< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Biti Bolji, cilj kojem trebate težiti!!

Pišite mi na:
cikla@net.hr


Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
ĐUKA
Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com
Naučite osnovne pojmove iz svijeta poduzetništva!!
Pročitajte priče uspješnih i neuspješnih malih poduzetnika!!!
Mala škola poduzetništva.
Želite li suradnju javite se!!!



Web Counter
Web Counter

Moja suradnica: HEHA

Moja komentatorica: NEFERTITI
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Linkovi

Kako postati poduzetnik?

Kako pokrenuti vlastiti posao i postati uspješan mali poduzetnik?
Pitajte što vas zanima!!!
VODIČ ZA OSNIVANJE d.o.o.
Radiš kod privatnika! Godinama doživljavam mobbing!













Number of online users in last 3 minutes


Naš manager

ĐUKA
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service
ĐUKA



31.03.2007., subota

BANKE - NAŠE MALE NOĆNE MORE, I DIO

FINANCIRANJE PUTEM BANAKA !!???

Pokušat ću u dva dijela nešto napisati i o našim malim noćnim morama, BANKAMA. U ovom postu možete pročitati osnovno o bankama. Neću vas zamarati zakonima, definicijama...i sličnim stvarima. Danas banke mogu imati pozitivan utjecaj na poduzetnike (kada čujete onu radosnu vijest: Dobili ste kredit), ali i negativan utjecaj (kada vas obavijeste da su isti taj kredit otkazali, jer ga ne otplaćujete). Banke su postale najveći vlasnici nekretnina, vode sve igre, sve vam obećaju dok ne postanete njihov klijent, a onda neka se svatko snađe.
Image Hosted by ImageShack.us
Otkad je svijeta postoje banke kao financijske institucije koje uzimaju i daju novac i za to plaćaju ili naplaćuju kamate (naknada za posuđeni novac). One od toga žive, a mi svakodnevno idemo k njima.
Da bi smo podigli svoju plaću, stavili ga na štednju, otvorili žiro račun za poduzetničku djelatnost, otvorili tekući račun, podigli kredit....vjerojatno nema čovjeka koji nikada u životu nije podigao kredit.
Ukratko, banka je ustanova koja posreduje u novčanom prometu, preuzima štedne uloge, pušta u promet posudbeni kapital i na drugi način posluje na tržištu novca i vrijednosnih papira.
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Davno je to bilo kad sam u filmovima viđao lijepe visoke zgrade, uređene do savršenstva, staklo, mramor, s velikim i urednim uredima, sigurnošću, ljubaznim službenicima, čistoćom, nekom vrstom strahopoštovanja kad ulaziš unutra. To je bila moja percepcija banaka koja je danas postala stvarnost. To bi mogla biti ta pozitivna percepcija.
Ali vjerojatno svatko od nas ima i negativnu percepciju banke. Odmah se sjeti minusa na tekućem računu, opomene za neplaćeni kredit, stanja na žiro računu, blokade tvrtke, zateznih kamata,..
U prošlosti banka nam je uglavnom služila za čuvanje novca, ukamaćivanje ušteđevine, otvaranje štedne knjižice, podizanje komercijalnih ili stambenih kredita. Danas su banke institucije okrenute svim kategorijama građana (stanovništvo, pravne osobe, obrtnici, slobodna zanimanja, poljoprivrednici i dr.) i nude bezbroj usluga.
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Ono na što pomislimo kad čujemo riječ banka su poslovne (komercijalne) banke koje su postale dominantne u odnosu sa svim kategorijama građana. Financiranje poduzetništva u najvećem broju ide putem banaka, one su propisale pravila kojih se moramo držati jer ipak imaju monopol u trgovanju najboljom i najtraženijom robom – novcem.
Banka je mjesto gdje poduzetnik može doći potražiti financijsku podršku za svoj posao, gdje svatko od nas može dobiti bezbroj usluga. Tako bi bar trebalo biti. Danas su se sve banke tržišno orijentirale, okrenule svojim klijentima, ali one određuju pravila poslovanja.
Banka u svom poslovanju plaća klijentu kamate ili za svoju uslugu naplaćuje kamatu. Kamata je naknada koja se plaća za posuđen ili uložen novac, ugovara se s bankom i mora se uvijek platiti za posuđeni novac, bez obzira ide li naš posao dobro ili ne. Kamatom se oplođuje uloženi kapital. Vrijedi i obrnuto, banka nama neće reći da ovaj mjesec nije baš dobro poslovala i da pričekamo svoju kamatu na novac koji smo uložili. Imajte na umu da kamata i nevraćanje glavnice može ugušiti i “najbolji” posao.

IZDVAJAM

Usluge banaka koje poduzetnici najčešće koriste

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Najčešće usluge koje ćemo koristiti kao poduzetnici:
- otvaranje i vođenje računa poslovnih subjekata u zemlji,
- obavljanje platnog prometa za trgovačka društva, obrtnike, slobodna zanimanja, poljoprivredna gospodarstva i fizičke osobe u zemlji,
- odobravanje kredita za poduzetničku djelatnost (investicije i obrtna sredstva),
- kartično poslovanje,
- internet bankarstvo, telefonsko i sms bankarstvo, info servis,
- ostale usluge (otvaranje tekućeg računa, novčani depozit, deponiranje vrijednosnih papira, korištenje sefa i dr.).

RAZVITI POSAO

Upravo radim jedan elaborat za proizvodnu djelatnost. Poduzetnik nema vlastitih sredstava i mora pronaći tuđi izvor financiranja, naravno kod neke od banaka. Kada je otvarala tvrtku u jednoj od banaka su joj rekli: Samo vi otvorite žiro račun kod nas i sve ćemo se dogovoriti. Nakon toga slijedi ono uobičajeno: Ali vi još nemate poslovanje, ne vide se vaši pokazatelji..sačekajte nekoliko mjeseci.
I tako je prošlo već godinu dana, banka joj nije odobrila kredit za obrtna sredstva.
Danas joj kažu: Napravite elaborat, pa ćemo krenuti u posao.
A ja znam da iza toga slijedi GARANCIJA - osiguranje kredita. Tu padaju maske svih banaka, sigurnost je na prvom mjestu, a rizici neka idu na drugoga. Vidjet ćemo kako će ovaj slučaj završiti.
Image Hosted by ImageShack.us