Booktown Pazin - Pazin grad knjiga https://blog.dnevnik.hr/booktownpazin

četvrtak, 02.12.2010.

Booktown Pazin - Pazin grad knjiga

Grad Pazin primljen u Međunarodnu organizaciju gradova knjiga – International Organisation of Booktowns (IOB)


Na 7. Međunarodnom festivalu gradova knjiga koji je održan od 9. do 12. rujna u njemačkom gradiću Wünsdorfu kraj Berlina, grad Pazin primljen je u punopravno članstvo Međunarodne organizacije gradova knjiga – International Organisation of Booktowns (IOB).

IOB je međunarodna organizacija utemeljena krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, a trenutačno su njeni članovi gradovi Bredevoort u Nizozemskoj, Fjoerland i Tvedestrand u Norveškoj, Kampung Buku u Maleziji, Montereggio u Italiji, Redu u Belgiji, Hay-on-Wye, Sedbergh i Wigtown u Velikoj Britaniji, St-Pierre-de-Clages u Švicarskoj, Sysmä u Finskoj, Wünsdorf u Njemačkoj, Urueńa u Španjolskoj, te Pazin u Hrvatskoj kao najmlađi član.

IOB okuplja male povijesne gradiće i sela, obično u ruralnim područjima, u kojima se posebna pažnja posvećuje knjizi, bilo kroz veliki broj antikvarijata i knjižara, bilo kroz raznolike književne manifestacije i festivale; a jedno i drugo u tim malim mjestima ima značaj i u doprinosu lokalnom gospodarstvu kroz turizam. Svaki od tih gradova knjiga ima svoj veliki godišnji festival ili sajam, a svake dvije godine u jednom od članova IOB-a održava se zajednički Festival na koji dolaze i tu se predstavljaju svi članovi organizacije.

U sklopu Festivala održava se i Skupština IOB-a, a upravo je na takvom događaju u Wünsdorfu, nakon prezentacije Pazina kao kandidata, te rasprave i glasanja, Grad Pazin i primljen u ovu organizaciju.

U sklopu otvorenja Festivala pred festivalskim uzvanicima, te na skupštini IOB-a pred njenim članovima, književnu baštinu, resurse i potencijale Grada Pazina predstavili su Ranka Šepić u ime gradske uprave te Davor Šišović kao jedan od promotora pazinskih književnih događanja. Kao pazinski aduti koji bi ovaj grad mogli učiniti zaslužnim članstva u IOB-u istaknuti su izuzetno vrijedno pazinsko književno nasljeđe (od Dantea Alighierija i Julesa Vernea do Vladimira Nazora i mlađih pisaca današnjice koji su o Pazinu pisali u svojim djelima); brojna književna događanja u Pazinu (SF konvencija Istrakon, Međunarodni susret izdavača "Put u središte Evrope", Dani Julesa Vernea, Festival fantastične književnosti; Mjesec hrvatske knjige; aktivnosti Gradske knjižnice te brojnih pazinskih ustanova i udruga); živahno izdavaštvo i veći broj aktivnih autora koji pišu i objavljuju poeziju, prozu, publicističku, povijesna djela i slično. Uz srdačnu dobrodošlicu Gradu Pazinu u IOB, članovi Skupštine ove organizacije savjetovali su da se u Pazinu poradi i na otvaranju nekoliko antikvarijata, ne samo radi izjednačavanja imidža Pazina kao booktowna s ostalim članovima organizacije, već i radi njihova iskustva da antikvarijati u takvim gradovima snažno motiviraju turiste da ih posjećuju i izvan termina održavanja književnih festivala, pa se tako uz knjigu razvija i gospodarski održivo okruženje.

Na skupštini IOB-a je također odlučeno da će se sljedeći Međunarodni festival gradova knjiga održati u gradu Melaka u Maleziji, u veljači 2012. godine, te da će gradovi članovi IOB-a početi i s nekim novim zajedničkim projektima, kao što su tematske putujuće izložbe knjiga. Prvi takav projekt je putujuća izložba knjiga za djecu, u koju su uključene i knjige donijete iz Pazina, a koja je u vrijeme održavanja Festivala već postavljena u Wünsdorfu, i tijekom naredne dvije godine u svakom će gradu-članu IOB-a gostovati po dva mjeseca.

Osim zajedničkih projekata suradnje svih članova IOB-a, tijekom susreta i razgovora u Wünsdorfu pokazano je zanimanje i za projekte bilateralne suradnje između pojedinih booktowna, u kojima bi i Pazin mogao pronaći nove partnere i prijatelje.

02.12.2010. u 08:45 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (4)

Opis bloga

Grad Pazin je član Međunarodne mreže gradova knjiga - International organisation of booktowns (IOB). Ovo je blog o knjizi u Pazinu i Pazinu u knjizi.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Blog.hr
Blog servis
Forum.hr
Monitor.hr


International organisation of booktowns (IOB)

Gradska knjižnica Pazin

Grad Pazin - službeni portal

Portal iPazin

Turistička zajednica središnje Istre

Bookaleta - blog Davora Šišovića