bolesnium

petak, 29.09.2006.

sagriješenje


poderana cvjetna livada leži
na krevetu djevojka opijena
noć pruža utočište grijehu

bezgrešno nazire se ljubav
počinje savjesti igra prestaje
postojanje smislu nema kraja
tajna igraćih karata - tri dijela i pjesma

29.09.2006. u 22:37 • 7 KomentaraPrint#

srijeda, 20.09.2006.

oči širom otvorene ne gledaju san
sve pretvara u oblak šutnje miris
doma na njegovim prsima mir

nebesa spuštena na zemlji krivulja
ne poznaje smiraj ptica u kavezu
ne ostaje ništa do onog što želiš

mislimo svetinju zarobljenu u jutro
buđenje postaje lakše trzanjem
probudi zaspalog smirenog diva srećatajna igraćih karata - dio prvi

20.09.2006. u 02:42 • 14 KomentaraPrint#

srijeda, 06.09.2006.


priča gubi smisao kad pripovjedač više ne osjeća zanos stvaranja.

fabule nema kad se ništa ne događa.

likovi koji nisu izmišljeni, u susretu s umiranjem atributa i nagona koji su ih potakli postaju goli aktanti, nositelji sheme jedne prošlosti koja ne postoji jer vrijeme ne teče pravocrtno.

vrijeme događanja postaje vrijeme umiranja, krug se života vrti i počinje priča o kraju ili kraj o priči ili kraj priče, nije više sigurno što se njome htjelo izreći.

pravi pripovjedač pripovijeda stvarnost, onako kako mu je dana, onako kako njegov moralni zakon prema čitatelju postaje kategorički imperativ, bez obzira na zvjezdano nebo iznad ili ispod njega.

zvijezde su pomaknule granice morala i pripremaju čitatelja za stvarnost ispričanu kroz prizmu slušatelja i čitatelja.

recipijent, to je krajnja instanca svakog izraza i istinitost ovisi o njegovoj informaciji i kodovima primljenim od strane pošiljatelja poruke.

"trebam pomoć!"

bila je to prva rečenica moje nove pacijentice. neprestano je govorila o paucima koji je grizu i oduzimaju život. pauci su simbol uhvaćenosti u mrežu koja je neraskidiva, a istodobno nestalna.

"imam još samo jedan život jer me ugrizao deveti put!"

prvi put kad sam primila tu mladu ženu na terapiju znala sam da se susrećem sa sasvim novim modusom života. nije bila slična nijednom prijašnjem pacijentu, onako lažući govorila je istinu. ispočetka je dijagnoza naginjala ka patološkom laganju, ali što je više dolazila, to su njene istinite laži postajale sve zamršenije. sam način na koji je stvarala priče o sebi odavao je idealnost pripovijedanja, nešto što malo tko ima.

pripovjedač se fokalizira kroz drugu stvarnost, objektivno oko pasivnog promatrača stanja u kojem se subjekt pripovijedanja nalazi. objektivitet je relativan kao što je ludilo zdravo za svakog pojedinca koji se uokvirio beskonačnošću.

treći je ugriz posvećen rukama. osjećala je kako mu isisava posljednje kapi snage iz vještih prstiju i shvaćala svoju nadmoć nad tim objektom koji joj se predstavljao kao onaj kojega treba ljubiti. pauk je obuhvatio prepone i zagrizao duboko.

bio je smiren, nije ni primijetio kako ga u mrežu sprema žena čiji su zubi izoštreni za takve podvige.

uz mnoge druge probleme, bila je klaustrofobična. moje je mišljenje bilo kako time zapravo izbjegava unutarnje probleme koji su bili mahom uzrokovani poremećenim odnosima s muškarcima. sama činjenica da se nikada nije mogla vezati za jednog muškarca govorila je tome u prilog.

pauk je bio oblik eskapizma. sami biste trebali zaključiti kakvog eskapizma.

"s ovim će devetim životom početi i priča o tajni igraćih karata. sigurna sam da je moje izliječenje produkt untera koji se krije u talonu."

bila je potpuno uvjerena u iščezavanje psihološke borbe. možda sam je zbog toga proglasila zdravom i pustila na slobodu. u svakom slučaju, priču ću, po njenoj želji, ispričati do samoga kraja, do osmog ugriza koji razjašnjava sve i ne objašnjava ništa ukoliko niste idealan čitatelj.

neću se koristiti svojim stručnim znanjem jer bi to bila povreda emocija priče, ali ću ukazati na osnovne probleme poremećene zdrave ličnosti bačene u svijet kako bi živjela samo kao primjer.

primjer je primjerena riječ za moj oblik izražavanja, primjer je ono što će ovdje biti ponuđeno kao priča o neprimjerenosti, o nemogućnosti primjera.

ona bi htjela da napišem Tvoja na kraju, ali epistola nije oblik izražavanja koji bi bio vjerodostojan. ovdje počinje pričanje o jednom sebi koje nije ja, a nije niti drugo u pravom smislu riječi.

06.09.2006. u 16:07 • 10 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

tko govori? tko piše? tko čita? tko jest?

posljednji mohikanci pred kapitulaciju

Blog.hr
Forum.hr


čim se završi saga o paucima, ovo zlo se trajno gasi i počinjem pisati tekst


izbacujem s popisa sve osim ovih, koji mi jedini nešto u ovom zlu znače

wrungich, njega ne bih izbacila ni da mi prijete oružjem, a i dužna sam mu neke pare pa nek se javi na onaj drugi blog za broj

spada (drugi dio mene, nesretno razdvojen, ali ponovno pronađen!) - ma tu je narodno veselje svaki put kad navratim (rijetko navratim, sorry)

crni gavran - to ti je samo zbog guvernala, a i kultur shock ti neću zaboraviti

neka hrana - čisto iz kurtoazije

stroke, kvaliteta prije kvantitete, i dalje to mislim, još dodajem beskrajno osvježenje

xiola, ma s tim svojim izbrijavanjem emigracije podsjeća me na neke drage književnice (čitaj drakulić, vrkljan, ugrešić i ine)

ostali me uopće ne zanimaju, a oni kojima se javim su povremeni hirovi koje ni sama ne razumijem


želim

prestati s pisanjem bloga

sve je lakše uz

tom waitsa

sufijsku glazbu

folklor prikupljen od korisnika zvanog Taraf

marlenu shaw

lena ledoff trio

carles lloyd quartet

ima samo 23!

dram theater - da, idem na koncert

malo suvremene glazbe - novinarila po biennalima pa se opet zarazila

all that jazz - 8. - 11. svibnja 2007, u MDKDVL, 17. proljetna revija jazza (i opet novinarim)

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se