Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 22.10.2015.

Fina naša hrvatska hrana

Jučer sam se s prijateljem i njegovim poslovnim partnerom iz Švedske zatekla na glavnom zagrebačkom trgu tijekom nacionalne promotivne akcije Kupujmo hrvatsko. Ne želim uopće pisati o akciji niti komentirati previsoke cijene koje nisu bile promotivne. Želim samo još jednom ponosno istaknuti očaranost stranaca našom domaćom hranom.
Degustirali smo proizvode kontinentalne Hrvatske, Istre, Kvarnera i Dalmacije, a naš gost iz Švedske je kupio pomalo od svega, nesretan jer se hrana ne smije nositi preko granice, a on putuje avionom.
Zaista, šteta je što više ne potičemo domaću proizvodnju i ne vodimo računa o ravnomjernom gospodarskom razvitku Hrvatske. Tužno je što i dalje uvozimo preko pedeset posto prehrambenih artikala i ne dajemo priliku razvoju hrvatskih proizvoda. Njegovanje poduzetničkog duha je važno, a nisam još čula da je netko u tom smjeru počeo sustavno odgajati mlađe generacije.
Pročitala sam negdje ovih dana da je više od osamdeset posto građana spremno izdvojiti više novca za domaći proizvod ako je jednako kvalitetan kao strani. Tim podatkom svrstavamo se u visoko osviještene zemlje koje podupiru nacionalno gospodarstvo. Nažalost, rukovodeće strukture ne znaju iskoristiti domoljublje koje građani iskazuju kupujući domaći proizvod.
S obzirom da smo i turistička zemlja, i još k tome u zadnjih nekoliko godina izuzetno popularno odredište, trebali bismo to puno bolje iskoristiti. Nadam se da će se netko zaista, a ne samo deklarativno, uhvatiti u skoroj budućnosti ove teme.
Očito nije problem u potrošačima. Dokazano je već tisuću puta da smo lojalni kupci. Poteškoće su kod proizvođača koji nisu dovoljno stimulirani i ne mogu biti konkurentni cijenom. Ovdje mora uskočiti država.
No, iako se mučimo s domaćim brigama, Šveđanin Lucas jučer je uživao u našem pršutu, siru, kulenu i rekao nam je kako ukusniju hranu nije nikada jeo. Ne znam je li bio silno gladan ili je možda bio samo jako pristojan, ali vidjela sam na vlastite oči, uživao je degustirajući hrvatske delicije.
Kada ćemo konačno početi koristiti vlastite potencijale?


Oznake: hrvatske delicije

22.10.2015. u 19:15 • 23 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.