Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 01.10.2015.

Humanizam ispred pragmatizma

Iskreno me se dojmio tekst Miljenka Jergovića pod naslovom Vrijeme kad je jedino ispravno biti naivan u Jutarnjem listu. Pisac je prošli tjedan putovao u Bugarsku. Vozeći se do Plovdiva razmišljao je o aktualnim zbivanjima na hrvatskoj granici i o razlici između pragmatičnosti nacionalnih interesa i humanizma. I mene, kao i većinu Hrvata, proteklih dana zaokuplja ista tema. Moram priznati, zaista sam se pronašla u ovome tekstu.
Jergović se dotaknuo događanja u Plovdivu i Bugarskoj tijekom Drugog svjetskog rata i spretno je povukao paralelu između ne tako davne prošlosti i sadašnjosti. Zanimljivo i osjećajno, nadasve ljudski i dirljivo, napisao je prekrasnu priču o velikom Kirilu, metropolitu plovdivskom, i o spašavanju bugarskih Židova 1943. godine. Pročitajte kolumnu, ako već niste. Ponešto ćete naučiti o povijesti, osjećat ćete se produhovljeno i sretno jer priča ima neočekivano lijep završetak, a Jergovića je ionako lako i divno čitati.
Ponekad, kada preispitujem svoje stavove i kada se sama sebi činim kao naivno dijete koje okolina stalno podsjeća da se po zemlji mora hodati s obje noge, shvatim da su ovakve čudesne priče pročitane brzinski bolje za dušu od bilo kakve motivacijske knjige ili propovijedi. Kada bi ovakvi tekstovi predstavljali standard pisanja, tiraža hrvatskih dnevnih novina, unatoč krizi, bila bi osjetno veća i isplativija. Još me nitko nije uvjerio da samo žutilo prodaje tiskovine.
Dok pišem novi post, u novinama čitamo da se mnogi migranti lažno predstavljaju kao Sirijci kako bi jednostavnije ušli u Europu i dobili azil u Njemačkoj ili Švedskoj. Navodno, sirijska putovnica može se nabaviti prilično lako za dvjesto eura.
Svima je jasno, ništa na kugli zemaljskoj nije niti bijelo niti crno. Uvijek je stvarnost u različitim nijansama sive. Kakav će završetak imati izbjeglička priča u Europi još dugo nećemo znati.
S vremenske distance lako je analizirati i donositi zaključke koji su postupci bili ispravni, a koji pogrešni. Sa sigurnošću mogu reći da je ispravno i ljudski pomoći čovjeku u nevolji. Sretnica sam jer ne moram donositi odluke na državnoj razini.
Citirat ću Jergovića na kraju: Pragmatizam je gesta većine, humanizam je prirodni refleks manjine. Tako je oduvijek bilo.


Oznake: Kiril, metropolit plovdivski

01.10.2015. u 18:48 • 19 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.