Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 05.03.2015.

Noćne tajne čudesnog Griča

Zatekla sam se slučajno usred usputne, ali vrlo žustre rasprave s temom „Ima li Zagreb što ponuditi gostima i zaostajemo li još uvijek za europskim gradovima u turističkom predstavljanju grada?“. Većina sugovornika je rezignirano, s omalovažavanjem, zaključila da smo još svjetlosnim godinama udaljeni od prave, zanimljive turističke ponude. Ljeti je grad prazan i dosadan, svi se tijekom vrućih mjeseci presele na more, još uvijek nemamo niti žičaru do Sljemena...
Jesu li svi Hrvati rođeni čangrizavi ili postanu takvi zbog lošeg utjecaja okoline? Kako smo u trenu zaboravili prekrasan advent i božićnu čaroliju u Zagrebu? Fuliranje pred uspinjačom, čarobno osvijetljeni Zrinjevac, klizalište na Tomislavcu. Bilo je zaista bajkovito. Svi koji su posjetili Zagreb tih dana bili su iskreno oduševljeni. Nisu prošla niti tri mjeseca, a nama su sva lijepa sjećanja iznenađujuće brzo izblijedjela.
Sigurno ima propusta, ali ima i sjajnih primjera, pravih bisera autentične zagrebačke ponude. Pretprošlo ljeto, jednog vrućeg vikenda, kada se većina Zagrepčana zasluženo odmarala na Jadranu, muž i ja znatiželjno smo krenuli na turističku šetnju nazvanu „Tajne Griča“. Bili smo turisti u vlastitom gradu. Tijekom proteklih zajedničkih godina proputovali smo mnoge velike i male gradove, prošli smo različite zanimljive ture diljem svijeta. Moram priznati, ne sjećam se kada me nešto tako ugodno iznenadilo i oduševilo kao tajanstveni noćni obilazak Gornjeg grada. Naša grupa okupila se na početku Mesničke, a maštoviti obilazak započeo je na dnu Kapucinskih stuba gdje nas je dočekala Marija Jurić Zagorka. Kostimirana čarolija s fascinantnim efektima i dojmljivim pripovijedanjem nastavila se pored kule Lotrščak. Zatim smo krenuli do Jezuitskog trga i obližnjim uličicama prema Kamenitim vratima i Markovom trgu. Svaku lokaciju pratile su tajanstvene priče i poznati likovi Zagorkinih romana. Osim Nere i Siniše, u večernju bajku izvrsno se uklopio prekrasan osedlani konj. Susreli smo Petricu Kerempuha i njegovu glumačku družinu koja je oživotvorila priču o Matiji Gupcu i tragičnim događanjima na Markovom trgu. Divna šetnja ispod gornjogradskih lanterni prohujala je u trenu. Od viteza, vještica i drugih originalnih likova oprostili smo se pićem i zakuskom kod Cinkuša uz glazbenu pratnju veselih, ali nenametljivih tamburaša. Cijela grupa bila je očarana. Doživljaj je bio vrhunski. Ujutro sam, puna pozitivnih utisaka, obavijestila obitelj i prijatelje o izvrsno provedenoj večeri. Većina njih, do početka rujna i zadnjeg organiziranog obilaska, otišla je na povijesnu tajnovitu šetnju Gornjim gradom. Nema boljeg marketinga od dobre preporuke. Svaka čast svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta.
Otkrijte i sami, ako već niste, noćne tajne čudesnog Griča. Nakon uzbudljive ljetne šetnje shvatit ćete da Zagreb ima prekrasnu toplu dušu.



Oznake: Tajne Griča, Zagreb

05.03.2015. u 18:10 • 32 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.