Matea Underhill
Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Ovo je blog stvorenja rođenog 7. 4. 1993. u novogradiškoj bolnici, a koje trenutačno prebiva na obroncima Psunja. Piše ovaj blog jer želi razmjenjivati razmišljanja s drugim ljudima. Komentiranje je dopušteno i korisnicima i anonimcima, zato - pucajte.

Mrsko joj je na blogu vidjeti lance sreće i budite sigurni da će pošiljatelje prijaviti administratoru.

Inače voli svirati gitaru, spavati, čitati, izgubiti se u mislima, duge šetnje u prirodi, fotografirati...

Ako slučajno poželite kopirati sadržaje sa ovog bloga, možete to učiniti pod uvjetom da ih ne mjenjate i da naznačite njihovog autora!

msn/email: blues.m.rock@gmail.com

Linkovi




http://www.last.fm/user/Bljuza

Biologija.com.hr
Care2
Blog jednog vjeroučitelja
Deseti Planet
Ultimate Guitar
Gitare Info
Na kraju...
Nije bitno tko je u pravu, tko je u krivu... Bitno je da znaš zašto nešto vjeruješ, zašto stojiš iza nekog uvjerenja. Onime tko je nešto prihvatio iz puke apatije najlakše je manipulirati.

Uživajte u životu, istražujte, smijte se, plačite, osjećajte i učite...

"Ako odraslima kažete: >>Vidio sam lijepu kuću od ružičaste cigle s geranijama na prozorima i golubima na krovu...<< oni neće moći zamisliti tu kuću. Njima treba reći: >>Vidio sam kuću od sto tisuća franaka.<< Tada će uzviknuti: >>Kako je lijepa!<<"

Antoine de Saint - Exupery



The Violet (Id)entity

17.12.2007., ponedjeljak

Vrijeme je za novi, pedeseti post na ovom blogu, u kojem ću pisati o Y kromosomu.

Bryan Sykes - Adamovo prokletstvo

Naime, ovih dana sam pročitala knjigu Bryana Sykesa (čuveni genetičar iz Oxforda, profesor genetike na Institutu za molekularnu medicinu na Oxfordu i utemeljitelj bioarheologije - znanost koja uz pomoć istraživanja gena saznaje informacije o našoj prošlosti) Adamovo prokletstvo - sjajno napisana, jedinstvena priča o Y kromosomu, opustošenom, ranjivom nositelju muškosti. U Adamovom prokletstvu Bryan Sykes otkriva genetiku budućnost čovječanstva - budućnost bez muškaraca. Knjiga je puna zanimljivih i začuđujućih informacija o genima i Y kromosomu, s obiljem zanimljivih primjera iz svakodnevnog života. Vrlo je dugačka, a ja ću prepričati neke stvari koje su mi bile najzanimljivije.

Budućnost Y kromosoma
Spermiji su ovih dana u lošem stanju. Pad spermija od 40-ih do 90-ih godina dvadesetog stoljeća je dramatičan. Muškarci imaju sve manje spermija. To je glavni čimbenik muške neplodnosti. To je ozbiljan problem. Ljudska sperma, kad se usporedi sa spermom drugih životinja, je u strahovito lošem stanju. Jedna trećina do jedne polovice ljudskih spermija anatomski je abnormalna i spermiji se javljaju u cijelom nizu čudnih oblika koji im onemogućuju plivanje u pravom smjeru. Koliko su spermiji u lošem stanju pokazuje i činjenica da muškarac na dan proizvede spermija koliko i hrčak. Tako malom broju spermija uvelike pridonose pesticidi. Oni stalno dospijevaju u našu hranu i uništavaju spermije. Također neki pesticidi oponašaju spone hormone, naročito estrogen pod čijim utjecajem se smanjuje brojnost spermija u muškaraca. Isto vrijedi i za druge kemikalije koje se nalaze u plastici, a s kojima stalno dolazimo u dodir.
S druge strane uzrok je u Y kromosomu koji je u lošem stanju. Y kromosom je genetička ruševina, zakrčena molekularnim ostatcima. Ima više aktivnih gena na šesnaest tisuća baza mitohondrijske DNK nego na četiri milijuna baza Y kromosoma. Zašto je on u takvom rasulu?
Y kromosom je isprva bio sasvim lijepi i normalni kromosom. Dok nije na sebe preuzeo ulogu onoga koji odlučuje spolu. Čim je njegov gen to napravio, potpisao je Y kromosomu smrtnu presudu.
Y kromosom, zbog još neutvrđenih razloga, ne može se rekombinirati s drugim kromosomima. Rekombiniranjem kromosomi mješaju svoje gene (sa svojim parom). Njegov „bivši partner“ je najvjerojatnije bio X kromosom, jer imaju zajedničko podrijetlo. Y i X se samo ovlaš zagrle i dotaknu svojim vršcima kad se rasplodna stanica dijeli, nema ništa od rekombiniranja. Rekombiniranje ima iscjeliteljsko djelovanje - neoštećeni kromosom može popraviti svoju kopiju ako je oštećena mutacijama, a budući da Y kromosom se ne rekombinira, ne može popraviti štetu od mutacija i počinje propadati. On ima nekakve mogućnosti da se rekombinira sam sa sobom, ali to ga može još više oštetiti. A činjenica koja stvari čini još gore za Y kromosom jest da njega pogađaju mutacije češće nego ijedan drugi kromosom. Y kromosom čuvaju stanice koje se nalaze u testisima i koje se neprestano dijele. Y kromosom nema ni trenutka predaha. A što se više dijele to više mutacija pogađa Y kromosom. Tijekom života nekog muškarca njegov Y kromosom se kopira bezbroj puta. A tu su i mitohondriji. Oni doslovce razgrađuju hranu i tijekom tog procesa oslobađaju toksine koji štete DNK, te proces kopiranja postaje podložniji pogreškama.. A mitohondriji u muškim rasplodnim stanicama su doslovce užareni. One se dijele dan i noć da bi proizvodile dovoljno spermija, a i u njihovim spermijima mitohondriji moraju bjesomučno raditi da bi proizveli dovoljno energije za njegovo plivanje do jajne stanice.
Takva otrovna sredina je kobna za Y kromosom i nije ni čudo što on propada. Taj proces propadanja nije gotov. On se događa svuda oko nas. U svakim muškim hlačama svakog trenutka nastaje ta nepopravljiva šteta. Sedam posto muškaraca je neplodno. Od toga jedan posto ih je neplodno zbog mutacija na Y kromosomu. To su nove mutacije koje su onesposobile Y kromosom u očevu testisu, a baš taj kromosom je igrom sudbine završio u onom jednom spermiju koji je oplodio jajnu stanicu i začeo neplodnog sina. Takve nesretne okolnosti se stalno događaju. Te mutacije mogu biti svakakve, a mutiraju geni koji su važni za spermije. A još je gore kad mutira SRY gen - gen koji preusmjerava embrij da se razvije u dječaka. Ako je on oštećen, XY embrij se neće razviti u dječaka, nego u djevojčicu. Takve žene sadrže Y kromosom, ali su ipak žene, jer je na tom Y kromosomu zakazao gen koji ključan za razvoj muškarca.
Ljudski Y kromosom se raspada pred našim očima. Što će biti ako se tako nastavi?
To je valjda očito. Nakon nekog vremena plodnost muškaraca će pasti na nulu i muškarci će nestati. Sykes predviđa da bi to moglo biti za 5 000 naraštaja, za oko 125 000 godina. To jest daleko , ali ne baš tako nezamislivo - otprilike toliko je proteklo od početaka naše vrste u Africi. Sykesove predviđanja su neprecizna, no bila ona točna ili ne, Y kromosom će se kad-tad raspasti. Mi nismo jedina vrsta kod koje se to događa - vrste stalno tako izumiru. Ima li nam spasa? Naime, krtica voluharica se uspjela spasiti kad je njezin Y propao. Kod nje je ulogu SRY gena, koji odlučuje o spolu, preuzeo drugi gen na drugom kromosomu te je prebacila gene nužne za funkciju spermija na drugi kromosom.Tako je krtica voluharica mogla mirne duše pustiti da njezin Y kromosom odumre. No taj kromosom koji je preuzeo ulogu odlučivanja o spolu osuđen je na istu propast kao i Y. Krtica si je samo odgodila propast. Tako bi mogli napraviti i ljudi, ali zato bi trebalo mnogo sreće. A mogli bismo to postići i genetičkim inženjeringom, imamo 125 000 godina da shvatimo kako!

Djevojčica s dvije majke?
Umjetnom oplodnjom spermij se može ubrizgati u jajnu stanicu, pa zar ne bi bilo jednostavno ubrizgati jezgru druge jajne stanice? Čini se privlačno i dobrim rješenjem za izumiranje Y kromosoma, ali takav embrij se ne bi mogao normalno razvijati. To je zato što se u muške i rasplodne stanice svoje neke gene križaju, cenzuriraju. To se naziva utiskivanje. To je valjda neka vrsta rata među spolovima. Stance embrija ne mogu pročitati što piše ispod cenzure, ali budući da muške i ženske rasplodne stanice križaju različite gene, može pročitati instrukcije s necenzurirane kopije. I eto, tu je problem kod oplođivanja dvije jajne stanice - one križaju iste gene pa embrij ne bi imao kompletne upute za normalan razvoj. Kad bi se ta prepreka premostila, novonastali embrij bi se razvio u sasvim normalnu djevojčicu koja bi se poslije mogla razmnožavati na normalan, „staromodan“ način - jedino što bi imala dvije majke, a ne bi imala oca.
Nedugo nakon izlaska Adamovog prokletstva, japanski i korejski znanstvenici su riješili taj problem utiskivanja koji sprječava nastajanje embrija iz dvije jajne stanice. Oplodili su jajnu stanicu mišice drugom jajnom stanicom i odstranili samo jedan utisnuti gen od svakog od roditelja i time, neočekivano, nadjačali sve ostale utisnute gene. Embrio se razvio u normalnu odraslu jedinku miša koja se mogla normalno pariti s drugim mužjacima. Drugi takvi pokušaji su propali, ali prepreka utiskivanja je postavljena mnogo niže. Postaje realno da se jednog dana dvjema majkama rodi djevojčica koja uopće neće imati oca.

Osim ovih činjenica o Y kromosomu, u ovoj knjizi se nalazi još obilje drugih zanimljivih informacija o našim genima.
Recimo, Sykes je pisao o biološkim uzrocima homoseksualnosti. Naime, stanice muškog embrija imaju H-Y antigene na sebi, a svatko tko nema te antigene prepoznaje ih kao strana tijela. Kad žena nosi prvog sina, ona prepoznaje te H-Y antigene kao strana tijela i stvara antitjela. Ona se imunizira na muškarce. Kad sljedeći put bude nosila sina, ta antitijela mogu prodrijeti u njegov mozak i blokirati dijelove za seksualnu orijentaciju. I tako se rodi homoseksualac. Naravno, ovo je samo biološki uzrok homoseksualnosti, postoje i mnogi drugi društveni uzroci.

Muškarci su izumili zemljoradnju, stvorili pojam bogatstva i moći, napravili nejednakosti među ljudima, podčinili žene i od sebe napravili rasplodne bikove kako bi se njihov Y kromosom mogao sve više širiti. I povrh svega, ozbiljno su zagadili Zemlju. Sad im mila majčica priroda vraća tako što ih pogađa u najbolnije mjesto - Y kromosom koji jedina stvar koja održava njihovu egzistenciju. Majka priroda će se osvetiti, muškarci će nestati, a žene zavladati svijetom!

- 21:40 - Ne moraš komentirati, ali možeš razmisliti. (44) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lipanj 2012 (1)
Veljača 2012 (5)
Siječanj 2012 (3)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (3)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Svibanj 2010 (5)
Srpanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (2)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (7)
Travanj 2007 (13)
Ožujak 2007 (4)
Što to smiruje/stimulira moje moždane vijuge
Europe
Gary Moore
Robben Ford
Deep Purple
Led Zeppelin
Thin Lizzy
Bad Company
Pink Floyd
Scorpions
Andy McKee
Eric Johnson
Steve Vai
Joe Satriani
Dream Theater
Pain of Salvation
The Allman Brothers Band
The Beatles
Dire Straits
Queen
Los Lobos
Jimi Hendrix
B.B. King
Albert King
Norah Jones
Eric Clapton
Atomsko Sklonište
Buldožer
Locomotiv GT


Counting since.. 11. 01. 2012
technical schools