Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 12.11.2015.

Doživjeti stotu...

Čitam danas na jednom portalu sedam mudrih zapovijedi kako doživjeti duboku starost. Moja voljena pokojna baka doživjela je punih sto godina. Prisjetila sam se njezinih navika i usporedila ih sa savjetima s interneta:
1. Prestanite jesti nekvalitetnu hranu – Istina, ovo je zaista važno. Moja baka bila je Dalmatinka, u kući se uvijek jelo puno ribe, povrće na lešo, maslinovo ulje. Ako je dalmatinska prehrana vezana za dugovječnost, jupi, obožavam je!
2. Prestanite pušiti – Moja bakica nije nikada pušila. Srećom, niti ja nisam pušačica. Još jedan bod za mene.
3. Prestanite voditi pretežno sjedilački način života – Nažalost, onaj tko radi uz kompjuter veći dio dana i sjedi... Moja baka nije vodila sjedilački život. Svoju nepovoljnu situaciju donekle ispravljam pilatesom i ponekom šetnjicom. Ova točka mi ne donosi pozitivne bodove.
4. Prestanite sa zamjeranjem – Autor teksta misli na osjećaj ljutnje i kaže da ovo može biti opterećujući emocionalni teret koji negativno utječe na zdravlje. Ne znam koliko se moja baka suzdržavala ljutnje. Rekla bih da nitko nije pošteđen negativnih osjećaja. Svi bismo trebali težiti za unutrašnjim mirom, ne obazirati se na ljude koji nas uzrujavaju i koji nisu vrijedni našega zdravlja.
5. Prestanite biti nedruštveni – Ovo je važan savjet i treba ga poslušati. Prijatelji i obitelj, život u zajednici i druženje čine mi se ključni za dugovječnost. Ili još važnije, ključni za kvalitetan život u svakoj dobi. Moja baka je bila okružena bliskim ljudima do kraja života. Život u samoći nitko ne priželjkuje. Družite se, dragi moji. Tako se živi i duže i ljepše.
6. Prestanite si ukidati vrijeme potrebno za zdrav san – E, ovdje si upisujem veliki minus. Idem prekasno spavati i prerano se ustajem. Vikendi su moji sretni dani, a godišnji odmor prilika da se prepustim željenom bioritmu. Najviše volim odspavati iza ručka, a to je luksuz koji si rijetko mogu priuštiti. Moja vrijedna baka cijeli se život ustajala rano, ali je navečer točno u deset sati uvijek u krevetu slušala vijesti. Popodnevni odmor bio je obavezan.
7. Prestanite se 'stresirati' – Svako vrijeme nosi svoje stresove. Baka je preživjela mnoge nevolje i velike bolne gubitke. Život je nije mazio, ali borila se i čuvala obitelj. Današnji život prebrzo se troši. Treba ga učiti ljepše živjeti. Kada me umori stres na poslu i kada ispražnjena i umorna dođem doma, nastojim sama sebe podsjetiti da najljepši dio dana tek slijedi. Mir koji osjetim kada zakoračim u vlastiti dom ključ je moje sreće.
Bez sreće i ljubavi dugovječnost je potpuno besmislena.



Oznake: Sretna dugovječnost

12.11.2015. u 23:06 • 20 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.