Booktown Pazin - Pazin grad knjiga http://blog.dnevnik.hr/booktownpazin

ponedjeljak, 16.05.2011.

Nagrade i stipendije 15. "Puta u središte Evrope"

Na 15. međunarodnom susretu izdavača "Put u središte Evrope", održanom od 13. do 15. svibnja u Pazinu, dodijeljene su sljedeće stipendije i nagrade:

- Stipendija za jednomjesečni boravak pisca u Pazinu (Kuća za pisce): Kemal Mujičić Artnam
- Stipendija za jednomjesečni boravak pisca u Grazu: Maja Hrgović
- Stipendija za jednomjesečni boravak pisca u Rijeci (Rezidencija Kamov): Željko Ivanković (Sarajevo)
- Stipendija Centra za knjigu iz Zagreba za jednomjesečni boravak prevoditelja u Pazinu (Kuća za pisce): Igor Isakovski (Skopje)
- Nagrada "Jure Grando" - stipendija za jednomjesečni boravak pisca horora u Kringi: Katarina Brbora
- Nagrada Istarske županije za knjigu o Istri: Slavko Kalčić za prijevod na roverski čakavski Božanstvene komedije Dantea Alighierija, odnosno Danteovog Pakla pod nazivom "Paká - Bogodična komedija"
- Nagrada Istarske županije za prijevod knjige o Istri: Lorena Monica Kmet za prijevod romana Fulvia Tomizze "Djevojka iz Petrovije".

Dobitnike nagrada i stipendija 15. "Puta u središte Evrope" odabrala je komisija u sastavu Vanesa Begić, Ivan Sršen i Darija Žilić.

Čestitam svim dobitnicima i želim im da uživaju u dobivenim stipendijama i nagradama!

16.05.2011. u 06:56 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 13.05.2011.

Put u središte Evrope, 15. put

U Pazinu se ovog vikenda, od 13. do 15. svibnja, održava 15. Međunarodni susret izdavača "Put u središte Evrope". Susret počinje u petak u 19 sati u pazinskom Kaštelu, gdje će se na književnoj večeri predstaviti pisci i prevoditelji nagrađeni na lanjskim susretima: Miroslav Kirin, Natka Badurina, Klara Buršić Matijašić, Milena Benini i Rusanka Lyapova. Dođite!

Susret se nastavlja radnim dijelom u subotu, kada će se raspravljati o zajedničkim izdavačkim projektima i o osmišljavanju "Puta u središte Evrope" kao međunarodnog projekta kulturne suradnje, a završava u nedjelju u 10 sati objavom zaključaka i rezultata Susreta te ovogodišnjih dobitnika nagrada i stipendija.

Petnaesti "Put u središte Evrope" okupit će četrdesetak nakladnika, pisaca, prevoditelja i kulturnih djelatnika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Italije i Bugarske.

13.05.2011. u 07:04 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 21.03.2011.

Sanja Lovrenčić u Kući za pisce

Gradska knjižnica Pazin poziva vas na književnu večer i druženje s autoricom Sanjom Lovrenčić u utorak 22. ožujka u 18:00 sati u Kuću za pisce – Hižu od besid.

21.03.2011. u 10:22 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 07.03.2011.

Milan Rakovac u Kući za pisce

U organizaciji Gradske knjižnice te Pučkog otvorenog učilišta u srijedu 9. ožujka u 19.30 sati u Kući za pisce - hiži od besid gostuje književnik Milan Rakovac. Moderator ove književne večeri bit će Josip Šiklić, a govorit će se o dvjema novim Rakovčevim knjigama: povijesno-publicističkoj knjizi "Sinovi Istre" te zbirci pjesama "Besida priletuća".

07.03.2011. u 10:22 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 19.02.2011.

Rezultati natječaja Istrakona 2011.

Deseti Istrakonov natječaj za kratku SF&F priču sasvim je lijepo uspio, pa vam sa zadovoljstvom i ponosom javljamo da su od 84 pristigle priče autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, 23 priče odabrane za objavljivanje u desetoj Istrakonovoj zbirci, i to ovako kako slijedi, s nagrađenima na čelu:

Dragana Rajaković: Svi mi imamo iste probleme – 1. nagrada
Dora Jurada: Umjetnost u krvi – 2. nagrada
Tomislav Šestan: Djevojka koja je rekla ne – 3. nagrada
Mario Rosanda: Zima podno Učke – istarska nagrada
Lučana Macinić: Odlazak
Vedran Bokor: Ja sam brojač
Ed Barol: Staro za novo
Danijel Bogdanović: Ljudi koji govore književno
Teuta Butuči: Domino has a gun
Mario Rosanda: Jebeni roboti
Tomislav Šestan: Terminal
Denis Giljević: Tko se zadnji smije?
Adnadin Jašarević: O moj Bože!
Danijel Bogdanović: Čovjekova pjesma
Ana Domini: Polly Morpha
Zoran Krušvar: Crvenkapica reloaded
Vladimira Becić: Granica Dobra i Zla
Adnadin Jašarević: Posljednji
Hrvoje Bulat: Što je bila i što više nije
Zoran Krušvar: Bolje grob nego rob
Igor Rendić: Da, draga
Tamara Lujak: Kako su vile dobile pismo
Ernest Sanders: Zemlja

Čestitam svim nagrađenim i uvrštenim autorima! Priče je odabrala komisija u sastavu Tihana Linardon, Mirko Grdinić i Davor Šišović, a zbirku će za predstojeći Istrakon, koji će se u Pazinu održati od 25. do 27. ožujka, objaviti Pučko otvoreno učilište u Pazinu. Sponzor istarske nagrade – istarskog pršuta – ove je godine pršutana Grubišić iz Gračišća. Svečana promocije zbirke uz podjelu nagrada i predstavljanje svih autora održat će se drugog dana Istrakona, u subotu 26. ožujka u 20 sati.

19.02.2011. u 16:02 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 16.02.2011.

Roman o svetvinčentskoj vješticiPozivamo vas u subotu, 19. veljače u 21 sati u cafe-bar "Vampire" u Kringi, na 16. večer horor književnosti iz ciklusa "Vampirske noći u Kringi" na kojoj ćemo predstaviti

roman OGNJENICA ZA ČERNISU
autora SLAVKA KALČIĆA

ovaj roman, pisan na roverskom čakavskom dijalektu, govori o slučaju Marije Radoslavić koja je pod optužbom da je vještica spaljena u Savičenti 1632. godine.

Uz autora Slavka Kalčića, o knjizi će govoriti David Ivić i Davor Šišović.

Veselimo se vašem dolasku!

16.02.2011. u 14:21 • 0 KomentaraPrint#^

Predstavljanje "Spomenara Gračišća"

Dođite u četvrtak 17. veljače u 18 sati na predstavljanje knjige "Spomenar Gračišća" autora Josipa Klarića u malu koncertnu dvoranu Spomen doma u Pazinu. Uz autora, o knjizi, inače napisanoj na skoro izumrloj gračaškoj cakavici, govorit će Davor Šišović, David Ivić i Alvijana Klarić.

16.02.2011. u 10:07 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 07.02.2011.

Dragan Gortan nastupa u Žminju

Knjižnica u Žminju u petak 11. veljače u 19 sati ugošćuje pazinskog pjesnika Dragana Gortana. U programu nazvanom "Ususret Valentinovu" Dragana Gortana i njegove knjige - zbirke pjesama "More ljubavi" i "Nebo... tvoje oči" - predstavljaju Daniel Načinović i David Ivić. Pridite!

07.02.2011. u 12:11 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 04.01.2011.

Nova knjiga pazinskog pjesnika Radenka VadanjelaSimbioza glazbenog i egzistencijalističkog

Radenko Vadanjel, »Čovjek s tri pupka«, Hrvatsko društvo pisaca, 2010.

»Čovjek s tri pupka« naslov je nove, netom objavljene pjesničke zbirke pulsko-pazinskog autora Radenka Vadanjela, u izdanju Hrvatskog društva pisaca. Ovo mu je druga zbirka, u kojoj se potvrđuje kao pjesnik jakih vizija, autor blizak egzistencijalizmu, koji kombinira filozofske i romantičarske ideje.

Njegovi stihovi nisu klasični, prije su to kratke lirske pričice, sugestivne i jake, u kojima se dotiče raznih tematskih i interesnih sfera i u kojima se propitkuje o egzistenciji općenito. Sve to čini u gustom narativno-poetskom tkanju gdje neprestano, osim solilokvija koji je dijelom i lajtmotiv njegova stvaralaštva, propituje i svijet oko sebe.

Pisanje je ovdje djelomično i dnevničkoga tipa, ali ne samo u sklopu terapeutske funkcije, ono je puno šire, prisutne su i neke tamnije pjesničke crte egzistencijalizma kao filozofsko-društvenog pravca i kao ljudske potrebe. Iako su pjesme narativnog karaktera, zamjetan je i svojevrsni glazbeni sklad, odnosno vidljiva je simbioza pjesničkog i proznog iskustva - glazbenog i egzistencijalističkog.

Dominacija narativnog nije potisnula striktno poetski, zvukovni element, već se oni nadopunjuju i tvore s(p)retnu cjelinu. Kako je u pogovoru napisala Tatjana Gromača, »Radenko Vadanjel autor je koji podučava, koji odgaja, čija unutarnja etika čitatelja nužno sili na promjenu nabolje«.
Iz njegovih je uradaka vidljivo da je imao brojne književne uzore te da je riječ o pjesniku koji voli tragati, eksperimentirati, zakoračiti u prostore tajanstvenosti. Ovaj autor stvara samozatajno, voli tragati za raznim rješenjima, njegovati izražajno sredstvo te tražiti neku autentičnu formu koja će udovoljiti potrebi i za isticanjem sadržaja i za isticanjem forme. Stoga i dolazi do simbioze lirskog i narativnog.

Bavi se pitanjima ljubavi, života, smrti, beskonačnosti i sklada. Prolaznost i neminovnost također su učestali motivi u Vadanjelovim uracima, iako je teško sažeti teme koje ovaj autor donosi pod jedan zajednički nazivnik.
Njegove su pjesme podijeljene u četiri cjeline, naslovljene »Kroćenje straha«, »Pokrećući ogromne zupčanike«, »Bijeg u prirodu« i »Uspavani kentaur«. Zanimljivo je da su djela iz svakog ciklusa označene samo brojem, a čitatelj za njihov naslov treba pogledati u sadržaj.

Vadanjel, svojedobno i suradnik u našem listu, dosad je objavio tri knjige, dvije pjesničke zbirke i jedan roman. Proza mu je prevođena na poljski i engleski jezik.

Vanesa BEGIĆ

(Objavljeno u Glasu Istre, 4. siječnja 2011.)

04.01.2011. u 15:21 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 28.12.2010.

Podsjetnik: Natječaj Istrakona 2011.

Organizacijski odbor Dvanaeste istarske konvencije fantastike i SF-a
ISTRAKON 2011 raspisuje

NATJEČAJ
ZA KRATKU SF&F PRIČU


1. Na natječaj se mogu slati samo neobjavljene SF ili fantasy priče, do 5 kartica dužine (do 9.000 znakova, uključujući i razmake, ni znaka više), pisane na hrvatskom jeziku ili drugim jezicima s kojih ne treba prevoditi.

2. Tekst mora biti otipkan ili isprintan u jednom primjerku, na pisaćem stroju ili PC-u, a obavezno je priložiti i elektronsku verziju teksta na CD-u. Svaki autor može poslati najviše tri priče. Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir.

3. Natječaj je anoniman.

4. Rad mora biti potpisan šifrom. Rješenje šifre – puno ime i prezime, adresu i broj telefona, te e-mail adresu, treba priložiti pošiljci u zasebnoj i zatvorenoj koverti.

5. Dodjeljuju se tri novčane nagrade:
– Prva nagrada u iznosu od 1.500,00 kn
– Druga nagrada u iznosu od 800,00 kn
– Treća nagrada u iznosu od 500,00 kn.

6. Ocjenjivački odbor zadržava pravo ne dodijeliti nagrade ako tekstovi ne zadovolje kvalitetom ili uvjetima.

7. Krajnji rok za slanje radova je 15. siječnja 2011. godine.

Radovi se šalju poštom na adresu:

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE U PAZINU (za Istrakon)
Šetalište Pazinske gimnazije 1
52 000 P A Z I N

8. Nagrade će biti uručene u ožujku 2011. godine na Dvanaestoj istarskoj konvenciji fantastike i SF-a "ISTRAKON 2011" u Pazinu.

9. Posebna nagrada dodijelit će se za priču koja najbolje obradi neku istarsku temu.

10. Ako prosudbena komisija veći broj pristiglih radova ocijeni iznimno kvalitetnima, odabrane priče objavit će se u zajedničkoj zbirci kratkih SF priča.

28.12.2010. u 16:18 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 16.12.2010.

Božićni sajam pazinske knjige

Dragi prijatelji,

U povodu učlanjenja Pazina u Međunarodnu mrežu gradova knjiga, Grad Pazin u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u subotu, 18. prosinca u vremenu od 10 do 15 sati po prvi puta organizira izložbeno-prodajni Božićni sajam pazinske knjige – sajam knjiga pazinskih nakladnika i pazinskih autora. Zanimljivo je da su pazinski nakladnici i autori u zadnjih deset godina objavili preko 120 knjiga.

Cilj ovog sajma je na jednome mjestu predstaviti građanima Pazina, a naravno i ostalim zainteresiranima, knjige koje su posljednjih godina objavili različiti pazinski nakladnici i koje su u Pazinu i izvan Pazina objavili pazinski autori.

Želja nam je ovim sajmom pružiti priliku nakladnicima da prodaju, te zainteresiranim kupcima da kupe, zaboravljene pazinske knjige uskladištene daleko od očiju javnosti i uglavnom nedostupne u knjižarama.
Na Božićnom sajmu pazinske knjige svoja će izdanja ponuditi Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Matica hrvatska – ogranak Pazin, Josip Turčinović d.o.o., Katedra Čakavskog sabora Pazin, Državni arhiv u Pazinu, Muzej Grada Pazina, Etnografski muzej Istre, Turistička zajednica središnje Istre, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, i drugi. Među tim izdanjima ima proze, poezije, publicistike, historiografske i stručne literature, karikatura, drama, autorskih knjiga i grupnih zbirki, zbornika, godišnjaka, što kad se skupi i pokaže na jednome mjestu predstavlja Pazin kao izuzetno snažan i kreativan centar književnosti i izdavaštva.

Također, svoje vlastite rabljene knjige na Sajam mogu donijeti i tu ih prodavati i svi građani Pazina po, preporučujemo, također popularnim i pristupačnim cijenama.

Odaberite pazinsku knjigu za božićni poklon, za sebe i za druge!

16.12.2010. u 09:33 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 06.12.2010.

Slavoljub Stanković u Kući za pisce

Dragi prijatelji,

pridružite nam se u utorak, 7. prosinca u 19.30 sati u Kući za pisce - Hiži od besid u Pazinu na predstavljanju romana "Split" Slavoljuba Stankovića. Roman i autora predstavlja Davor Šišović.

Pogledajte i prikaz romana "Split" na blogu Knjiga za plažu.

06.12.2010. u 12:02 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 02.12.2010.

Booktown Pazin - Pazin grad knjiga

Grad Pazin primljen u Međunarodnu organizaciju gradova knjiga – International Organisation of Booktowns (IOB)


Na 7. Međunarodnom festivalu gradova knjiga koji je održan od 9. do 12. rujna u njemačkom gradiću Wünsdorfu kraj Berlina, grad Pazin primljen je u punopravno članstvo Međunarodne organizacije gradova knjiga – International Organisation of Booktowns (IOB).

IOB je međunarodna organizacija utemeljena krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, a trenutačno su njeni članovi gradovi Bredevoort u Nizozemskoj, Fjoerland i Tvedestrand u Norveškoj, Kampung Buku u Maleziji, Montereggio u Italiji, Redu u Belgiji, Hay-on-Wye, Sedbergh i Wigtown u Velikoj Britaniji, St-Pierre-de-Clages u Švicarskoj, Sysmä u Finskoj, Wünsdorf u Njemačkoj, Urueńa u Španjolskoj, te Pazin u Hrvatskoj kao najmlađi član.

IOB okuplja male povijesne gradiće i sela, obično u ruralnim područjima, u kojima se posebna pažnja posvećuje knjizi, bilo kroz veliki broj antikvarijata i knjižara, bilo kroz raznolike književne manifestacije i festivale; a jedno i drugo u tim malim mjestima ima značaj i u doprinosu lokalnom gospodarstvu kroz turizam. Svaki od tih gradova knjiga ima svoj veliki godišnji festival ili sajam, a svake dvije godine u jednom od članova IOB-a održava se zajednički Festival na koji dolaze i tu se predstavljaju svi članovi organizacije.

U sklopu Festivala održava se i Skupština IOB-a, a upravo je na takvom događaju u Wünsdorfu, nakon prezentacije Pazina kao kandidata, te rasprave i glasanja, Grad Pazin i primljen u ovu organizaciju.

U sklopu otvorenja Festivala pred festivalskim uzvanicima, te na skupštini IOB-a pred njenim članovima, književnu baštinu, resurse i potencijale Grada Pazina predstavili su Ranka Šepić u ime gradske uprave te Davor Šišović kao jedan od promotora pazinskih književnih događanja. Kao pazinski aduti koji bi ovaj grad mogli učiniti zaslužnim članstva u IOB-u istaknuti su izuzetno vrijedno pazinsko književno nasljeđe (od Dantea Alighierija i Julesa Vernea do Vladimira Nazora i mlađih pisaca današnjice koji su o Pazinu pisali u svojim djelima); brojna književna događanja u Pazinu (SF konvencija Istrakon, Međunarodni susret izdavača "Put u središte Evrope", Dani Julesa Vernea, Festival fantastične književnosti; Mjesec hrvatske knjige; aktivnosti Gradske knjižnice te brojnih pazinskih ustanova i udruga); živahno izdavaštvo i veći broj aktivnih autora koji pišu i objavljuju poeziju, prozu, publicističku, povijesna djela i slično. Uz srdačnu dobrodošlicu Gradu Pazinu u IOB, članovi Skupštine ove organizacije savjetovali su da se u Pazinu poradi i na otvaranju nekoliko antikvarijata, ne samo radi izjednačavanja imidža Pazina kao booktowna s ostalim članovima organizacije, već i radi njihova iskustva da antikvarijati u takvim gradovima snažno motiviraju turiste da ih posjećuju i izvan termina održavanja književnih festivala, pa se tako uz knjigu razvija i gospodarski održivo okruženje.

Na skupštini IOB-a je također odlučeno da će se sljedeći Međunarodni festival gradova knjiga održati u gradu Melaka u Maleziji, u veljači 2012. godine, te da će gradovi članovi IOB-a početi i s nekim novim zajedničkim projektima, kao što su tematske putujuće izložbe knjiga. Prvi takav projekt je putujuća izložba knjiga za djecu, u koju su uključene i knjige donijete iz Pazina, a koja je u vrijeme održavanja Festivala već postavljena u Wünsdorfu, i tijekom naredne dvije godine u svakom će gradu-članu IOB-a gostovati po dva mjeseca.

Osim zajedničkih projekata suradnje svih članova IOB-a, tijekom susreta i razgovora u Wünsdorfu pokazano je zanimanje i za projekte bilateralne suradnje između pojedinih booktowna, u kojima bi i Pazin mogao pronaći nove partnere i prijatelje.

02.12.2010. u 08:45 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2011  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Svibanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (4)

Opis bloga

Grad Pazin je član Međunarodne mreže gradova knjiga - International organisation of booktowns (IOB). Ovo je blog o knjizi u Pazinu i Pazinu u knjizi.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Blog.hr
Blog servis
Forum.hr
Monitor.hr


International organisation of booktowns (IOB)

Gradska knjižnica Pazin

Grad Pazin - službeni portal

Portal iPazin

Turistička zajednica središnje Istre

Bookaleta - blog Davora Šišovića

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se