osjećaj pucanja

petak, 19.01.2018.

kako si....... rekoh ti onako čistoriječno
bez premišljanja pa i očekivanja što ćeš reći
znam, da je glupo pitati pitanjem na koje se daje
izmišljen, uljepšan, površan i znan odgovor...

a zapravo.... nešto sasvim drugo htjedoh ti reći
šapatom,radje nego glasom
kako sam zbunjena danima
kako gomilam brige i svoje i tvoje
i kako težinom nihovom prkosim gravitaciji
koja bešćutno me vuče niže
...........a ja
ja bih samo htjela nježno, mazno, podatno
biti dio tvog dana i ove zime......

nije čudo....

četvrtak, 18.01.2018.
Nakon filma.........USTAV REPUBLIKE HRVATSKE....

Prva prednost je glumački trojac. Glogovac je u ulozi homoseksualnog profesora desničara odličan te savršeno dočarava višeslojnost lika. On je ujedno na trenutke kontradiktoran, iskren prema sebi i drugima, osjećajan, blag i popustljiv, a u drugi tren transformira se u zatucanog i neprobavljivog lika koji živi daleko u prošlosti svoje obitelji. Kao muškarac on je pripadnik višeg staleža, odgojen po svim manirama građanskog društva, osim situacije kada ne može probaviti one drugačije u nacionalnom smislu. Naravno, svoju homoseksualnost opravdava lekcijom iz povijesti koja uključuje Grke i njihovo ponašanje u antičko doba.


sa službene stranice

.....treba ostati ozbiljno-zbunjen : vidiš zapravo ono, pred čim se sklanjaš, odustaješ u popravljanju nepopravljivog i usput zadivljen tudjom hrabrosti prihvaćanja shvatiš, da u biti postojimo nepotrebno kontradiktorni prema različitosti, koju, okrunjeni lažnom čistoćom s gadljivošću odbacujemo.
U konačnici ispada, da pod svakim oklopom kojeg stvori prošlost, a nadogradi sadašnjost postoji jedino i samo topla ljudska duša ma koliko je skrivali iza nerazumijevanja različitosti.Da......i nije čudno s koliko je nagrada nagradjen ovaj film : valjda i oni koji nagradjuju znaju procijeniti vrijednost.

vrijeme maturalnih plesova

srijeda, 17.01.2018.


Vrijeme je od maturalnih zabava : uvijek nekako u siječnju ionako najtežem mjesecu radjaju se maturalne haljine kupljene u Parizima i Milanima a ne više šivane po mjeri....

I nije to samo zabava za učenike, da ne mislite, da profesori samo sjede i jedu i gledaju.......Taman posla : zabava je zabava u pravom generacijskom smislu. Naravno, ima ozbiljnih profesora a bogme i onih koji umjerenom neozbiljnošću pariraju na svoj način.

Svi se vi sjećate svojih zabava, bendova, vrapca i šaljivih poklona namijenjenih "opjevanom" profesoru koji je uvijek bio zaista
šaljiv i u skladu s napisanim vrapcem.
A i haljine.....lako je muškima, jedno odjelo, druga kravata i uvijek su odjeveni kako treba. Žene profesorice troše jednako ili bar malo manje od maturantica jer, kad godinama predaješ i mijenjaš generacije, ne možeš uvijek u istoj haljini dolaziti . Ipak je ženski dio kolektiva vrlo nadobudan i pazi na to.


Dnevnik, ocjene, izostanci, znanje i neznanje ( ovo je dnevnik mog razreda ) sve ostaje sa strane : večer je to koja blista mladošću, entuzijazmom i srećom koja doslovno para nebo.
bez ikakve sjete, s radošću
moj prvi, maturalni ples, par mjeseci nakon diplomiranja.......
vrijeme prošlo, frizura prošla.......a ja, evo, bez imalo sjete s radošću se prisjećam...........


Kako taj učenički vrabac zna biti bodljikavo ugodan, pred par godina sjetile smo se nas nekoliko vrijedno-ludih i u strogoj tajnosti pripremile čak dvije točke programa :
prvo, tekstualno smo prilagodile "Stilske vježbe" gradu i trenutku i eto, ja kao Lela, a kolegica Carmen kao Pero Kvrgić napravile odličan show : što je najbitnije, približile smo predstavu učenicima koji su je sljedeći put gledali pozornije no što bi inače
Druga točka u sred programa i bez najave ( a u dogovoru prethodnom i "tajnom" vježbom s bendom ) izvele opet prilagodjenu i malo izmijenjenu tekstualno ovu - tad - vrlo izvodjenu pjesmu u Dalmaciji


poslušajte je, molim vas...genijalna je
Istinu govoreći, nije nam bilo lako ovaj pravi, brački govor prilagoditi, ali jesmo....jesmo: naš profesorski kvartet :
Flora, Carmen, Mirjana i ja izvele smo je ne na zadovoljstvo, nego na pljesak za probit uši..........

Htjela sam reći : da se još jednom rodim, radila bih isto: ozbiljno kad se ozbiljnost traži, a srdačno i glupasto kad je veselje koje kao takvo poništva onu tvrdu i kod nekih nepremostivu granicu koja dijeli učenike od njihovih nastavnika


maturalni ples : hotel Marjan
sada Dr M.R i ja, kao razrednica otvaramo ples............
I eto, ča je život nego fantažija.....

Bozanićeva zapovjedna odgovornost
Meni postalo žao Bozanića : mislim, kad je riječ o zapovjednoj odgovornosti doći će uz bok Gotovine i Praljka
a zbilja čovik nije kriv što je tako visoko pozicioniran i što s te visine je nemoguće pratiti što rade oni ispod njega.
Šta je njemu tibala ovolika blamaža oko nestalih silnih novaca od Crkve kad on osobno ni sa čim nije zapovidao?
I evo, Bozanić je još jedan dokaz trulog kapitalizma, lošeg ulaganja, propalih investicija da ne nabrajam sve ostale
grijehe Crkve i svećenika za koje bi, obzirom na status, triba znat i progovori a ne mučat i koju riječ tek reć kad je kasno.
A uvik je kasno kad se dogodi što se dogadja po crkvama od latentne i javne pedofilije do nenormalnog trošenja crkvenog novca.

Monsignor Mijo Gabrić je smijenjen i dodjeljena mu je pokora, a oduzeta titula papinskog kapelana.
Gore od ovoga nije mogao doživiti, makar je prizano, da je loše upravljao crkvenim novcima i imovinom.
Govori se o užasno velikoj svoti (!)oko 50 milijuna eura a novac je pronevjeren ili izgubljen kako god oćemo u nizu loših
projekata koji su propali, kažu i za njegovu osobnu korist......( ma šta će mu osobna korist u crkvi, kada kome ima ostavit novce posli smrti...)

Papa Frane je oštar ka mač: čim je doša, maka je ljubljanskog i mariborskog nadbiskupa i uveo nultu toleranciju nad crkvenom imovinom. Kako će ovdi reagirati ne zna se, ali Bozaniću ne gine zapovjedna odgovornost, a tako ti je i u ratu i u familjama u kojima
svak radi šta oće, a da pater familias zadnji dozna..........A šta je s onim svećenikom što je kupio preskupi Mecedes i razbija ga nakon tri dana ???
I o njemu mora misliti bidan Bozanić

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.