Bookeraj - raj za pasionirane čitatelje

četvrtak, 29.06.2017.

Kako pokrenuti i voditi posao od kuće?

(Tekst je izvorno objavljen na mom LinkedIn blogu 27.06.2017.)

Kako uvijek često i rado čitam poduzetničke priručnike, zadovoljstvo mi je objaviti da sam nabasala na knjigu u izdanju nakladnika Matić savjetovanje d.o.o. iz 2016. godine, iza kojega stoji i organizacija Women in Adria, pod naslovom „Kako pokrenuti i voditi posao od kuće?“

Radi se o priručniku-kompilaciji tekstova šest autora i autorica, koji obrađuje teme organizacije i uređenja kućnog ureda, financija i prava rada od kuće, izbora uređaja za rad (računalo, printeri), alata za učinkovit rad i razgovora s poduzetnicama koje već neko vrijeme uspješno rade od kuće.

Priručnik je kratak, vrlo praktičan i namijenjen poduzetnicima i poduzetnicama koji tek počinju razmatrati mogu li hobi ili poslovnu ideju pretvoriti u održiv biznis. Za nas koji smo se već upustili u posao (a to je i razlog zašto sam se ja odlučila uzeti ovu knjigu s police), ova je knjiga povod za razmišljanje možemo li preorijentirati svoj posao na rad od kuće radi pojednostavljivanja poslovanja i smanjenja troškova, pa sam u tom smislu i ja razmišljala o radu od kuće.

Naime, i odvjetnici su, iako su u svom poslovanju ograničeni odredbama Zakona o odvjetništvu i Kodeksom odvjetničke etike, pa im nije dopušteno sve ono što mogu poduzetnici u drugim gospodarskim područjima, ipak samostalni poduzetnici i gospodarstvenici koji svoje usluge pružaju na tržištu, slijedom čega moraju razmišljati i o svemu onome što muči bilo kojeg poduzetnika – kako pronaći klijente, kako isporučiti uslugu, kako naplatiti uslugu, kako voditi poslovanje, kako smanjiti troškove i povećati prihode, kako postati i ostati profitabilan, kako organizirati ured i uredsko poslovanje, kako se predstaviti i promovirati svoje usluge…

U tom smislu, valja reći da se odvjetnici bave pružanjem pravne pomoći, što znači da oni prodaju svoje vrijeme i svoju stručnost. Takav posao u materijalnom smislu ne zahtijeva ogromne resurse, mi ne posjedujemo sirovine, zalihe, strojeve ili inventar, za naš rad je dovoljno računalo s uobičajenim uredskim softverom i kombinirani uređaj za skeniranje, kopiranje i printanje, poželjno nešto profesionalniji od običnog kućnog pisača.

Osim toga, potreban nam je uobičajeni uredski inventar i potrošna roba – papir, spajalice, klamerice, olovke, štambilji, fascikli, košuljice i slično. Sve to, ako imate pogodan prostor u kući, zaista možete držati i kod kuće i raditi od kuće. Štoviše, poznajem jednog kolegu koji se nakon otprilike godinu dana rada u iznajmljenom poslovnom prostoru odlučio „vratiti kući“, njegov je luksuz u tome što radi u malom gradu u kojemu su sve relacije kratke, što je u jednom dijelu kuće mogao odvojiti prostor za primanje stranaka i za kućni ured, i što taj prostor može zatvoriti od privatnog dijela kuće kako bi osigurao nužnu separaciju životnog i poslovnog prostora.

Ako to nemate, rad od kuće će Vam ometati drugi ukućani i eventualni kućni ljubimci, sa strankama ćete se morati nalaziti u restoranima i kafićima (što često nije loša opcija, ali prekida work-flow), te ćete vjerojatno ustanoviti da nemate određenog radnog vremena, već da vam se radni dan rastegnuo kroz čitavih 24 sata i da ste radili kad god ste imali vremena.

U svakom slučaju, rad od kuće za odvjetnika-početnika nije loša opcija jer smanjuje troškove zakupa poslovnog prostora i režijskih troškova te štedi vrijeme, ali samo ako je kućni radni prostor prikladan i ako odvjetnik misli da posjeduje radnu etiku kojom će osigurati jednaku razinu produktivnosti kao i u vanjskom uredskom prostoru.

Oznake: rad od kuce, women in adria, odvjetnici, odvjetništvo, pružanje pravne pomoći, kućni ured, samostalna djelatnost

29.06.2017. u 09:23 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 27.06.2017.

Ken Follett: "Treći blizanac"

Tehno-trileri su uvijek nezahvalni za čitanje nakon što je njihovo vrijeme tehnoloških dostignuća došlo i prošlo.

Primjerice, jučer sam bacila oko na staru epizodu „Zločinačkih umova“ u kojem serijski ubojica vadi iz žrtve posteljicu (placentu) u svrhu placentofagije, tj. konzumiranja placente zbog vjerovanja da se u njoj nalaze ili posebne magične moći ili posebna hranjiva svojstva.

Hm, da.

Bila bih fasciniranija i zgroženija tim prizorom, samo da konzumiranje posteljice nakon poroda ovih godina nije postalo all the rage među organskim, trendi mamama i tatama koji prate sve moguće budalaštine u odgoju djece, pa onda probavljanje posteljice više i nije znak poremećenog, bolesnog uma, već oznaka osobe u trendu.

Nešto slično mi se dogodilo i s čitanjem romana Kena Folletta „Treći blizanac“, koji je u izdanju Algoritma objavljen 1997. godine (dakle, izdanje slavi svoju dvadesetu godišnjicu) – glavnu premisu možete shvatiti već iz naslova, i vjerujem da Vam ništa neću spoilati ako Vam kažem da nakon što smo i sami imali slučaj doktora Asima Kurjaka i usađivanje i krađu oplođenih jajnih stanica od žena koje ništa nisu slutile, neće nas iznenaditi niti mogućnost postojanja vojno-medicinskog eksperimenta u Americi sedamdesetih godina, u kojima su se ženama koje su navodno došle na hormonsku terapiju radi pomoći u začeću, bez njihova znanja i dopuštenja usađivale oplođene jajne stanice koje su trebale dovesti do odgoja rase super-vojnika (u jeku Hladnog rata, kad se pričalo da Rusi to naveliko rade, i Ameri su htjeli svoga konja za trku). Međutim, projekt je podbacio jer su se svi super-vojnici zbog urođene agresivnosti prometnuli u kriminalce i njegovi rezultati su uspješno pometeni pod tepih sve dok tvrtka Genetico, koja je započela ta istraživanja, ne bude ponuđena za prodaju velikom njemačkom istraživačkom laboratoriju.

Unatoč tome što nam je glavna tema jasna od prve rečenice, ovaj roman zbog vještine Kena Folletta ni nakon dvadeset godina nije teško čitati: glavna junakinja Jeannie Ferrami je mlada znanstvenica koja u svom znanstvenom istraživanju nabasa na zagonetku dvojice ljudi koji bi po svojim tjelesnim karakteristikama trebali biti blizanci, ali su rođeni u različitim državama, od različitih majki na različit datum. Tražeći odgovor na sva pitanja koja joj se otvaraju, shvati da joj zbog interesa moćnih ljudi, od kojih jedan ima aspiraciju postati čak i predsjednik SAD-a, ne samo znanstvena karijera, već i život visi o koncu.

U svakom slučaju, nakon „Stupova zemlje“ i „Opasnog bogatstva“, Ken Follett me kao čitateljski izbor još jednom nije razočarao, a to što vrijeme prolazi i razvoj društva i tehnologije se neminovno događa, to nije kriv niti čitatelj, a kamoli pisac.

Oznake: ken follett, treći blizanac, stupovi zemlje, opasno bogatstvo, triler, krimić, tehnologija, razvoj

27.06.2017. u 08:25 • 5 KomentaraPrint#

petak, 23.06.2017.

90 godina osječkog električnog tramvaja

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek poziva vas na predstavljanje knjige „90 godina osječkog električnog tramvaja“ autora Josipa Nađa. Predstavljanje će se odvijati u utorak 27. lipnja 2017. godine s početkom u 18.30 sati u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
Moderator predstavljanja bit će gospođa Nevenka Špoljarić.


Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona:
• Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek 031/211-233

Oznake: GISKO, Osijek :), električni tramvaj, predstavljanje knjige

23.06.2017. u 13:34 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 21.06.2017.

Festival slikovnice "Čuvari priča" u Osijeku

Festival slikovnice "Čuvari priča"

Počele su prijave za književno-likovne radionice na ovogodišnjem Festivalu slikovnice "Čuvari priča" koje za cilj imaju istaknuti važnost čitanja kao jedne od najznačajnijih aktivnosti koja se proteže kroz cijeli život. Na mrežnoj stranici Knjižnice nalazi se popis svih aktivnosti, a prijaviti se možete osobno na Odjelu za rad s djecom i mladima, ograncima knjižnice ili telefonom na broj 031/211-472. Požurite s prijavama jer je broj mjesta ograničen.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Osječko ljeto kulture, Udruga za rad s mladima Breza i Studio za promicanje kulture i kreativnog izražavanja "GEKKO" pozivaju vas na Festival slikovnice "Čuvari priča" koji će se održavati u Osijeku od 03. do 04. srpanja 2017. godine uz program koji je namijenjen kako djeci tako i odraslima, na osječkim ulicama, trgovima i parkovima, uz centralna događanja koja su predviđena za prostorije Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
Program Festivala slikovnice obuhvaća izložbe ilustracija renomiranih umjetnika, predstavljanje slikovnica, susrete s ilustratorima i piscima, radionice s umjetnicima, predstave, performanse i brojne druge sadržaje zanimljive kako mladima tako i odraslim posjetiteljima.

Više informacija može se dobiti na broj telefona:

• Odjel za rad s djecom i mladima 031/211-472


Oznake: festival slikovnice, čuvari priča, Osijek :), udruga breza, slikovnice

21.06.2017. u 09:19 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.06.2017.

Meik Wiking: „Hygge – danski recept za sretan život“

Dopustite mi da i ja jednom budem u trendu – Meik Wiking iz Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu, Danska, napisao je ovaj svjetski bestseler, priručnik koji sadrži danski recept za sretan život.

Naime, Danci su u brojnim istraživanjima sreće i kvalitete života već godinama na prvom ili na prva tri mjesta, iz čega opravdano možemo zaključiti da je Danska najsretnija zemlja na svijetu. Meik Wiking kaže da je razlog za to upravo hygge.

Što je hygge? Neki kažu da se ne može doslovno prevesti (kao i brojne druge riječi koje opisuju neopisivo u raznim jezicima), ali označava umjetnost, sklonost i vještinu stvaranja intime i duševne ugode i sposobnost uživanja u svemu što djeluje umirujuće.

Najčešće se hygge događa u obiteljskom ili kućnom okruženju (iako može biti i vani u prirodi ili na nekom drugom ugodnom mjestu), uz kamin ili svjetlost svijeća (Danci su europski rekorderi po broju potrošenog voska), uz utješnu i poznatu hranu poput kokica, čokolade ili vina i u društvu dobrih prijatelja, a još bolje obitelji i djece. To je vrijeme koje članovi obitelji i prijatelji posvećuju jedni drugima u ugodnom razgovoru, tihom čavrljanju, kuhanju i drugim ugodnim svakodnevnim aktivnostima (mobiteli, laptopi i tableti su strogo zabranjeni). Za Dance, hygge je svakodnevno događanje i svakodnevna potreba.

Primjerice, naj-hyggeligt događaj u godini je Božić, što je meni definitivno najbolje oslikalo atmosferu i duh hyggea.

Činjenica da Danci borave u klimi s malo sunčanih dana, da je pretežita dnevna svjetlost ograničena na samo nekoliko mjeseci u godini, a da su ipak najsretniji građani Europe i svijeta, po meni je zapanjujuća (naravno, Meik Wiking kaže i da je to jedna od najsocijalnijih država na svijetu, gdje se promiču socijalna prava, gdje se ne forsira prekovremeni rad, nego čak suprotno, gdje se protežiraju prava roditelja, djece i obitelji i vidu dugih porodiljnih dopusta i velikih socijalnih prava, pa i to sigurno utječe na opći osjećaj sreće kod Danaca). Primjećujem da kod nas, unatoč ugodnijoj klimi, osjećaj sreće i nije toliko izražen (no s obzirom na dnevnu politiku, kako bi i bio?)

Što se same knjižice „Hygge“ tiče, to je jedna vizualno zgodna, šarena knjižica, lijepo opremljena ilustracijama, grafikonima, receptima za danske okruglice u curry-umaku (kad napravim, reći ću vam je li hygge), fotografijama danskog dizajna i drugim zgodnostima.

Možda i nije baš ljetno štivo – ali za zimu, uz prozor, sa šalicom toplog čaja u ruci – dušu dalo za čitanje!

Oznake: meik wiking, hygge, Danska, sreća, istraživanje sreće, Božić, danski dizajn, Svijeće, vosak

11.06.2017. u 08:56 • 4 KomentaraPrint#

petak, 09.06.2017.

Marisa Mackle: "Confessions of an Air Hostess"

A sada nešto posve drugo: ljubić koji sam prije par godina pokupila negdje u Algoritmu na polici s nakladom na stranom jeziku, od nakladnika pod nazivom „A Little Black Dress Book“. Po naslovu, po nazivu nakladnika, a bogami i po kvaliteti tiska i koricama, dade se zaključiti o kakvom se štivu radi.

Annie je stjuardesa. Momak ju je ostavio SMS porukom i s njezinim novcem otišao u Australiju. To slučajno objavi svim putnicima na jednom letu (jer je mikrofon razglasa ostao uključen), razgovarajući s kolegicom Cathy, i tim se događajem otvara niz daljnjih zbivanja koje je od gospodina Krivog vode ka gospodinu Pravom.

Što reći? Ljeto je vrijeme za ljubiće, što jeftinije, to bolje (što gore, to bolje). Ako ste fan, sad je vrijeme da si date oduška!

Oznake: marisa mackle, confessions of an air hostess, ispovijesti stjuardese, ljubić, plaža, Ljetovanje..

09.06.2017. u 10:34 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 07.06.2017.

Kako (i zašto) je propao Algoritam

Na pisanje o ovoj temi se spremam već neko vrijeme, jer ona ujedinjuje jednu veliku strast (moj svakodnevni posao) i dva ozbiljna hobija (knjige i ekonomiju).

Naime, u sjeni događanja s propašću Agrokora, u probleme su ušli i neki drugi gospodarski subjekti na našem tržištu, neki u vezi s krizom u Agrokoru (primjerice, Zvečevo koje je jučer objavilo pokretanje postupka predstečajne nagodbe), a neki posve nepovezano uz tu priču – Algoritam MK je takav primjer.

Da crni dani nisu daleko od Algoritma, mogao je vidjeti svaki laik koji bi ušao u bilo koji njihov prodajni prostor u trgovačkom centru – takvi, osim u situaciji da se očekuje neki bestseler, najčešće su zjapili prazni, s malim brojem zaposlenika koji se besciljno motaju uokolo.

Ono što je presudilo Algoritmu jest u prvom redu činjenica da nisu dovoljno ulagali u svoje druge prodajne kanale (web-shop i sl.) i širenje tržišta – s obzirom na to da je knjiga relativno trajan proizvod i ne ovisi toliko o trendovima za razliku od prehrambenih proizvoda ili odjeće, kao i da smo mi sami premaleno tržište, smatram da je trebalo aktivnije raditi na geografskom širenju tržišta, i diverzifikaciji prodajnih kanala. Algoritam se u tom smislu trebao ugledati na Amazon, a ne na Barnes & Noble.

(u tom smislu je i Mozaik knjiga, sastavnica Algoritma MK, bila u boljoj poziciji sa svojim Svijetom knjige, prodajnim katalogom i članskim programom koji obvezuje članove na kupnju – da sam u pravu, pokazuje i to da se upravo Svijet knjige prvi izdvojio iz Algoritma, jer sam dobila obavijest da klupski centar za Osijek prelazi u sastav i prostor nezavisne knjižare Nova. Iako, niti MK nije dovoljno ulagala u pregledan i funkcionalan web-shop).

Promašen poslovni model ogleda se i u za naše tržište preskupom sustavu lanca knjižara, koji se oslanja na književne blockbustere i blockbustere u području kompjutorskih igara, te na toj i takvoj prodaji bazira prihode namijenjene namirenju pretpostavljeno neopravdano visokih cijena zakupa u trgovačkim centrima više kategorije.

Cijenu Algoritmove inercije u pogledu ulaganja u fanove, društvene mreže i viralni marketing (toga je nešto bilo, ali premalo i prekasno), platili su, nažalost, dobavljači, nakladnici i autori, čija je povratna reakcija bila neposredni povod sada već jednomjesečnoj blokadi Algoritma, koja će gotovo neizbježno dovesti do stečaja. Četverogodišnje poslovanje s milijunskim gubicima ipak je vrlo vjerojatno bio stvarni uzrok nastale krize.

Međutim, stečaj Algoritma MK nije najgori scenarij koji se može dogoditi tom društvu s ograničenom odgovornošću. Naime, otvaranjem stečaja, svi nepovoljni ugovori sa zakupodavcima podložni su reviziji. Otvara se opcija kreiranja stečajnog plana, u kojemu bi se mogao (ovisno o postojećoj vrijednoj imovini i zalihama Algoritma MK) iznaći način namirenja vjerovnika te naposljetku stvoriti okvir za buduće održivo poslovanje u onom opsegu u kojem to naše tržište i prodajne mogućnosti dopuštaju.

(iako zakonska pretpostavka o postojanju stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje još nije nastupila s obzirom da Algoritam MK nije u blokadi dulje od 60 dana, a niti je propustilo isplatiti tri uzastopne plaće radnicima, postoji i stečajni razlog prezaduženosti, ako je imovina dužnika manja od postojećih obveza)

Drugi mogući put za spas Algoritma MK je kroz provođenje postupka predstečajne nagodbe, s gotovo istim postupkom, a treći je ovaj koji upravo gledamo, a koji se ukazuje kao najmukotrpniji – u uvjetima normalnog poslovanja nastojati se iskopati iz krize: Algoritam MK trenutno u blokadi ne može slobodno vršiti plaćanja dospjelih obveza, ne može isplaćivati plaće radnicima, ne može ulagati u razvoj novog poslovnog modela, a jedino što pokušava učiniti jest prenijeti dio poslovnica svojim dobavljačima pod dug, za što po medijskim napisima zaključujem da oni nisu dočekali kao prihvatljivu opciju.

Kroz narednih tridesetak dana ostaje vidjeti za koju će se opciju odlučiti uprava Algoritma MK.

Oznake: algoritam, stečaj, predstečajna nagodba, knjige, knjižare, čitanje

07.06.2017. u 12:31 • 11 KomentaraPrint#

utorak, 06.06.2017.

Nove obavijesti iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek

Igraonica "Play@ACOS"


American Corner Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek organizira igraonicu pod nazivom "Play@ACOS". Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, svakoga utorka, počevši od 6. lipnja 2017. godine u vremenu od 17.00 do 18.00 sati ili u suprotnoj smjeni od 10.00 do 11.00 sati, ovisno o radnome vremenu Cornera, korisnici će imati priliku crtati 3D olovkama, voziti mBOT robote ili igrati igrice na Sony Playstation 3.
Igraonica je besplatna za članove Knjižnice. Za skupne dolaske potrebna je prethodna prijava.


Radionice "Eko poruke za čišći okoliš"

Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u razdoblju od 05. do 07. lipnja 2017. godine organizira edukativne i kreativne radionice za djecu pod nazivom "Eko poruke za čišći okoliš". Radionice će biti održane povodom obilježavanja Svjetskoga dana zaštite okoliša u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Raspored aktivnosti:
• ponedjeljak, 05. lipnja 2017. godine od 10.00 do 11.30 sati – Izrada papirnatih brodove s eko porukama;
• utorak, 06. lipnja 2017. godine od 17.30 do 18.30 sati – Likovni eko kutak;
• srijeda, 07. lipnja 2017. godine od 9.30 do 11.30 sati – Radionica recikliranja i izrada eko straničnika za knjige.

Oznake: GISKO, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, american, ekologija, aktivnosti

06.06.2017. u 07:48 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 04.06.2017.

James Meek: „Iskaz narodne ljubavi“

Za bolje razumijevanje knjige iz naslova, potrebno je da znate tri istinite povijesne činjenice – u Rusiji je postojala sekta kastrata, nacionalno zvani škopci, te postoji literatura koja opisuje brojne slučajeve vjerske kastracije nakon Drugog svjetskog rata; osim toga, neki akademski izvori govore o postojanju Čehoslovačke legije koja je sudjelovala u ruskom građanskom ratu između dva svjetska rata, i koja je prešla čitavu Rusiju i iz Vladivostoka isplovila natrag za Europu 1920. godine. Treća činjenica jest postojanje tzv. „krave“, kojega definiramo kao „Osoba određena da je se pojede, koja ništa ne sluti, svaki kriminalac – novak kojeg njegovi stariji kolege pozovu da im se pridruži u bijegu, dobar je za tu ulogu… ako bjegunci ostanu bez hrane a nema izgleda da će popuniti zalihe, „kravu“ će zaklati…“ – govori se, dakako, o bijegu iz sibirskih zatvora, tj. iz gulaga, ali i prije njihova osnivanja.

Dakle, u romanu „Iskazi narodne ljubavi“ pratimo događanja u selu Jazik u Sibiru, gdje se naselila miroljubiva sekta kastrata sa svojim neobičnim vjerskim običajima i doživljajima vjere, pod vodstvom Balašova. To mjesto pod opsadom drži češka regimenta zaostala iz Prvog svjetskog rata, sada posve odsječena od događanja u Europi. U to selo, u takvim uvjetima, došeće bjegunac iz gulaga koji se predstavlja kao Samarin, kojemu utočište pruža udovica Ana s malim sinom, zaljubljujući se u njega.

Ono što ovaj roman prožima jezivom atmosferom, jest, osim prikaza stradanja i posvemašnjeg neznanja i nepouzdanosti činjenica i identiteta (tko je Balašov? Je li Samarin onaj za koga se prikazuje?) i pojava sibirskog vidovnjaka s istetoviranim okom na čelu, koji stradava pod nepoznatim okolnostima, nakon što mu je umjesto alkohola doturen čisti špirit. Posve odsječen od svijeta, zapovjednik Čeha po imenu Matula, i sam iskorištavajući situaciju obavještajne gluhoće, nastoji razjasniti situaciju i održati status quo protiv kojega se dijelovi njegove regimente potiho bune.

Dakle, ovaj roman je… bizaran, u najmanju ruku. Realistični prikazi stvarnih povijesnih činjenica iz sibirskog područja daju na uvjerljivosti, zbog čega se s jedne strane ježite, a s druge strane ne možete ispustiti knjigu iz ruku.

Preporuka? Ako mislite da imate želudac – samo dajte. U protivnom, čitati s oprezom.

Oznake: james meek, iskazi narodne ljubavi, rusija, sibir, kastati, čehoslovačka, gulag, realizam, preporuka, recenzija

04.06.2017. u 09:04 • 2 KomentaraPrint#

petak, 02.06.2017.

Mark Haddon: "Bolna točka"

Čini se da sam u razdoblju od protekla dva mjeseca samo čitala obiteljske drame – roman iz naslova tematski također pripada istom žanru. Autor Mark Haddon, osim ovog romana, najpoznatiji je po romanu „Neobičan slučaj sa psom u noći“.

U središtu je radnje George Hall, šezdesetjednogodišnjak koji se nalazi u mirovini, u dvorištu gradi umjetnički atelje i pokušava naći svoje mjesto u svijetu koji sve manje razumije. Umjesto toga, na svom boku nalazi zlokobnu leziju, koju on odmah, unatoč informaciji liječnika da se radi o bezopasnom ekcemu, dijagnosticira kao rak. Ta činjenica, kao i činjenica da zatječe svoju suprugu Jean u krevetu s obiteljskim poznanikom, gura ga preko ruba ludila.

Da njegovo stanje prolazi nezamijećeno, nije niti čudo – Jean radi pola radnog vremena u školi, što joj ostavlja dovoljno prostora za preljubničke aktivnosti s jednim od muževih bivših kolega. Njihova zajednička kći Katie se nakon neuspjelog braka, iz kojega ima sina Jacoba, upušta u novu vezu i planira novi brak s posve neprikladnim Rayem, koji kao prizeman tip koji voli sport, zabrinutim roditeljima nikako ne izgleda kao dobra prilika za tankoćutnu Katie. U međuvremenu, Katien brat Jamie vodi prešutnu bitku s roditeljima oko svoje homoseksualnosti.

Naravno da čitava situacija posve eksplodira u najaneprikladnijem mogućem trenutku – pred cijelom rodbinom i svim prijateljima na Katienom vjenčanju, pretvarajući ovaj roman tako iz obiteljske drame u gorku crnu komediju.

Ako svedemo fabulu na zajedničke nazivnike, dobit ćemo spomenik starenju, krizi srednjih godina, odnosima roditelja i djece, neizlječivoj bolesti i mentalnoj nestabilnosti, koja, kako se čini, niti ne mora imati neki pravi, opipljivi povod.

Oznake: mark haddon, bolna točka, obiteljska drama, preljub, homoseksualnost, brak, Roditelji i djeca, crni humor, starenje, Kriza srednjih godina, preporuka, recenzija

02.06.2017. u 08:57 • 3 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.



< lipanj, 2017 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (6)
Listopad 2021 (2)
Rujan 2021 (2)
Srpanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (4)
Travanj 2021 (3)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Prosinac 2020 (7)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Siječanj 2020 (1)
Travanj 2019 (1)
Svibanj 2018 (2)
Ožujak 2018 (1)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (6)
Siječanj 2017 (4)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (11)
Listopad 2016 (4)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (4)
Srpanj 2016 (8)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (2)
Srpanj 2015 (6)
Lipanj 2015 (14)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (6)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (6)
Listopad 2014 (8)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Na ovom blogu čitajte o knjigama - mojim knjigama, Vašim knjigama, najnovijim knjigama, starim knjigama, zanemarenim knjigama, o autorima knjiga i novostima iz književnosti.


Hit Counter by Digits


Za sve informacije, pitanja, primjedbe, komentare, uvrede i drugo kontaktirajte me na bookeraj.blog@gmail.com