Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 15.10.2015.

TTIP - sporazum ili nesporazum?

Ne mogu reći da me TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo), sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD, ostavlja ravnodušnom. Što više čitam o sklapanju ovog ugovora i teškim netransparentnim pregovorima sve više sam uznemirena i zabrinuta. Ova bitna tema u Hrvatskoj je ostala u sjeni izbjegličkog vala i vječnih domaćih prepucavanja zbog nadolazećih izbora. Potpuno smo neinformirani, a čini se i nezainteresirani za važna pitanja koja se tiču naše vlastite egzistencije i budućnosti naše djece. U Europi je sporni sporazum stekao respektabilnu opoziciju i skupio preko tri milijuna potpisa ljudi koji se protive TTIP-u. Prošli vikend je u Berlinu održan veliki prosvjed s više od četvrt milijuna sudionika.
Većina Hrvata uopće niti ne zna da se pregovara i u naše ime jer smo i mi članica EU. Dragi moji, važno je da svi budemo zainteresirani i da se uključimo. Ugovori kojima se određuje naša budućnost ne smiju biti rukovođeni smjernicama industrijskih lobija. Sve o čemu se pregovara mora biti transparentno.
Neki hrvatski političari tvrde da je riječ o povijesnom i sjajnom sporazumu koji će višestruko unaprijediti europsko i američko gospodarstvo. No, pregovori koji su započeli sredinom 2013. odvijaju se uglavnom bez prisustva javnosti. Građanska Europa strahuje da bi TTIP mogao ugroziti državnu suverenost članica EU i europske standarde u zaštiti osobnih ljudskih sloboda i prava, zaštiti zdravlja i okoliša, kvaliteti hrane. Independent piše da će ovaj sporazum dozvoliti da se nacionalna dobra i javne usluge uključe u trgovinske ugovore. To bi značilo da će neke privilegije o kojima do sada nismo razmišljali i koje su nam oduvijek dostupne, poput vode, ovisiti o multinacionalnim tvrtkama. Pregovori su trenutno u fazi u kojoj se predlaže, čitam na portalu, privatizacija javnih usluga, uključujući zdravstvo, obrazovanje i energiju.
Dakle, međunarodne korporacije bit će, prema budućem sporazumu, iznad država i imat će mogućnost tužiti svaku pojedinu državu kada njihovi parlamenti budu donosili zakone koji će ugrožavati korporacijski profit. To zaista ne zvuči nimalo europski. Europu još uvijek svi doživljavamo kao socijalnu i humanu zajednicu koja poštuje temeljne ljudske vrijednosti.
Ipak, ako se sporazum potpiše, vjerujem da će velike države, članice EU, zbog bolje pregovaračke pozicije (i mnoštva drugih razloga) proći znatno bolje od malih.
A naša Hrvatskica je mala, mala, malecka...
Svi se moramo zabrinuti.


Oznake: TTIP

15.10.2015. u 22:29 • 18 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.