u), vezati kravatu i držati jezik za zubima, ako o temi ne zna dovoljno.

Onaj drugi, po imenu ga neću još niti spominjati, je nešto sasvim drugo.
Da nalijepim sličice i novinske naslove, sudske odluke i anegdote...trajalo bi predugo.
Uostalom, čovjek skoro nije dao glas sebi za gradonačelnika, nego je "promašio kutiju". Šteta što to nije bio odlučujući glas!

Želim li da me na bilo koji način predstavlja osoba koju za bilo kakav ozbiljniji nastup trebaju opremati dva šaptača (žena i sestra), jer će u protivnom napraviti performans? NE.
(Inače oba šaptača su mu poslovno lukava i sposobna, za što im služi ON?) (@fresh, znam tvoj komentar)

Želim li da me predstavlja bilo koji lik iz Splitskog Biznisa? NE.

Želim li nova zaduženja grada, kako bi "gazda" dijelio "potrebitima" i to prikazivao kao SVOJE dobro djelo? NE.

Mislim li, kako gradonačelnik ne treba znati ni strane jezike, niti standardne načine ponašanja, biti pasionirani posjetitelj kazina, i svakodnevno pokazivati kako je jedina njegova kvaliteta prebrza vožnja, lijepljenje pršuta na svoje čelo, i eura na čelo "glazbenicima". NE

Tipa koji dobije mjesto u Saboru, i tamo se pojavi dva puta, JER IMA VAŽNIJEG I PAMETNIJEG POSLA!???!!! NE!

Želim li lika koji će se dodvoravati svakoj interesnoj skupini koja mu pokaže priliku za Njegov Biznis, i da takvom liku dam priliku za vođenje gradske politike (ma i bilo koje politike), na njegovu korist, a moj trošak. NE, NE i NE!

Kerume NE!

Opara, ne radi toga što si dobar, nego jer nisi toliko loš kao ovaj, poznatiji od tebe, imaš MOJ glas.

Osobno, smatram da HDZ-u u Splitu odgovaraju oba kandidata, jer će se sa Kerumom dogovoriti kao što su to uradili i prije. Oni su u Win Win situaciji.
Odlučiti će glasovi "pametnog" i lijevog. Možda bude dovoljno.
Svima koji vole pršut, što preko čela, a što preko očiju, poruka, da je feta pršuta bolja u stomaku, i ona...
"kada me prevariš jednom, svaka čast, uspjelo ti je...a tvoja prilika za drugi put je samo moja pogreška"

24.05.2017. u 07:36 • 10 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.05.2017.

Birati ili staviti pršut na čelo...pitanje je sad

U Gradu pod Marjanom zapravo nema izbora.

Postoji neki bivši gradonačelnik u utrci.
Biva tu i jedan bivši, bivši....
Ima i nekoliko onih koji bi bili kalifi i kalifice umjesto kalifa....
I Borg u meni neće dati glas niti jednom (-oj) od njih.

Sa velikih plakata nas pogledavaju HDZ-ov jurišnik sa svojom eskadrilom, tek malo moderniziranim plakatom iz doba socijalizma. Onaj Buljov u plavo bijeloj tehnici je isti kao i Mussolinijev iz četrdesetih, (ma može i sa Titove značke za najboljeg učenika) tada je to imalo smisla, ali u doba jeftinog tiska u boji, WTF?...onda još tu ima i nekakvih grupica konspiratora koji se svi nešto smješkaju kamerama, (i gledateljima u facu), kao da nešto znaju, što mi mali smrtnici ne znamo.
Zapravo jedino što me zanima ne znaju. kako zaustaviti prenamjenu svega i svačega u parcele za gradnju, zaustaviti pregrađivanje i gradnju novih trgovačkih kompleksa i centara. Grad od 180 000 duša ima jedan centar veličine Jokera na nekih desetak tisuća stanovnika ( sa skoro u sitnicu istom robom na prodaju). Ekonomska isplativost? Sigurno ne postoji. Ima li iti jedan među njima koji razumije kako je jedno mjesto u trgovačkom centru ubilo DVA u maloj privredi i obrtu.
Ne znaju, jer ih nije briga.Novi centar nudi trakice za presijecanje, vidi se na kilometar, daje cijelu seriju besplatne papice, a kapne i kakva uslugica/pinka za pomoć u papirologiji, dozvolama i svemu onome što je bulumenta stranačkih zamjenika i uhljeba u 20 godina samostalnosti podigla kao barikadu svakom projektu koji ima ispravnu ekonomsku računicu. Ne vjerujete? Pogledajte naslovnice svih dnevnih novina.
Smanjiti broj uhljebljenika i poslušnika u Banovini sigurno, niti jedan od tih sa osmjehom neće uraditi, a neće ni onaj sa pršutom, na čelu. Nisu (nije) prije, pa kako bi to napravili sad? Davati obećanja bez sankcija je u Hrvatskoj nacionalni sport. U civiliziranijim okruženjima, ovo kod nas se zove, trkeljanje. Tamo potpisi kod javnog bilježnika stvarno bole.

Sada već postaje trend i na državnoj i lokalnoj razini, kako bankrotirani pioniri "privatizacije" viču kako samo oni mogu pomoću svog znanja i iskustva promijeniti naše društvo nabolje. U tom Trendu bi se mogao uskoro pronaći i koji Agro.....direktor, barem u utrci za mjesto predsjednika nečega...da nam pomogne, mislim, svojim znanjem i iskustvom.
Pa valjda trebaš biti totalno naivan (da ne bude grublje rečeno), pa vjerovati kako bi netko kojega je "biznis" ispljunuo kao neprofitabilnog/nesposobnog/korumpiranog/neupotrebljivog, mogao biti genijalni lider, pošteni i hrabri vođa, vrijedan radnik, kreator novih dostignuća u razvoju ovoga grada, sa dobrim kompasom u mirenju novca-gladnih frakcija, prema smjeru najboljega za sve. Empatičan prema onima kojima treba pomoć, a nemilosrdan i čvrst prema onima koji žele samo i jedino, uzeti od onih koji su slabiji, kako bi postali jači... i to naravno, ničim ne platiti. Bi li takve biznis izbacio...ili se ne bi ni bavili biznisom, jer razmišljaju o nečemu vrijednijem nego što je njihova fotelja...ne, budimo točni, gu.zi.ca. "Biznismen" , radeći po zakonima "biznisa" ne može misliti na druge. Njemu su drugi, sredstvo. Amen.
Zato biznismene što dalje od politike. I sve koji se "biznisom" diče. Pogotovo onim nositeljima spomenice "Heroj Hrvatskog Privatizacijskog Biznisa 91-e".

Možemo li dobiti kojega koji nije toliko pripametan i preiskusan, po mogućnosti normalan, bez utega dugova, nasilnog ponašanja ili liječenih i neliječenih ovisnosti, i pri tome da ne bude rječit kao lutka na napuhivanje i najodlučniji (najodlučnija) davatelj (davateljica) odlučnog "možda". Molio bih pri tome da ne mijenja mišljenje češće od jednom u 4 godine...

Pošto takvoga na listama nema...neće biti ni mog glasa.
Jednom odlučujem kako neću birati između dva zla ono koje mi se čini manje (Baldasare za ovo si ti kriv, osobno)

Priznajem, kriv sam. Za ovog zadnjeg sam u neimanju pametnog izbora pri prošlom davanju glasa, postupio po načelu biranja manjeg zla i socijademokratsko liberalnim nazorima. Nemam kuglu ni vremeplov, ali je izdao apsolutno sve što je mogao izdati. Kriv sam. Mea culpa. Kilo pepela sam bacio na svoju već sijedu kosu (u povjerenju, je li to dobro za rast?)

Imamo i imati ćemo, one, što smo ih i zaslužili.

15.05.2017. u 19:36 • 8 KomentaraPrint#

petak, 31.03.2017.

Financijska "pismenost"!!! A što je to?

prvo pročitaj članak na koji se odnosi

Dakle, financijski nepismen si ako ne vjeruješ državi, bankama i sustavu.

Pa ja sam onda na razini financijskog nedonošćeta.

Pojam bezgotovinskog plaćanja.
Sve ide preko banaka, koje nam na komadima plastike, i uz određene sustave tipa QR koda, RFID čipova, magnetskih trakica, uz PROVIZIJU, ponovno daju pristup VLASTITOM novcu.

Nestajanje papirnog novca, i njegovo povlačenje iz opticaja, prvo žele banke...jer tada nema više limita na provizije. U "paketima usluga" će se sigurno pronaći još ponešto da odvoji koji postotak njima u džepić.
Nestajanje papirnog novca, savršeno odgovara Državi. S jedne je strane zgodno, jer se elektroničke transakcije jednostavno prate, pa se porez udara praktički na sve. Naša država bi bila jako vesela. S druge strane tokovi novca na taj način se lako prate, pa je nekakva blentava pretpostavka kako će to smanjiti kriminal, "sivu ekonomiju".
Vrlo blentava pretpostavka. Je li kome palo na pamet kako se tada pojavljuje razmjenska, prvobitna ekonomija (koju je apsolutno nemoguće oguliti.
Praćenje tokova, koje je automatizirano do besvijesti (ili točnije, kontrolirano UI-jem), daje sliku neprimjerenih pojava sredstava tamo gdje ih ne bi trebalo biti.
dakle, ako si siromašan, takav trebaš i ostati, jer si sumnjiv, ako to nije tako.

Kod bogatih, vrijede druga pravila. Dobro knjigovodstvo bez problema hrpu "dobiti" pretvori u rashod, pri tome ne lišavajući bogatoga od ikakvih užitaka. Dakle prava financijska inteligencija znači, zapošljavanje sposobnog knjigovođe, i slušanje njihovih savjeta.
Sve ostalo su ...sranja.

Imam poduzetničkih iskustava i jedini razlog zašto sada nisam u dužničkom zatvoru je, radi pet sitnih životnih pravila:

- apsolutna financijska disciplina i nepovjerenje prema bankama
- od Države traži što manje(najbolje, ne traži ništa) i daji samo onoliko koliko treba (moraš)
- sve što je samo za tvoju glavu, u njoj treba i ostati... ne dijeli informacije bilo kojeg tipa sa drugima, osim ako nisu već objavljene
- ne vjeruj Bankama, i organizacijama, odvjetnicima i sudovima
- pokrij se onoliko koliko si dug, ne žudi za stvarima koje su ti nedostupne

Da izrazito sam nedemokratičan, financijski nepismen i uopće nisam moderan.

U nekakvom savršenom sustavu, beskrajne sigurnosti i izražene političke i socijalne pravde...koji sigurno nije niti će ikada biti Hrvatska, čak ni tada, ne bih bio pobornik elektroničkog novca.
Ne radi toga što ne razumijem tehnologiju i benefite, nego upravo suprotno, jer sve to poznajem i razumijem. To mi je dijelom struka.
Isto tako kao što moderni sustav života propada sa nestankom vode na tri dana, tako i sav sustav elektroničkog novca propada sa padom interneta (čak i lokalnim), ili struje. Potres, požar, bilo što od toga.
Skoro odmah bi nas trebalo i čipirati, jer je to najzgodniji način zaštite, kakva kartica, čip u nadlanicu, i do tvoje love, lopov može doći jedino ako donese još toplu nadlanicu (čipovi se mogu napraviti da se onesposobe ako nema tjelesne temperature). Već postoje takvi eksperimenti.
Ovaj je dio grozan ali istinit, ali me još više plaši jedan drugi.
Elektronički novac se zapravo isključuje i uključuje tipkom enter. Negdje, netko, pritisne enter.

Što ako ste npr. malkice subverzivni, ne želite da vaša država ratuje za druge, ne želite u Unije i Paktove? Mislite kako može bolje i drugačije!?
Prije bi se dogodilo, "prijateljsko uvjeravanje", u kategoriji palice, do "konačnog uvjeravanja", oblika metka.
I onda imate nakon nekih 30-40 godina nekakve Perkoviće koje sude radi nečega.
U državi elektroničkog novca, potpuno nepotrebno. Pritisneš "stanje na računu" 0, enter.
Subverzivac uskoro krepa na ulici. Humano, sasvim, od gladi, a vlastodržac čistih ruku, poslije se žali na administrativnu pogrešku. Naravno unutar tolerantnih 0,5% statističke pogreške.


Digitalni novac je samo uvod u apsolutističku tiraniju.

Iako je moja borba , možda sa vjetrenjačama, i totalna glupost ljudi pobijedi, pa pristanu, protiv te ideje se ima smisla boriti puno više nego za ispravljanje "krivih drina" starih stotinama godina.
Puno je važnija od toga jesmo li Hrvati, Srbi, lijevi ili desni...jer onaj tko ostvari takvu agendu, ostvaruje...apsolutnu Vlast.

31.03.2017. u 11:07 • 19 KomentaraPrint#

četvrtak, 30.03.2017.

Alooo, Država koja propada, radi jedne Firme???!!!

najnoviji razvoj situacije

"ravno atentatu"....LOL!

Kapitalizam, tržište, veći jedu manjega...itd, itd. "Prirodni poredak", "Sposobniji pobjeđuju!", darwinizmi na djelu.
"Slobodno tržište" je iznjedrilo novog heroja-tajkuna.
Treba ga spasiti od njegovog beskrajnog apetita za širenjem, neplaćanja, i pogodovanja svim zakonima koji su pisani za njega i njemu slične od 91-e. Valjda je ipak bio rekorder retroaktivni zakon od tri dana (koji je Tuđmanu trebao da useli u konfisciranu vilu). Mada je i ovaj donesen u rekordnom roku.

Spašavanje vojnika...ma ne vojnika...ili ipak "vojnika" revolucije i Državnosti.
Zapravo on je Simbol Privatizacije, i spašava ga se kao tekovinu, spomenik, i kulturno naslijeđe.
Mogli bi zatražiti i pomoć UNESCO-a za baštinike Hrvatske biznis kulture. Nije nešto puno stara, ali je stvarno BILA vrijedna. Mislim Hrvatska.


Prvo i osnovno, poznata je ta priča o Hrvatskim Neplatišama. Ako dugujete kunu, ide ovrha, i cijeli državni aparat koji se naplati poslije nje. No, ako dugujete milijune (milijarde) s vama se pregovara.
A zašto?

Vele-prodavač nije ni platio robu, ma ne stoji mu na skladištu. Samo na policama.
Roba u trenutku prodaje, elektronski, pretrči iz skladišta proizvođača, u skladište trgovca, obračuna se razlika u cijeni i pripadajući PDV. Vi je nosite kući, a od toga trenutka dobavljaču teče rok plaćanja. Genijalan način da se zaobiđe cijeli sustav kontrole. Sve što piše u zakonima je koncipirano po principu preprodaje, a ne carinskog skladišta. Lako vam se može dogoditi da vaša roba propadne na policama, odakle je ne možete povući, a da ste osim prizvodnje, platili i ležarinu u trgovini.
Dakle, ako veletrgovac propadne, dobiti ćete (možda) robu nazad (koja nije prodana), ali ono što je prodano, naplatiti ćete iz ...stečajne mase. Tj. nikada.
Radi toga su police prazne.
Sustav radi...dok radi. Stane li...ćao.

Naravno to može vrijediti samo za velike, mali imaju puno teže uvjete poslovanja. Zbog malih nitko ne plače, i nitko neće propasti.

Cijeli sustav počiva na ucjenama, a ne na slobodnom tržištu. Prodavač naplaćuje stalažu, policu, poziciju...oni drugi su se složili s time. Oni šalju "poboljšivače prodaje" koji sami dopunjavaju police. Trgovac samo prodaje, i nije ga briga...zapravo roba nije plaćena do prodaje, skladišta nema, ne brine se o tome, on samo uzima prodajnu proviziju.

I zbog čega ga treba spašavati?

Zbog koga?

30.03.2017. u 18:08 • 3 KomentaraPrint#

subota, 25.03.2017.

Na isteku mandata...idemoooooo

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kraj-kaosa-u-splitu-znjan-ce-postati-biser-grada-ako-se-provede-ovaj-plan-pogledajte-slike/959006.aspx

Balt, Balt...baltazar, je mislio, mislio, i uz nekoliko skokova doskočio do svog stroja, i odvrnuo pipu (na gradskom proračunu koji ne postoji), i ubacio kapljicu u epruvetu. Sa rješenjem. Sitnica. 30-ak milijuna teška. Ide prika graditi spomenik, sebi.

Prvo i osnovno, on valjda kao i oni likovi iz prijašnje Vlade, ne razumije pojam "tehnička vlast". Nije ti prihvaćen proračun, nemaš ga...TEHNIČKI si tu , do izbora. Više nemaš ovlasti.
Još manje razumije, kako se tada ne donose nikakve odluke, jer nema mandat za njih.
Iskreno, uzda se kako će likovi koji su u Vijeću, (koji su katastrofa kao i on) dati Glas za njegovu kapljicu Rješenja.

Nemam ja ništa sa likovima koji su vlasnici objekata na Žnjanu, osim što je nekima od njih dobra kava, i na dobroj su lokaciji Sve plaćam..
Još manje imam sa njihovim rješenjima o radu koja su redom za kontejnere od 12 kvadrata i 12 kvadrata "terase"!

Netko im je najprije izdao te dozvole. Taj je kriv za manjak zdravog razuma i za dozvoljavanje postavljanja kontejner smetlišta na elitnoj i zapravo jedinoj ozbiljnijoj plaži.
Onda su tu inspektori i inspekcije, koji bi došli na besplatnu kavu, kolače i "razgovor"...i nisu uradili ništa dok su se objekti transformirali iz kukuljice od 12 m kvadratnih, u leptire, dobro osvijetljene reklamama, od 300 "kvadrata" i verandama.
Pa komunalci, koji su to sve gledali, i bolio ih je potplat cipela kakoo su ovi riješili odliv otpadnih voda.
Pa sanitarci, koji očito sve vide savršeno u redu, i nisu pronašli bitniju zamjerku na proizvodnju i posluživanje.
Itd, itd...
Je li tko vidi možda zajednički nazivnik?
Ja vidim.
Gradske i državne službe! Svi praktično slijepi, još praktičnije zabavljeni premetanjem papira sa vrha hrpe na dno, naravno.

I na kraju vlasnici objekata.
Koji ovaj put nisu podržali stranu koja sjedi iza gradskog načelnika.
Ma razumijem i njih, ne možeš podmazati baš sve kotačiće, nema dovoljno maziva za toliko glomazni mehanizam.

Rezultat svega je još jedna ludost
Rivu su projektirali ljudi koji nemaju pojma o tome kako je živjeti sa burom, što to znači pogled sa trajekta na Dioklecijanovu palaču, kao i da tehnobeton bijele boje na našem osvjetljenju izaziva sljepilo.
Sada su opet, ničim izazvani, a Bogom odabrani, dali svoj prijedlog nekakve Nice, na Žnjanu. ponovno je potrebno sve raskopati, uzorati, podijeliti poslove rodijacima, odrezati nove koncesije, i oguliti nove "investitore".
A mene zanima koliko bogova, i Bogom Danih, vlada ovom Državom (Gradom), i je li iti jednoga moguće podsjetiti kako je vrijeme da "sjaše" i nestane sa pozornice?

25.03.2017. u 11:49 • 6 KomentaraPrint#

utorak, 21.03.2017.

Izbori u "najluđem gradu svita"

http://net.hr/danas/hrvatska/splicani-baldasara-ne-zele-za-gradonacelnika-anketa-pokazala-tko-je-novi-favorit-za-prvog-covjeka-grada/

Kao i uobičajeno za mene, ne mogu se ne osvrnuti na "izbore". Koji to nisu. Nisu izbori.
Razlog.

Prvo grad.
U nečemu je sličan i ostalim gradovima, jer ga čini 30-30-30-10 populacija. Izraženo u postotcima birača.
30% "lijevih", 30% desnih, 30% "kako vitar puše", 10% idealista (marginalaca koji sami sebi ne žele priznati u kakvom okruženju žive).
Drugi postotak bi bio 80% - 20%. "Hrvati" i "oni ostali" (pri tome mislim na sve koji jesu i stranci, VOLE grad, ali im je hrvatstvo, pogotovo ovako prezentirano(življeno), malo preteško za krvna zrnca ili želudac).
Naravno ima tu još podjela, što po vjeri, imovinskom stanju, mjestu odakle dolaze, što rade, kako su educirani i tko je bio odgovoran za njihovu edukaciju.
Puno podjela, a vezivno tkivo? Posjedovanje nekretnine?, ljubav prema moru?, tvrdoglavost?, ljubav prema opuštenijem i toplijem načinu života?, lijepe žene?...da ne pričamo o Hajduku, ili "mirisima" sumpornih kupki na Rivi uz koje sam odrastao, i koji se opet osjećaju nakon desetak godina pauze.

Idemo na kandidate.

Bald(t)azar... iznikao iz SDP-a koji je odgojio cijelu generaciju beskičmenjaka, koji ispod uglađene "europejštine", imaju samo dobro dresirane poltrone bez imalo kičme. Pošto je cijela Hrvatska 30-30-30-10...za izbornu većinu se morate dodvoriti barem dvjema opcijama. On je odabrao pokušati se udvoriti svima. Prošlo mu je prvi put, jer jednostavno nije bilo kandidata koji je mogao povući ikakvu glasačku "mašinu". On je iskoristio SDP-ovu.
Ostvario je neke bitne uspjehe. U Banovini je opet manjak radnog prostora, a po ulicama su krupnije rupe. Radovi su u sezoni, gužve solidne, a proračun u minusu.Uspio je biti puno gori od Keruma (a to je bilo stvarno teško).
Hvala, jednom je bilo dovoljno.

Kerum....domaći tajkun-poduzetnik. Poslovno carstvo koje je nastalo tako da se riža i ulje pretvore trgovinom u vino. Isus sa kamenjara. Osvojio je Vlast na krilima nezadovoljstva, dodvorio se dvjema opcijama, legendaran i po Seki, čija je socijalna neosjetljivost i politička (ne)snalažljivost poslužila u mnogo karikatura.
Iako se pojavljuje kao feniks, sa rasprodanim "biznisom" i nakon presude trgovačkog suda koji je mjerio štetu, je li ga se isplati politički-ekonomski upokojiti, ili iskoristiti "brend", pa ga nije pokopao, "domaći čovik" ne kreće u akciju da bi spasio grad.
Kao i prvi put, kada su poljoprivredna zemljišta uokolo postajala građevinska (uz pomoć nećaka koji je od ušteđenog doplatka kupio zemlju za POS gradnju), i kada se grad isprsio uređujući obalu ispred budućeg "Hiltona" (i zatvarajaći marinu ispred), provodio elektrifikaciju Marjana (pod krinkom Križa)... i sada bi Grad opet mogao jako dobro pomoći svom "ditetu" sisom, i podojiti apetite strastvenog kockara (i nesuđenog boksača), za novim "poduzetničkim poduhvatima"...koji će kao i do sada biti nemjerljivo skuplji od onoga koliko vrijede.
Iako to možda nije poznato, ali je u Splitu popularno, to je stvarno lik kojega ste mogli zaustaviti u Gradu, i uz malo ulizivanja, dobiti koju kunu za kakav "humanitarni" projekt. Ima ljudi kojima je pomogao (i namještenjem naravno, pa rodijaci su)...ali je najpoznatiji kada je ponudio pomoć "Maloj Floramye"
Hvala...jednom je bilo i previše.

Opara.... o njemu ne znam mnogo. Arheolog? Povjesničar? Zgodno zvuči u gradu sa 2000 godina povijesti. Dolazi kao kandidat stranke koja očajnički traži nekoga tko nije gadno umrljan grijesima. Mirni ne previše sposobni aparatčici su na cijeni. O njemu ću pisati uskoro, kada malo ozbiljnije "proguglam". Ne treba nikoga pokopati unaprijed, iako, u ovom trenutku ne vjerujem niti jednom čovjeku kojega bi predložili ni splitski hdz, ni splitski sdp (koji su zapravo jako dobro povezani).

Puljak... i njena opcija "Pametno". Ona od svih koji su na listi djeluje najmanje korumpirano. Njeni su ljudi aktivisti na lokalnoj razini. Ono što je problem kod svih koji se nalaze na državnoj plaći u školstvu, je što su "bezbojni". Eto osobno, ne vjerujem ljudima bez opredjeljenja. Previše tihi ljudi previše toga kriju.
Znam. Ja sam takav.
Njeno egzistiranje u Gradskom vijeću i sudjelovanje u igrokazima za javnost na TV Marjan nije me se nešto osobito dojmilo, kompromisi na koje pristaje još i manje, no to je isto tako opcija koju ću istražiti za koji dan. Ima materijala za gledanje i čitanje.

Kako bilo. Ovo je grad u kojemu vladaju "građevinari" , koji bez ikakvog problema koriste usluge servisa za kojega običnim domorocima trebaju mjeseci. Njihova politička opcija je novac, a briga za druge na dnu liste nepoželjnih stavki. Tu se "gradi" i svatko tko stane na put tom "biznisu" za mene bi bio pozitivac.
No, na listi od ova 4 imena, NEMA takvoga. To već znam.

Uostalom.
Mala zanimljivost. Jeste li znali kako praktično sve Vlastodršce grada pod Marjanom, možete pronaći na listi Lions kluba, i Mladih Lavova? Povijest Splita, i sve političke "opcije", na jednom mjestu :-)


I što reći na kraju?
Opet izbori bez izbora.

21.03.2017. u 07:02 • 6 KomentaraPrint#

petak, 17.03.2017.

Ma kakav Milgram...ustaše i partizani

http://net.hr/danas/znanost/milgramov-pokus-i-nakon-50-godina-ovaj-kontroverzni-eksperiment-daje-iste-jezive-rezultate/


Najprije, rezultati NISU jezivi.
Ljudi su najmoćniji predatori na planetu, i do te pozicije nisu došli vađenjem trna iz šape, nego ubijanjem.
Jedna od rijetkih smo vrsta koje se ubijaju međusobno, pogotovo kada se gleda razlog. U Prirodi, crni ili bijeli a od iste vrste, Hrvat ili Srbin, musliman ili katolik...nisu nikada razlog za ubijanje. Nama jesu.

Ovaj eksperiment pokazuje i nešto drugo, navedeno na kraju članka.

Ukoliko Vas netko uvjeri kako je vaš rod, boja ili vjera, bolja od onih "drugih", vaša etičko-moralna kočnica neće raditi. Ukoliko neki idiot zastupa tezu kako su Hrvati došli iz Irana, a svi ostali su Slaveni sa Karpata, ne govori vam to da bi se samo osjećali važnijima, nego postoji i neki dublji razlog koji nije toliko benigan.

Isto je i Hitler govorio nijemcima. Uvezano, u ne previše debelu knjižicu.

Kada političari trabunjaju frazu (neka institucije rade svoj posao!)...u zemlji gdje institucije rade svoj posao samo prema malima bez veza i vezica, (Veliki mogu imati milijardski porezni dug bez sankcija)...onda se pozivaju na isti autoritet koji daje za pravo određivati jačinu strujnog šoka ispitanicima iz eksperimenta.

Pop koji drobi o pobačaju, "pravu na život" i propovijeda 2000 godina staru religiju, kada zazove pakao za one koji nisu na njegovom putu, a vjernike navodi na izolaciju ili nasilno preobraćenje neistomišljenika, opet, poziva se na Vrhovni Autoritet, koji promovira kako je vaše djelo poželjno, dobro, etički ispravno.

Sve u svrhu olakšavanja savjesti, svih koji rade za kojeg bilo silnika.
Vojnici ubijaju, policajci batinaju, suci presuđuju...u ime Autoriteta, svaki jednako uvjeren kako svaki čini "dobro"!
Svi koji poistovjećuju "red" i "dobro", i sadašnji "red" pretpostavljaju "redu" od prije 50-100 godina, u oba bi se "reda" ponašali isto kao što su se ponašali i preci.

Da se ipak vratimo na pokus. Postoje i ljudi koji su odbili!
Odbili su biti ovce kojima se zapovijeda. Postoje čak i oni koji u vojsci odbiju zapovijedi, čak i pod prijetnjom vlastite smrti, jer smatraju kako je to što se od njih traži nehumano i neetično.
Ljudi, koji zaslužuju veliko slovo Lj, na početku.

Ima ih malo. "Osobenjaci" su. Možda idealisti. Neupitno hrabri, i jedan od razloga zašto se ovaj svijet već odavno nije urušio u sebe.

Još jedan mali dodatak. U Americi je napravljen test na istu temu. Nekoliko razreda srednje škole je dovedeno na farmu, mali broj je odabran za "čuvare" a ostatak su postali "zatvorenici" i stavljeni u kavez. U rekordnom roku su se pojavili svi stereotipi, čuvari su počeli tući zatvorenike, zlostavljati ih ...do te mjere da je eksperiment prekinut. Kako bi novinarčići tek taj eksperiment ocijenili sa, kakvom oznakom?

17.03.2017. u 07:58 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 08.03.2017.

Ma stvarno...nemoguće

http://www.index.hr/vijesti/clanak/dramaticno-pismo-veterana-i-generala-plenkovicu-zastitite-nasa-radna-mjesta-u-drzavnim-tvrtkama/955195.aspx


Kada izbacimo neke gluposti kao promatranja rada pod povećalom (Hubble teleskop!!?), ili kako se iseljavaju upravo najviše branitelji i njihova djeca (što je u komentarima netko dodao, ako ih je bilo 500 000 onda sa djecom čine i više od 25% još uvijek radnoaktivnog stanovništva), je li kome pao u oči broj "udruga" (koje često imaju profesionalne tajnike i predsjednike, plaćene iz državne donacije)...i upita li se itko, koliko smo zapravo ratova mi vodili ovdje?

Ne mogu se ne sjetiti kako je Grad Split oduzeo od svojih vlastitih građana parkirališta na Pujankama, Mertojaku i Splitu3 i dao ih HVIDR-i, u svrhu zbrinjavanja ratnih vojnih invalida. Jeste li vidjeli ljude bez nogu u kućicama? Niste naravno, jer je ista organizacija (o čemu je pisala Slobodna) te parking prostore dala u podzakup, za postotak.

Iz nekih garaža su ih i istjerali, i to gle čuda, vrlo često baš, branitelji, koji nisu htjeli plaćati harač na četvorne metre parkinga kojega su platili sa cijenama stanova pri otkupu.

Općenito ovo je samo jedan primjer. I za njega nije trebao Hubble, dovoljno je pogledati uplatnice i žiro račune.
Valjda je uhljebima, rad pod povećalom svaki onaj za kojega ljudi ne kažu "a jbg, moram platit!", bez gledanja kome, važno da ima pečat sa grbom. Prvo polje nije bitno.

Ja sam branitelj, dragovoljac i to mi se poodavno sve gadi. Od dodjeljivanja sredstava nekakvim braniteljskim udrugama kojih ima preko 500 , a sve su krovne, za neku skupinu (ali nema za dvorane i dječja igrališta), preko zahtjeva za beneficiju ovdje i tamo, općenito, muka mi je od revizija događaja prije 20 godina, smanjenja mirovina pravim invalidima (koje ta crkavica još dijeli od umiranja gušenjem (imam prijatelja kome je tako)), davanja onima koji su propucali sebi nogu...itd, itd.

Gospodo uhljebi, koji mislite kako u kapitalizmu, u prostoru "slobodnog poduzetništva i trgovine" postoje mjesta koja se zaslužuju puškom prije 20 godina, a ne znanjima i vještinama, vrijeme vas je pregazilo. Svatko tko je imao oči mogao je vidjeti kako ameri rješavaju taj problem, takvo je rješenje kapitalizma. Naši "branitelji" i branitelji (uhljebi i ona tiha većina), očito nisu gledali tamo, nego u svoju prošlost, kada je nad svim elementima socijalizma, bio "krovni" SUBNOR.
Dakle, odlučite se...želite li biti osloboditelji i sukreatori svoje države ili tek puka kopija organizacije koja je bila u temeljima prethodne države...jer ako želite ovo drugo, onda ostaje pitanje za koga ste se borili? I za što?

Vjerojatno u ovome netko može primijetiti kako sebe baš i ne spajam sa skupinom u koju pripadam...pravima.
Razlog je jednostavan. NITI JEDNO pravo nisam iskoristio, niti ću. Jer ja u rat nisam otišao da se osiguram do kraja života, niti da od ikoga uzmem išta. Tako i sada. Radim, plaćam porez i htio ne htio financiram parazite. Sudbina jarac.

08.03.2017. u 11:15 • 11 KomentaraPrint#

utorak, 07.03.2017.

Nedjelja.... ne-djela


http://www.telegram.hr/politika-kriminal/zasto-je-ponovna-inicijativa-za-neradnu-nedjelju-potpuno-besmislena/

Dragi naši novinari. Postoje turističke zemlje, sa manje stanovnika od nas, u kojima turizam ima 4(i više) PUTA prihoda od nas (naše zemlje), a gle čuda, ne rade nedjeljom. Pa i naši kulturniji susjedi od Slovenaca, ne trgaju se od rada nedjeljom.

Nedjelja se kod nas radi zbog obijesti i ničega drugog. Obijesti političara, poslodavaca, tajkuna i mafije. Jer im se može.

Kada netko kaže kako kupuje samo nedjeljom, laže ...a pri tome, gle čuda...upravo ti koji tako nešto kažu, imaju slobodnu...nedjelju.
Jer je to različito od socijalizma (nije se radilo nedjeljom, gle čuda). Crkva dušebrižnica je bila za uvođenje rada nedjeljom devedesetih.

Isto tako kako idu u kupovinu nedjeljom, išli bi subotom, ili nekim danom u tjednu.

Možda je problem što krafna nije svježa (topla), ili kruh? O jadni mali...idioti.

Trkeljanje o plaćanju radnika nedjeljom, slobodnim danima i sl, su samo trkeljanja. Ne postoji način da knjigovodstvo većeg trgovačkog lanca, ne prikrije, i ne "prilagodi" satnicu prema zakonskoj normi, kroz masu radnih sati. Zakoni su napisani tako loše da su porozniji od sita, a svaka prereguliranost samo pravi još veće rupe (tako je kada se držimo slova a ne smisla zakona).
Ne postoji niti jedna način da se ne izrabe radnici, osim zabrane.
Svima.


Priča o turizmu ne drži vodu, jer mi nemamo turizam koji smo imali prije u prethodnoj državi. Tada su "noćenja" i "prelasci preko granice", značili kako će svaki dolar i marka ostati kao prihod, jer nismo u prodaji imali uvozne proizvode, sve je bilo društveno i domaće...turizam je bio čisti izvoz.

Sada to nije slučaj. Hrana, pa čak i voda je uvozna, vlasnici objekata i apartmana su stranci. Realno, osim tu i tamo koje plaće turističkih djelatnika i iznajmljivača, prihod od turizma nije ništa drugo do naplaćeni PDV, nešto doprinosa, cestarine, boravišna naknada, i odvoz smeća.
Sve ostalo ide u tuđi džep. Van naših granica.
"Naši turisti" ne troše, dolaze u "all include" aranžmanima, sa svojom hranom (i vodom), na svoje.
Možemo se gušiti u gomilama turista, prihod je sve manji.
A rad nedjeljom ne bi smanjio ni povećao prihode, nego bi samo ljudi koji rade danonoćno otkrili kako postoji jedan, različiti dan u tjednu.
Nedjelja.

07.03.2017. u 12:31 • 8 KomentaraPrint#

četvrtak, 23.02.2017.

Od riječi do riječi...potpisujem i ja

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pismo-ogorcenog-pripadnika-tigrova-crkva-i-hdz-podrzavaju-fasizam-gdje-ce-to-ludilo-stati/952345.aspx

Neću puno komentirati, jer su u komentarima, do trenutka ovoga pisanja uglavnom slična razmišljanja.
Drži se ljudino.
Ima nas.


23.02.2017. u 08:50 • 1 KomentaraPrint#

subota, 18.02.2017.

Politička korektnost....buhahaha

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/djelatnik-posmrtne-pripomoci-ima-neobican-model-izbjegavanja-kazni-za-parking-hini-da-je-ozaloscen-tako-sto-stavlja-osmrtnice-pod-staklo/?utm_source=NetNaslovnica&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget

Pod pojmom "politička korektnost" se cijelo vrijeme provlači nekakva kvazi-uljudba koja nikoga ne bi smjela vrijeđati, svima dati neka prava, NE POKAZATI (ni slučajno) što o čemu razmišljate...i prije svega, biti stalno u tijeku sa jako brzim promjenama te "moralnosti", skoro pa, na dnevnoj bazi.
Hajde, budite iskreni prema samima sebi.
Kojega to smisla ima?

I zbog čega je u ovoj zemlji plagijatora, ljudi sa 4 posla (4 plaće), koji zapošljavaju "rodijake" u upravne odbore a nalaze se u Vlasti a nisu u sukobu interesa, osuđenika koji vozaju auta po cesti i nevinih po zatvorima...ova vijest, nekakva "bolest"??? Kao još se netko u ovom prereguliranom svijetu nije domislio zakona "zabranjeno je na bilo koji način varati državne uhljebe koji određuju cijene i naplaćuju parkiranje!"

Ljudska priroda NIJE miroljubiva jer i najmanje dijete teži dominaciji, to nam je u kodu. čak i sa svim plavozelenim, rozim i bijelim kapsulicama koje se propisuju kako bi uopće mogli živjeti sami sa sobom u ovom našem "društvu" koje je lažno (prema sebi i drugima), više nego ikada prije...od svoje prirode ne možemo, nećemo, a iskreno, i ne bi smjeli bježati.
Ljudi su velikim dijelom iracionalni. Upravo iracionalnost daje hrabrost, volju, ljubav, genijalnost...sve čemu se divimo je duboko iracionalno. Racionalno samo pomaže ostvariti ideje (iracionalno), jer za razum treba puno znoja i rada, ali pamet, nije najnužnija.
"Politička korektnost", na jedna perfidni način sputava iracionalnost, promiče "must have" princip kao jedini, i smanjuje tenzije u društvu, ali ih prebacuje u dom, i razara obitelj kao funkcionalnu cjelinu. "Must have" koji se politički korektno nametne, dobra većina jednostavno ne može ostvariti. rezultat toga je da ovo društvo "obilja" postaje društvo depresije.

No, Vlasti, kapitalu i zapravo našim Vlasnicima (onima koji drže dug ove zemlje i njenih građana), odgovaraju ovce. Ponosne na svoje runo, kratkovidne, blesave, "pripametne"...i uvijek spremne na nove namete (nametnike) i redovno šišanje. "Jer to tako treba"- politički korektno naravno.

18.02.2017. u 09:07 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 15.02.2017.

Što znači ovaj govor?

http://net.hr/danas/hrvatska/kolinda-se-obraca-javnosti-povodom-dvije-godine-mandata-bit-cu-prva-gospodarska-diplomatkinja/

Prvo i osnovno, u zemlji gdje je položaj predsjednika "fikus" pozicija...ona bi "vodila" a ne samo "slijedila".
Recimo to ovako. Oh ja sam plava, i još sam mlada...i mijenjala sam mjesto warmonger tajnice, za predsjedničko, i osjećam se sposobna, ali u ovoj mojoj državici, niti ima energije, ni ekonomije, ni demografije, a ni potencijala, pa zato, iskoračujem hrabro i pozivam sve koji me žele za "voditeljicu" i "predvodnicu" da me hitno ustoliče na novu poziciju, jer eto na ovoj ne mogu dati sve što bi htjela. Smislite nešto da se time mogu pohvaliti. Hitno! Već sam na pola mandata.

Sva sreća što ne vidi lica svojih mentora (dok je bila tajnica), gospodara (bankara i war-lobista), i budućih poslodavaca, dok čitaju prijevod ovog njenog govora.
(jer nema tu ničega što bi ona ponudila, predložila ili nedajbože, dala...ona samo traži!)...tako je bilo i s njima...njihova je do srži.

15.02.2017. u 14:12 • 7 KomentaraPrint#

srijeda, 11.01.2017.

Plaćamo li opet HT igru velikih?

Za početak pojašnjenje dvije složenice i njihovog smisla prije nego ih upotrijebim.

"Zavijanje u crno" se događa spregom pohlepnih i kratkovidnih političara i još kratkovidnijih i nepismenih glasača, bankarima koji sve te prethodne manjkavosti znaju i koriste i međunarodnim organizacijama koje sve procjene vrše izmjerama kapitala i totalno zamišljenih indeksa ("indeks sreće" npr.) uz polugu prijetnji političarima kako je vrijeme za njihovu smjenu ako ne ispoštuju ono što nisu potpisali. Magija moći, novca i gluposti, rezultat ...prezadužene države koje u pakao duga može odvesti svaka bahata budala (domaća ili strana) koja potaknuta novcem izvana dođe na Vlast (ove ili Tvoje Zemlje).

"Ubili kravu radi odreska"....kada ubijete kravu radi mesa te krave više nema. Nema ni mogućnosti njenog oživljavanja, ni teladi, ni mlijeka. Jednokratno, za mali dio njene potencijalne vrijednosti koju bi stvorila tijekom višegodišnjeg života, ubijete i kravu i potencijal.
Političari stalno ubijaju krave, samo radi odreska koji im u tom trenutku treba očajnički da bi ostali na vlasti (koja im se jako mili). I kada to naprave nema povratka. Ne možete ih kazniti, zapravo, po našim zakonima ne možete im ništa. A iza toga što oni urade nema ni teladi, ni krava, ...nema ničega. Politika spaljene zemlje. Iza njih...potop. Poslati milijun ljudi u mirovinu, a radno su sposobni...Ma šta me briga, sada se ne bune, a poslije...ma platit će neko!
Lopova koji na taj način iskoristi "priliku" i ubije firmu, životinju ili čovjeka, kako god pritisnuli (pošto kod nas ne vrijedi zub za zub...), ne možete navesti ni da vrati odrezak, udio ili čovjeka. On to ne može ni vratiti jer je postupkom trgovine kupljeno nešto strano (luksuzno, izvezao je ukradeno), a zatvor je zapravo samo trošak na račun vas koji ste ga tamo poslali. Svi bitniji su se iz zatvora vratili i tuže državu za vrijeme provedeno tamo.
Jambova "Ko je jamio, jamio je!"...u Hrvatskoj je dokaz najdubljeg poznavanja stanja i pameti i građana i sudstva i Vlasti.
Pogotovo ako su ti koji su jamili upravo iz zadnje dvije kategorije. Bilo nešto po tiskovinama i o tome.

Iako rijetko čitam tiskovine (dobar izraz jer novine više nisu, ni po imenu ni po sadržaju),
mom uvijek budnome, borgovskom oku zapeo je jedan članak.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ht-kupio-crnogorski-telekom-za-vise-od-900-milijuna-kuna/943119.aspx


U doba korporacijskih igrica, koje najčešće, u crno zaviju, ili uposlenike, ili korisnike možda je ovo Vama samo jedna mala vijest.
Nije.

Radeći sa ljudima koji su često one "treće" životne dobi čuo sam kako se žale da im je telefonska pretplata narasla sa nekih 60-ak na oko 90 kn.
Od "našeg" HT-a naravno.

I onda sa samo malo prisjetim, (za razliku od većina građana Lijepe Njihove, ja skoro pa ne zaboravljam).

Pročitao sam i izjave novih vlasnika HT-a (onog Hrvatskog) kojom su se hvalili kako je nakon restruktuiranja (uz osnivanje novih "nadzornih odbora i tijela za političare) , otpuštanja "suvišnih" radnika, i prebacivanja svih radnji na kooperante, ta kompanija isplatila svoju prodajnu cijenu za dvije godine! To je kompanija koja je za uspješnu prodaju (po čijim standardima? i za koga?) nagrađivala našu Vladu i Vlast akontacijama na dobit. U iznosima koji su bili vrlo znatni. Za te akontacije je bilo sasvim dobrih komentara, kao i za određivanje cijene dionice i sl.

Vjerojatno je to jedan od svjetskih rekorda, s obzirom da se telekomi nakon akvizicija zapravo isplate tek nakon više od 5 godina (naravno ako su plaćeni za ispravno postavljenu cijenu). Kako bi bili sigurni u povratak investicije, to je popraćeno dvogodišnjim moratorijem na širenje infrastrukture i promjene kabela i optike, uz sasvim regularno, monopolno podizanje cijene. Sve je to pisalo po našim tiskovinama, a nije bilo poslije objava o tome je li to bilo ili nije u sklopu ugovora o prodaji koji su još uvijek dijelom državne tajne. Isto tako kao što nije bilo previše pisanja o tome čija je kabelska kanalizacija po cijeloj Hrvatskoj, jer su sudovi u raznim dijelovima Hrvatske donosili različite presude, koje su uvijek na kraju udarale po računima građana, jer, zapravo u tome nije i nema i dalje konkurentske borbe. Imamo nekoliko kompanija, ali svaka koja plaća za korištenje parice i kanalizacije do korisnika, nije u ravnopravnom položaju.

I sada opet na sadašnjost.

Ima li kakve korelacije između, kupovine crnogorskog telekoma i podizanja cijene telefonije u Hrvatskoj....

pogotovo jer već poodavno, svi teleoperateri koriste IP protokol za komunikaciju i time izbjegavaju i skupe centrale i terminale i plaćanje međunarodnih razgovora zlatnim standardom. Realno jedino što u cijelom svijetu treba ići prema besplatnom je telefonija...naravno osim u Lijepoj Našoj ili Njihovoj, kako Vam drago

11.01.2017. u 08:35 • 15 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.12.2016.

Kada prizivamo Zakon


Čitam uvijek dobre članke, pa i ovaj:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovicu-gdje-su-krivci-za-ovakvu-prodaju-inae/940203.aspx

Neupućeni ljudi zapravo u većini slučajeva nemaju pojma.
Vojković spominje Veleizdaju.
Realno, Hrvatski zakon, za tako nešto ima sasvim malu kaznu, u rangu posjedovanja dva jointa

citat :
Veleizdaja

Članak 340.
Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.


Ono što je čudno (da ne kažem smiješno) u zakonu, za dezertera te iste države, koja smatra kako Poglavar treba "odguliti" samo pet godina za veleizdaju ili potpisivanje kapitulacije. Naš zakon neuvijeno pokazuje, što je dopušteno poglavarima, nije nama sitnima. Npr.

citat:
Neispunjavanje ili napuštanje dužnosti za vrijeme borbenog djelovanja

Članak 373.
(1) Vojna osoba koja za vrijeme ili izravno pred borbeno djelovanje ne obavi svoju dužnost, pa time prouzroči štetne posljedice za vojnu postrojbu ili za borbenu situaciju, kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.


Vojkoviću, pa mogao si barem pronaći kakav zakon koji bi likovima koji definitivno idu u otkup polukrepane krave (koju su prodali dok je bila u najboljim godinama i davala mlijeko), dao kakav status, barem dezertera.
Ovako bi se mogli, po cijenu iste kazne, braniti kako su bili dobro nadimljeni. Opušteni.
Bezbrižni.
Jer je poslije njih samo jedno izvjesno. Iza njih je Potop.


26.12.2016. u 22:15 • 3 KomentaraPrint#

utorak, 13.12.2016.

Što je jače, helikopter, haubica ili MiG

U zadnje vrijeme se opet "naoružavamo".
Najčešće se radi o "donacijama".
Dakle, netko velik i jak "donira" svoju isluženu ili malo manje isluženu opremu Republici Hrvatskoj, kako bi što? Čuvala svoje granice bolje? Borila se za tu državu, kvalitetnije? Iz ljubavi prema svojim saveznicima Hrvatima?
Idemo ovalo, naš narod kaže : "poklonjenom konju se u zube ne gleda!", a oni preko granice, sa jednakim iskustvima "nema đabe ni u stare babe!"

Evo jedne nadasve dobre analize zadnje "donacije".
http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/262874/ministre-sto-ce-nam-borbeni-helikopteri-bez-oklopa-za-borbu

Slično je i sa haubicama.

Interesantno je kako se svaki put u "donaciji" nalaze strojevi i uređaji kojima treba reparacija ili remont (haubice dolaze iz državne tvrtke, pa smo im malo pomogli privredu), specijalizirana tehnologija i uvjeti koje nemamo. I ne radi se nikada o priči sa transferom tehnologije, nego RH plaća za te popravke, i naravno, postaje potpuno ovisna o rezervnim djelovima i resursima koje ta oprema zahtijeva (streljivo npr.)
Realno, netko ti donira, nešto, što je neupotrebljivo ili na kraju resursa, TI plaćaš reparaciju, kako bi koristio tu opremu van svojih granica, za zadatke koji ti nisu nacionalni prioritet (osim ako u Ustavu piše da smo radosne sluge nekome).
U ovom slučaju to je nekih 20-ak milijuna USD kroz tri godine, bez dodatnih troškova preobuke pilota, osnivanja osnovne tehničke službe, i stvaranja hangara za čuvanje opreme (nemojte ni pomisliti kako ove letjelice mogu stajati na pisti, ili se samo pokriti ceradom)...za svaku od njih trebaju strogi uvjeti čuvanja i skladištenja, kao i za svaki američki zrakoplov.
I čemu će služiti? Pa u biti, u Hrvatskoj, samo izviđanju. Neoklopljeni jednomotorac može sigurno letjeti samo iznad kopna.
Zaboravi more, medicinske misije, i spašavanje na moru i planinama.... sve za što su se prije koristili helikopteri.

Da, služe i za skriveno označavanje ciljeva za haubice. Koje će gađati, koga?
Možda budu u nadgledanju granice što je čisto rasipanje resursa motora...pa jedan pilot helića, bi mogao SAM nadgledati desetak dronova, istovremeno, koji bi bez problema snimili svaki metar granice, i nepoželjne prolaznike iste. Mnogo jeftinije, sigurnije za pilota i nevidljivije.

Naravno, sve takve i slične sprave imaju dobru ulogu za neke druge zemlje. Afganistan, Irak, Sirija... pola svijeta je u ratnim sukobima. Tamo je neoklopljeni tihi izviđač koristan, a ni dalekometna haubica koja "spraši" tri granate u isto vrijeme u istu točku nije za "bacit".
Dakle radi se o dobrom naoružanju, ali kojega će koristiti, možda, Hrvatski vojnik, ne za ciljeve ove zemlje, nego za nekoga drugoga (tko je dao "donaciju")...samo se pitam, ako smo već odlučili poslati ljude, zašto plaćamo njihovo oružje?
Nekako mi se čini da bi normalno bilo da to stvarno bude besplatno. Mi dajemo dobre ljude, kojima ne treba reparacija.

Kada sam već spomenuo MiG ove koje će "dobiti" srbi. Ni oni neće bolje proći. MiG29 je dobar stroj, ali njegova je funkcija borba protiv zrakoplovstva, i po komadu će platiti, reparaciju i "upgrade" po 6 milijuna USD, sve zajedno 24. Vjerojatno, kada se uzmu dodatni troškovi tek nešto manje od nas.
I dobiti će zujalice po nebu u snazi jedne lovačke eskadrile, koji da ispale sve rakete koje imaju mogu uništiti jedno manje selo. Možda sve naše haubice kada bi bili toliko blesavi da ih stavimo na jedno mjesto, bez raketne zaštite.

Sve zajedno, i mi i oni smo kupili skupe igračke, čija nam je tehnologija nedostupna, a političari ih koriste u dnevno propagandne svrhe, pumpajući priču (i troškove), koje na kraju plaćamo MI.

Imanje vojske nije posao za jedan mandat Sabora. To je strategija, ekonomija i znanost...a to sve troje nema nitko ni od Naših Vladajućih, a ni od Njihovih.
A nemamo ni mi jer ih imamo na Vlasti.

13.12.2016. u 12:01 • 6 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 28.11.2016.

Medalja ima dvije strane (što je to ISTINA!)


Članak Index-a ima ovakav naslov:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/imamo-sve-vise-bogatstvo-hrvata-u-zadnjih-16-godina-poraslo-za-gotovo-160-posto/934151.aspx

i što bi se reklo, ma postali smo zemlja meda i mlijeka.

Jedan od komentatora je napisao:
************************************************************************************************************************************************************************
Damir Fintić · Heiligenhaus, Nordrhein-Westfalen, Germany
Sve je u redu sa statistikom. Problem je što u nju nisu uvedene sve činjenice.
Citat: " (Global Wealth Report) navodi se da prosječna imovina punoljetnog stanovnika Hrvatske iznosi 22.303 dolara, dok je 2000. godine taj iznos bio 8.623 dolara. Ukupno bogatstvo hrvatskih građana iznosi 78 milijardi dolara. "

Uff, kako pogrešno!

Ukupno bogatstvo hrvatskih građana iznosi 78 mlrd $ minus vanjski dug (60 mlrd $) => 18 mlrd $ !!!!
Tako da prosječna imovina punoljetnog stanovnika RH ne iznosi 22.303 dolara nego 5.373 dolara (što odgovara realnoj prosječnoj imovini otprilike iz 2000. godine, znači uopće nije povećana u 16 godina), a razlika od 17 tisuća dolara je vanjski dug svakog prosječnog punoljetnog stanovnika RH.

Samo u toku godine 2017. dolazi na naplatu 27 milijardi kuna vanjskog duga, što je otprilike 1.100 $ po prosječnom punoljetnom stanovniku koji, pogledajte rečenicu prije, ima realno 5.373, a ne 22.303 dolara imovine.

Za usporedbu koliko je 2000. bilo dobro i koliko 2016. miriše na bankrot tvorevine evo podatka: vanjski dug 2000. godine iznosio je 8.1 mlrd $, godine 2016. iznosi 60 mlrd $.

Ako ne reagirate na apsolutne brojke možda vam pomognu postotci: Vanjski dug RH 2016. godine u odnosu na 2000. veći je za točno 650 posto!

Population below poverty line: 2000 -> 4%, 2012 -> 21%
Unemployment, youth ages 15-24: 2000 -> 21%, 2014 -> 44%

Tako da je tvorevina na ispravnom, uspravnom, prije eksponencijalnom nego pravocrtnom putu u - kurac krasni!


*******************************************************************************************************************************************************************

Sa komentarom se slažem u potpunosti.
Prvo i osnovno, nije navedeno koliko je nekretnina u međuvremenu "privatizirano", riješeni pravni odnosi, i preneseno na žive vlasnike. Socijalizam nije baš politički podnosio privatno, ali sve što je postojalo, što se čuvalo kao djedovina, (a "crni" bi rekli i što se ukralo), dobilo je na neki način "vlasnika"- iako indijanci kažu kako se zemlja ne može posjedovati).
Nisam baš siguran da bi banke rado otvorile podatke svojih "portfelja" pa da se u potpunosti sazna koliko je toga ovdje pod hipotekom, bojim se da je imovina po stanovniku, kada se odbiju neisplaćene hipoteke, još i manja.
Nažalost ...istinu čine zbrojevi SVIH pluseva i minusa. Bez milosti i praktične sljepoće.

Možda živite lagodnije, komfornije i sa nešto većim mogućnostima izbora...ali ništa od toga nije radi naše velike produktivnosti, pameti ili sposobnosti. To je život na kredit, od danas do sutra...i na kraju...život koji nije u okviru realnih mogućnosti, slično kao i letenje balonom od sapunice.
Da vas ne zaboli želudac, možda želite vjerovati Index-u, ali ne zaboravite pogledati one što u redovnim periodima prolaze pored kontejnera, i ostavite im koju limenku (ako ih i sami ne skupljate).

Sretno!

28.11.2016. u 08:18 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< lipanj, 2017  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Moja kocka putuje svemirom, zakačena na naš mali planet. Pozorno gledam, proučavam i snimam uokolo, a rezultat se vidi ovdje.

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr

Asimilirano:

_OVOONO_
_ATEIZAM_
_SPOOKIE_
[

POSADA Kocke 16344 MkII:

_BORG QUEEN_
_EARTH-LINK_
Dva veterana:
_FIGHTER COMMAND_
_GROUND COMMAND_
Tvrdoglavi logističar:
_FERENGI JUNIOR_
(*-*)
_TRUTH DEPT_
_SCOUT UNIT_
_BEGOMLAT_(bego+zrakomlat)
_SUMSKA_VILA_
_SCOUT UNIT1_
_PRED-RADILICA_

BORGMAN's CREW

Mail to borgman@net.hr ili Skype borgman99999

Priča će nastaviti svoj život na ovom blogu.
Sve ono DRUGO... što se do sada skrivalo
u Nexusu Kocke možete pronaći na:
BORGMAN CUBE NEXUS
a za promjenu izgleda Rive,
UKLANJANJA ONE KOSTURNICE DINOSAURA (držača za tende)
i VRAĆANJA ŠARENIH ŠTEKATA , a PROTIV STERILIZIRANIH
ARHITEKTONSKIH RJEŠENJA "gospode" koja NE PIJU KAVU NA RIVI!!!


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se