Božo Domnjak guslar iz Potravlja

18.03.2007., nedjelja

Potroski župnik otkrio Domnjaka


Image Hosted by ImageShack.usU Potravlju, nedaleko od župskog dvora u kojemu je stanovao župnik fra Stjepan Grčić (Sinjanin), nalazila se kuća lončara Bože Domnjaka, narodnog guslara i pjevača. Kako se Grčić susreo sa Domnjakom i da li ga je otprije poznavao i koliko je znao o njegovom umijeću, u prvoj zbirci gdje opisuje svoje zapisivanje i gdje donosi Domnjakovu biografiju – o tome autor ne kazuje ništa.
Da je poznavao starca lončara Domnjaka to je izvan sumnje, a da tada zacijelo nije bolje poznavao narodnog umjetnika Domnjaka može se vidjeti iz sačuvanog rukopisnog životopisa Bože Domnjaka p.Tadije, koji je nešto širi od onog publiciranog u «Sinjskim pjesmama».
Isto, samo na posredan način, dade se zaključiti i iz upravo spomenutog objavljenog životopisa, gdje kaže da se sad «kod njega» (Domnjaka) otkrilo da on znade i odviše, a da bi se smjelo dopustiti, da sve to legne s njime u grob.
Grčić je iznenađen množinom pjesama, priča, tiskanih i netiskanih koje potravski guslar nosi u glavi.

Već sam prvi susret s Domnjakovim pjevanjem i kazivanjem impresionirao je Grčića: «Kad sam ja zavirio u to nepresušno vrelo narodnog stvarajućeg duha, zanio sam se i zaboravio više onaj prvi poticaj za skupljanje narodnih pjesama – proslavu oslobođenja Sinja, pa me je sada zanimalo sve, što sam od guslara čuo.
Bacio sam se svim žarom na pisanje svega toga, neumorno, gotovo bolesno i ispisao sam na stotine strana!»
Tako je Grčić, a to i sam svjedoči, «po sreći postao folkloristom».

(Iz knjige Ivana Mimice «Folklorist Stjepan Grčić»)


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se