bogatstvo ,sreca i zdravlje

20.02.2012., ponedjeljak

UPALA POREBRICE (PLEURITIS)

UPALA POREBRICE (PLEURITIS)

Porebrica je glatka koža kojom je obložena unutamja strana rebara i oba plućna krila. Upala ove kožne prevlake naziva se upa-lom porebrice ili pleuritis. Bolest se javlja u 2 oblika: kao suha i kao tekuća (vlažna) upala. Najčešći joj je uzrok prehlada, ali može preći i sa susjednih organa, osrčja i pluća. Isto tako, upalu porebrice mogu izazvati razne zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah, reumatizam zglobova, difterija, tuberkuloza i sl. Upala porebrice skoro uvijek počinje osjećajem nelagodnosti i umora. Zatim se, odjednom, javlja jaka drhtavica kao znak groznice. Poslije toga odmah se javlja kašalj, probadanje u prsima, otežano disanje kao i kod upale pluća. Kašalj je suh i mučan, a izlučevine teške i ras-težljive.

SUHA UPALA POREBRICE

Suha upala porebrice prepoznaje se uglavnom po bolovima i izrazitim šumovima u vidu pucketanja kod disanja. Sum nastaje zato što se oba lista porebrice, koji su obloženi vlaknastom tvari, međusobno trljaju i dodiruju.
Liječenje
Piti čaj od jedne mješavine trava.
Sastav čaja (1):
50 g stabljike bijele gorčice 50 g listova gaveza 30 g stabljike preslice 30 g listova i cvjetova podbijela 30 g listova i cvjetova kunice 20 g stabljike komorača 20 g listova muške bokvice 10 g stabljike timijana
Sastav čaja (2):
20 g listova gaveza
20 g žila koprive
20 g listova i sjemena komorača
20 g korijena konjogriza
20 g stabljike preslice
20 g stabljike timijana
20 g žila zečjeg tma
20 g listova peršuna
Pripremanje i primjena čajeva:
Trave jako usitniti i smiješati zajedno. U 1 1/2 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno a zatina preliti u bocu i piti zaslađen medom ili šećerom 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Ostatak popiti između obroka mnjesto vode.
Jesti čorbastu hranu sa što više divljeg zelja (tušta). Hrana treba da bude kalorična i manje slana. U ishrani koristiti što više crvenoga i bijeloga luka. Obroci češći, a količinom manji.
Od drugih sredstava koristiti rakiju za lagano masiranje grudi i ispod rebara nakon čega se posušuje toplim ručnikom. Zatim namazati mlakim kantarion uljem ili neslanom svinjskom mašću. Utopliti pamučnim krpama i leći. Kada se tijelo masira, valja paziti na ujednačenost toplote tijela, prostorije i sredstava za masi-ranje.
Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i uzimati hladne na-pitke.

VODENA UPALA POREBRICE

Liječenje vodene upale porebrice provodi se istom mješavinom trava kao i za liječenje snhe porebrice. Ćaj se priprema na isd način, samo što u toku dana treba popiti 4 dcl čaja u osam navra^a po 1/2 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Umje&to vode piti umjereno pripremljen čaj od jednako smiješanih količina listova peršuna, korijena iđirota i puzave paprike. Caj se pije ohlađen na sobnu temperaturu s malo svježe ocijeđena limunovog soka.
Neslanorn svinjskom rnašću namazati donju polovicu grudnog koša i ispod rebara te utopljen ležati u toploj prostoriji.
Jesti bolju hranu s manje tečnosti.
Odbaciti cigarete, alkohol, slanu hranu i hladne napitke.
GNOJNA UPALA PLUĆA
Bolest je koja obično slijedi kao nastavak zapuštene vlažne (vodene) upale porebrice kod koje se pored vodene iscjedine pojav-Ijuje i gnoj. Međutim, gnojna upala pluća može nastati i putem krvi, kada oboli neki drugi organ. Uzročnici bolesti mogu kolanjem krvi stići u pluća i izazvati gnojnu upalu. Do gnojne upale pluća često dolazi kada čovjeku u usta uleti neki strani, i najmanji pred-met. To se najčešće događa u besvjesnom stanju, posebno pri po-vraćanju, pri čemu se sadržina slijeva u dušnik pa u pluća. Isplju-vak iz zagnojenog dijela pluća jako zaudara. Bolest se, inače, liječi antibioticima.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g stabljike timijana 30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike preslice
20 g stabljike rosopasa
20 g listova muške i ženske bokvice
20 g cvjetova zovine
20 g korijena koprive
10 g listova kadulje
10 g listova pelina
Prtpremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno na tihoj vatri 2 minute. Hladiti poklopljeno, zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela.
Kuhati kompot od suhih šljiva, smokava i dunja. Tečnost iz kompota piti umjesto vode. Kompot zasladiti medom.
Ishrana, posebna njega i zabrane kao i kod liječenja porebrice.


- 11:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (25)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (85)
Veljača 2013 (10)
Siječanj 2013 (24)
Prosinac 2012 (62)
Studeni 2012 (1)
Kolovoz 2012 (3)
Srpanj 2012 (28)
Lipanj 2012 (14)
Travanj 2012 (105)
Ožujak 2012 (30)
Veljača 2012 (103)
Svibanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

S LJUBAVLJU ZA LJUBAV ULJE LAVANDE

Linkovi

Prestanite pušit

Brojač

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se