30.06.2007., subotahere I'm again...

...evo...opet ja...hehehehe...znam da polako dosađujem s novim postovima ali potrudit ću se da, koliko je to mouće, dobivate postove što ćešće...možda i dobijete tu i tamo neki dok sam na moru...reć ću frendici da ga objavi...

...uglavnom, danas ću vam napisati nešto o snb-disciplinama...imat ćete i jednu sličicu...hehehehe...eto...uživajte čitajući...Slalom

Stvar je ista kao i kod skijanja. Vozi se na tvrdoj stazi dugoj 120-180m pod nagibom od 10-15%, sa crvenim i plavim vratima razmaknutim nekih 8 – 15 m (mora ih biti minimalno 35). Dizajnirana je tako da natjecatelj ima mogućnost kombinirati veliku brzinu sa skladnim zavojima. Redosljed startanja se određuje po bodovima ili nasumičnim izvlačenjem. Voze se uvijek dvije vožnje na dvije različite staze, prvih 15 (kod žena) ili 25 (kod muških) idu u drugu vožnju. Na nekim internim natjecanjima može ići i veći broj natjecatelja u drugi krug, naravno ako za to ima vremena.


Giant slalom

Vozi se na stazi širokoj 40m, dugoj 200 – 400m pod nagibom od 10-15%, sa isto tako bojama označenim vratima koja su razmaknuta minimalno 10m. Voze se dvije vožnje, ali ne u istom danu. Druga vožnja može biti ponovljena na istoj stazi, ali prije toga se uređuje. Staza je postavljena tako da se kombiniraju dugi, srednji i kratki zavoji. Natjecatelj bira sam svoj put niz padinu, naravno ne smije se spustiti ravno.

Super G

Staza duga 350 – 550m, široka barem 30m i pod nagibom od 8 – 11%. Ima minimalno 28 okreta, a između vrata je razmak nekih 25m. Vozi se kombinacija dugih i srednjih zavoja, natjecatelj sam bira svoj put niz padinu. U principu skoro identično Giant slalomu, samo puno brže.

Paralelna natjecanja

To je simultana vožnja dva vozača jedan do drugog na dvije čim identičnije staze. Staze moraju imati isti broj vrata jednako postavljenih, nagib mora biti identičan, tvrdoča snijega također.
Paralel slalom – dužina staze 80-120m, nagib 10-15%, od 20 do 25 vrata na razmaku od 10-13m, a razmak između dvije staze je 6-10m
Paralell GS – dužina staze 120-200m, nagib 10-15%, sa minimalno 25 vrata postavljenih na razmaku od 25m, razmak između dvije staze je 7-12m

Halfpipe (polucijev)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nagib: 15°-19°
Dužina: 100-140m
Širina od ruba do ruba: 15-19m
Visina zida: 3-4,5m
Prijelaz: 3-5m
Ravnina dna: max 5m širine
Ulaz: ravan do 2m
Platforma: 1,5m
Okomica: ovisi o ostalim mjerama, preporučeno je 1m pri 85°

Kanal izrađen od snijega po određenim mjerama. Ovdje je prikazana skica, a ispod su navedene FIS uobičajene mjere po kojima se izrađuje. Halfpipe je najsloženija disciplina. Natjecatelji moraju trenirati barem dva dana prije samog natjecanja. Voze se kvalifikacije u dvije vožnje, a zatim i finali u dvije vožnje. Ima različitih vrsta natjecanja sa različitim načinima ocjenjivanja. Natjecanja su: Single Format, Heat Format, Double-up Format i Jam Session. Sve vrste natjecanja prate određene skupine sudaca, u nekima svi suci ocjenjuju opći dojam, a u nekima je svaki sudac određen za neki segment. Ako se ocjenjuje po segmentima, jedan sudac je određen za standard air, jedan za rotacije, jedan za amplitude i dva za sveukupni dojam. Standard air su svi manevri koji su izvedeni bez rotacija ili sa rotacijama manjim od 360°. Rotacije su svi segmenti koji uključuju vodoravne i okomite rotacije ili kombinacije istih izvedene od 360° na dalje. Amplituda tj. visina izvedenih manevara, gdje svakih 30 cm iznad ruba donosi jedan bod više. Sveukupni dojam uvijek ocjenjuju dva suca, sam naziv govori o ćemu se radi. Gleda se sve od samog starta, skladnost pokreta, doskok, završavanje nekog manevra i tako sve do kraja vožnje.

Snowboard cross

Staza je duga od 100-240m, široka minimalno 30m i pod nagibom od 15°do 18°. Sastoji se od vrata kao u giant slalomu, zavoja u obliku polumjeseca, duplih zavoja, višestrukih hupsera i velikog broja različitih skokova. Jedini skokovi koji nisu dozvoljeni na ovoj stazi su tzv. gap jumps, koji imaju rupu između vrha i doskoka. Natjecatelji imaju trening dan prije vožnje kako bi upoznali stazu. Na stazi su istovremeno 4 – 6 natjecatelja ovisno koliko ih sveukupno vozi. Sve funkcionira na principu ispadanja tj. prva trojica od šestero idu dalje.

Big Air

Jedna od najatraktivnijih disciplina. Obavezan je trening na samoj skakaonici dan prije natjecanja. Kvalifikacije se sastoje od dva kruga, a održavaju se isti dan kada i samo natjecanje. U prvom krugu kvalifikacija najboljih šest muških tj. četiri ženska natjecatelja idu u finale. U drugi krug izlaze preostali natjecatelji od kojih opet prvih šest muških tj. četiri ženska idu u finale. Dakle sad imamo 12 muških i 8 ženskih natjecatelja u finalu (zašto? Žena u ovom sportu ima manje!). Postoje dvije vrste finalnih natjecanja, u jednoj se od tri skoka gledaju dva najbolja, a u drugoj se od dva skoka gleda jedan i to onaj koji je natjecatelju donio više bodova. Princip ocjenjivanja skokova je sličan kao i u halfpipeu, suci ocjenjuju kontrolu trika, amplitudu i doskok.

Zaboravio sam napomenuti da za vrijeme natjecanja u Halfpipeu i Big airu svira vrlo glasna muzika po izboru natjecatelja!

FIS je propisao standarde po kojima bi se trebale izrađivati skakaonice za Big Air natjecanja.

Dolazni dio – nagib 22° (+/-2°); dužina 60m (+/-2m); širina min 8m, ravni dio prije skakaone (0°) min 5-10m
Skakaona – širina min 5m; visina 3-3,5m; nagib 25°-30°; dužina od vrha skoka do mjesta doskoka 10-12m
Mjesto doskoka – nagib 32° (+/-2°); širina min 22m; dužina 35m; prijelaz na ravninu 10m
Završni dio – širina 30m; dužina 35m; nagib 0°-3°


Slopestyle

Vrlo interesantna i dinamična disciplina koja obuhvaća vožnju kroz snowpark koji u jednom potezu ima postavljene različite objekte. Natjecatelji sami određuju koje trikove će izvoditi na kojim dijelovima parka. Ovisno o natjecanju mogu biti ograničeni nekim vremenskim periodom ili dok jednostavno ne dođu do kraja parka. Suci ih ocjenjuju slično kao i u Halfpipeu i Big airu.

preuzeto sa http://www.boarder-zone.net/

i eto, to je to...ja znam da je ovo sad bzvz...pisati očenite stvari koje možete nać na netu...al et, meni se sviđa kad ja to sve imam kod sebe na blogu...hehehehe...eto, uživajte...


- 12:52 - ...totalno drukčija od drugih... (11) - ...hey oh, listen what I say oh... - ***

29.06.2007., petakneeeeeeee...kud baš sad

...evo, tek otvorila blog i odmah moram ić...mislim, na more...tak da me nema do 17. 8. ali dobit ćete još jedan post sutra...onak, bzvz...a i preksutra...tak da ovo nije posljednji post prije mora...al samo da znate....hehehehehehe...

a sad...opet se vraćamo snowboardingu...evo, danas ću vam napisati post o stilovima...opet, moji komentari su podebljani...et, uživajte u čitanju...


Freeride

Freeriding pokriva sve. Vožnja po cijeloj planini, prihvačajući uvjete takve kakve nađete na svim vrstama terena. Iskorištavanje svega što vam planina može ponuditi, od vožnje po samoj stazi do dubokog snijega, te prirodnih skokova i sl. Može se smatrati stilom početnika, jer pretežno svi počinju voziti na daskama predviđenim baš za taj stil. Između ostalog freeride je općenito najpopularniji, a u trgovinama ćete uvijek naći najveći izbor dasaka tog tipa.

Daske su pretežno duže i uže, a nos je većinom duži tj. stav na dasci je lagano pomaknut u nazad radi lakše vožnje po dubokom snijegu. Od ostale opreme se koriste buce sa mekanim vezovima (strap, step-in ili Flow vezovi) koji su postavljeni pod malim ili srednjim kutem.

...pa, recimo da je to moj stil...budući da sam teški početnik, još nisam u potpunosti sigurna što šta znači...ja sam počela na step-in vezovima, al sad ću imat one normalne...ne znam kak se zovu...


Freestyle

To je najagresivniji i najspektakularniji stil vožnje. Sastoji se od različitih trikova koji se izvode u parku, halfpipe-u ili u prirodi. To je najpopularniji stil vožnje ljeti na glečerima ili na planinama koje nemaju baš velik izbor staza. Tako da vozači mogu maksimalno povećati zabavu. Večina trikova se izvodi pomoću izrađenih objekata, skakaona, ograda – tračnica (tzv. rail) i drveća.

Freestyleri uvijek koriste tzv. twin tip daske kojima su rep i nos jednaki, laganije su i kraće za lakše manevriranje. Isto tako se koriste buce sa mekanim vezovima (strap ili Flow, a step-in rijetko), koji su postavljeni pod malim kutem.

...vidjela samo na nekim videima...al uživo nisam...al ak Bog da, nagodinu hoću jer idem vjerovatno idem opet u Kitzbuhel a tamo ima snb-park na stazi...ove je godine bio zatvoren zbog nedostatka snijega...

Freecarve/Alpine


Spada u tzv. carving kategoriju. To je vrlo brza zavojita vožnja, mogli bi ih usporediti sa motociklistima koji se spolegavaju pri velikim brzinama u zavoje. Ti vozači ciljaju svježe očišćene staze po kojima još nema nikakvih tragova u snijegu. Zahtijeva veliku snagu i iskustvo tako da je početnicima taj stil neizvediv. Večina skijaša koji se počnu baviti snowboardingom s vremenom prelazi na ovaj stil.

Općenito se koriste tvrde, duge, uske, jednosmjerne daske (ponekad sa četvrtastim repom) koje pružaju dobru stabilnost pri velikim brzinama, od ostale opreme koriste se tvrde buce i vezovi sa visokim kutem.

...vjerovatno ću i ja svremenom preći na ovaj stil jer skijam već 9 godina pa...budemo vidili...


Backcountry

Backcountry je općenito freeriding, ali van granica samog skijališta. Samim time je freeriding prešao u drugu razinu i zato se backcountry smatra kao kategorija za sebe. Bit je vožnja po cijeloj planini, znači bez granica i ciljano se vozi u dubokom snijegu (tzv. powder). Uvijek postoji mogućnost da stradate od lavine što vam se u krugu skijališta ne može dogoditi. Ukoliko ne znate prepoznati opasnost od lavine nemojte kretati u tu pustolovinu niti nemojte pokušati nekog pratiti.... možda i sami ne znaju u što su se upustili. Možete pokrenuti lavinu i izbrisati cijelo selo.. BEZ ZAJEBANCIJE!

Ozbiljni backcountry vozači imaju jako duge jednosmjerne daske koje su im potrebne da bi održali stabilnost i brzinu na 2m dubokom snijegu. Pošto je malo vjerojatno da ćete se dokopati tako dubokog snijega dovoljne su i normalne (ili malo duže) jednosmjerne daske.Za maksimalne performanse koristite tzv. swallowtail daske. Proizvode se i tzv. split daske koje u trenutku možete pretvoriti u skije, tj. podijeljene su u dva dijela.

...ovo nisam probala ali hoću...prepostavljam da je adrenalin tad na najvišoj razini.-..što meni odgovara...hehehehe...

preuzeto sa http://www.boarder-zone.net/

eto, nadam se da je bilo lijepo čitat....hehehehehe, et uživajte


- 15:28 - ...totalno drukčija od drugih... (2) - ...hey oh, listen what I say oh... - ***

28.06.2007., četvrtakopet i opet i ponovno opet

...evo, moj 3. blog...s tim da su ostala dva još uvijek u funkciji...a budući da ja imam puno vremena za dosadu, što druo da radim neg blog...al evo, nadam se da će biti kolko-tolko normalan jer ću većinom pisat o snb-u, al nemojte se naljutit ak bude tu i tamo koja košarkaška informacija (al ak bude, bit će rijetko)....hehehehehe...

...evo, da ne bude kao kod svih koji prvi post napišu onak, reda radi...kao pozdrav svima...ja ću napisati nešto konkretno...pa tak ak vam se da čitat, samo izvolite, ak nećete, nitko vas ne tjera da to radite...al evo, moja preporuka je da pročitate...bar vi koji volite snb...hehehehehe...pa...KRENIMO U AVANTURU (to je iz nekog crtića, al trenutno se ne mogu sjetiti kojeg...)...e da, tekst (kojeg sam skinula s neta...na kraju ću vam reć s koje stranice) je napisan normalno, tj nije podebljan a moj tekst tj. moje mišljenje je podebljano.,..samo da znate razlikovati


Tko je prvi izmislio snowboard? Na ovo pitanje teško je dati odgovor jer je prvi snowboard izmislilo više osoba - koje se međusobno nisu poznavale.

Prvi koji je došao na tu ideju bio je Jack Bruchett koji je 1929. godine, pomoću konjskih uzdi i komada tkanine, na noge privezao dasku i njome se spuštao niz padine.

daj probajte to vi napraviti...ja jesam...imam još uvijk ožiljke po nogama

Srednjoškolac Tom Sims je 1963. na drvenu dasku zalijepio komad tepiha, a kao podlogu je iskoristio komad lima - njegov razredni projekt za tu školsku godinu.

ovo nisam probala al nitko ne kaže da neću...hehehehehe

1965. g. Sherman Poppen je došao na ideju da iznenadi svoju kćer novom igračkom. Spojio je dvije skije, a njihov vrh «nosa» svezao je konopcem kojim je kontrolirao dasku. Nakon što je zainteresiranost za tu igračku porasla u krugu kćerinih prijatelja, patentirao je svoj proizvod pod nazivom The Snurfer. Tokom 1966. g. Snurfer je prodan u više od pola milijona primjeraka, a održavala su se i natjecanja za djecu gdje je među najboljima bio Jack Burton. Proizvodnja Snurfera je trajala do 1979. g.

preporučam da ne pokušavate ovo jer je moj frend to napravio...idiot završio u bolnici na 3 dana...pao je preko nekog kamena i polomio mali prst na desnoj nozi....(koja koma)...hehehehehe

1969. g. Dimitrije Milovich je došao do sjajne ideje nakon što se iz zezancije nekoliko puta spustio na konobarskom pladnju po snijegu. Spojio je tehniku izrade surf dasaka i skija te napravio nešto slično snowboardu. Nakon tri godine kao rezultat njegove ideje nastaje tvrtka Winterstick koja unapređuje tehnologiju i čiji su se proizvodi uskoro počeli reklamirati na stranicama časopisa kao što su Playboy, Powder i Newsweek. Popularnost tog sporta gotovo je preko noći porasla.

nisam se spuštala na konobarskom pladnju, ali jesam na onim najlonima...i to na jako velikim padinama...iskreno, tko nije probao a voli imati u sebi veliku količinu adrenalina (kao ja), nek obavezno to proba...iako, nakon tog nećete moć sjediti normalno cca 2 sata, al nema veze...hehehehehe


Onaj isti Jake Burton koji je pobjeđivao na snurfer natjecanjima za djecu 1977. počinje prizvoditi svoje daske na kojima, naravno, i pobjeđuje. Još jedan od njegovih proizvoda su prvi vezovi kojima je olakšalo kontroliranje daske i osigurao lakšu pobjedu. Iste te godine Tom Sims i Chuck Bartfoot proizvode snowboarde u garaži, sve do 1980.g. kada Sims potpisuje ugovor sa tvrtkom Sport Vision, a Bartfoot otvara svoju tvrtku, no ona uskoro propada.

šta bi mi bez njega...LOMILI SE BEZ VEZ(OVA)...hehehehehehe

1980. fantastični g. Jack Burton ponovno radi korak naprijed - unapređuje proizvodnju snowboarda primjenivši P-tex bazu, tj. tehnologiju izrade skija, a ostali proizvođači su počeli pratiti taj način u izrade. Kada je 1985.g. prvi ugradio metalan rub na snowboard i izradio mekane tzv. high-back vezove pokrenuo je revoluciju i snowboard je bio dozvoljen na skijalištima!

Prva natjecanja započela su početkom osamdesetih godina, a prvo internacionalno natjecanje održalo se 1982.g. u Vermontu pod nazivom Suicide Six. Ime je bilo prikladno jer uzevši u obzir ondašnju opremu i strmu ledenu stazu, cilj je praktički bio ostati živ, a ne stići prvi ;)

Prva snowboard natjecanja popratili su i prvi snowboard časopisi kao što su International Snowboard Magazine (`81.) i francuski magazin Apocalypse Snow (`86.).

Nakon što je 1994.g. snowboarding proglašen olimpijskim sportom, održano je i prvo amatersko svjetsko prvenstvo u susjednoj nam Sloveniji.

Samo četiri godine nakon amaterskog prvenstva kanađanin Ross Robagliati odnio je zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Naganu, Japan. Prvi zlatni boarder nije dugo blistao - pao je na doping testu...... njegov test bio je pozitivan na marihuanu....;)

preuzeto sa http://www.boarder-zone.net/


i to vam je kratka povijest snowboarda i snowboardinga...slijedeći post će biti vezan za....pa, vidjet ćemo...kak me pukne inspiracija...

...eto, veliki pozdrav od *dorice*...hehehehehe...uživajte...

wavewavewavewavewavewavewave


- 10:27 - ...totalno drukčija od drugih... (8) - ...hey oh, listen what I say oh... - ***


  lipanj, 2007  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Lipanj 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
evo, još jedan moj blog...nisu mi dovoljna 2...hehehehe...ovdje ćete naći neke stvari o snowboardingu...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

nešto o meni:

IME: Dora
PREZIME: Holer
DATUM ROĐENJA: 05.11.1991.
MJESTO ROĐENJA: Slavonski Brod
TRENUTNO SAM: završila 1.razred klasične gimnazije
VOLIM: košarku, snb, druženja i zabavu
NE VOLIM: ljude koji su ljubomorni, dvolični i arogantni
MOJA (zasad) NEOSTVARIVA ŽELJA: skakati bungee-jumping
ŠTO ŽELIM ZA SLJEDEĆI ROĐENDAN: samo zelenu ružu
MSN: dorica_15@hotmail.com
E-MAIL: dorica15sb@yahoo.com


Linkovi


slike, sličice i pics
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


pjesme i ostale gluposti
pjesma za sve boardere i boarderice

"I Believe I Can Fly"

I used to think that I could not go on
And life was nothing but an awful song
But now I know the meaning of true love
I'm leaning on the everlasting arms

If I can see it, then I can do it
If I just believe it, there's nothing to it

[1]
I believe I can fly
I believe I can touch the sky
I think about it every night and day
Spread my wings and fly away
I believe I can soar
I see me running through that open door
I believe I can fly
I believe I can fly
I believe I can fly

See I was on the verge of breaking down
Sometimes silence can seem so loud
There are miracles in life I must achieve
But first I know it starts inside of me, oh

If I can see it, then I can do it
If I just believe it, there's nothing to it

[Repeat 1]

Hey, cuz I believe in me, oh

If I can see it, then I can be it
If I just believe it, there's nothing to it

[Repeat 1]

Hey, if I just spread my wings
I can fly
I can fly
I can fly, hey
If I just spread my wings
I can fly
Fly-eye-eye


pjesma za sve one koji su bili u Mariboru od 26.12 do 30.12 2006. godine

STUDIO FRENDO

"MALI DUĆAN"

Svakog ljetnog jutra
Kroz škure moga stana
Prve zrake sunca
Dopiru izvana

Diraju mi lice
Dok pored tebe spavam
Klize nam niz leđa
Budim se a sanjam

Onda pijen kavu
I frape od banana
A na stolu
Prazna kutija duvana

Ja tebe trebam svaki dan

Mali dućan, otok sunčan
Mali dućan, daj mi duvan
Pet kolača, šest banana, jedno mliko...
A di si stavila banane?
A di si stavila banane?!

Svakog ljetnog jutra
Gospođa Mira iz dućana
Sa smiješkom pita
Što vas nosi k nama danas

O, dobar dan gospodine Gogo
Što želite danas?
Daj mi kilo poma, kilo bresaka,
Jedno mliko i dva jogurta
Daj mi duvan
I deset deka kave
I šta ja znan...
Molim?
I šta ja znan…

A kondome? Kondome tražite svaki dan…


Mali dućan, otok sunčan
Mali dućan, daj mi duvan
Pet kolača, šest banana, jedno mliko...
A di si stavila banane?
A di si stavila banane?!


pjesma koja me podsjeća na mog snb-trenera Brunu

Red Hot Chili Peppers
"Snow (Hey Oh)"

Come to decide that the things that I tried
Were in my life just to get high on
When I sit alone
Come get a little lone
But I need more than myself this time
Step from the road to the sea to the sky
And I do believe that we rely on
When I lay it on
Come get the play it on
All my life to sacrifice

Hey Oh
Listen what I say oh
I got your
Hey Oh
Now listen what I say oh

When will I know that I really can go
To the well one small town to decide on
When its killing me, when will I really see
All that I need to look inside
Come to believe that I better not leave
Before I get my chance to ride
When its killing me, what do I really need
All that I need to look inside

Hey Oh
Listen what I say oh
Come back and
Hey Oh
Look at what I say oh

The more I see the less I know
The more I'd like to let it go

Hey oh
Whoa oh whoa

People need the cover of another perfect wonder
Where its all white as snow
Marry me divided by a work so undecided
And theres no where to go

In between the cover of another perfect wonder
And its all white as snow
Running through the field where all my tracks will be concealed
And theres no where to go

When to descend to a man for a friend
[ Snow lyrics found on http://www.completealbumlyrics.com ]
All the channels that are broken now
Now you bring it up, Im gonna ring it up
Just to hear you sing it out

Step from the road to the sea to the sky
And I do believe what we rely on
When I lay it on
Come get the play it on
All my life to sacrifice

Hey Oh
Listen what I say oh
I got your Hey oh
Listen what I say oh

The more I see the less I know
The more I'd like to let it go

Hey oh
Whoa oh whoa

People need the cover of another perfect wonder
Where its all white as snow
Marry me divided by a work so undecided
And theres no where go

In between the cover of another perfect wonder
Where its all white as snow
Running through the field where all my tracks will be concealed
And theres no where to go

I said hey hey yeah
Aw yeah
Tell my love now
Hey hey yeah
Aw yeah

People need the cover of another perfect wonder
Where its all white as snow
Marry me divided by a work of undecided
And theres no where go

Deep beneath the cover of another perfect wonder
Where its all white as snow
Running through the field where all my tracks will be concealed
And theres no where to go

I said hey
Aw yeah
Aw yeah
Tell my love now
Hey hey yeah


Design: Azzul S'phyre

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se