25.07.2008. / petak

DESMOND MORRIS





Prvi put sam se susrela s imenom Desmond Morris kada sam na sajmu na Britancu naišla na njegovu knjigu "Upoznajte svoju mačku". Knjiga mi se učinila zanimljivom radi toga što se u njoj ne govori o njezi mačke kao kućnog ljubimca, što jede, koliko jede, kako se održava higijena i slično, nego posihologija mačke kao životinje. Nedugo prije toga moja je prijateljica dobila mačku, pa sam odlučila tu knjigu kupiti i pokloniti joj.
Knjiga me jako zainteresirala pa sam ju pročitala prije nego sam ju darovala prijateljici. Progutala sam ju u jedan dan jer je pisana vrlo čitko, lagano i zanimljivo. Čak je i meni, koja nemam mačku, objasnila što mačke poručuju svojim ponašanjem. Zašto mašu repom, zašto povijaju rep, zašto se kostriješe, zašto ne vole zatvorena vrata, zašto ponekad vlasniku donesu mrtvog miša i slično.

Doznala sam da je napisao i knjigu "Upoznajte svog psa", ali ju još nisam uspjela nabaviti.

Kasnije sam sve češće primjećivala ime Desmond Morris i saznala da je on zapravo zoolog, ali se između ostalog bavi i proučavanjem ljudi, njihovog ponašanja i objašnjavanjem govora tijela, te koliko smo zapravo slični životinjama.
Trenutno čitam njegovu knjigu "I čovjek je životinja" u kojoj opisuje našu povezanost s prirodom, argumentira tvrdnju da smo zaista potomci majmuna (o čemu najviše govori u knjizi "Goli majmun"), da smo imali i vodeni period i sve to potkrepljuje s primjerima i situacijama iz danjašnjeg čovjekovog života i fizičkog izgleda.

Koliko je sve to točno, ja se kao laik neću petljati, ali su tekstovi za zamisliti se.
I dakako, za svaku preporuku.

Tako ću i ove godine s knjigom na odmor. mah









Aerodynamic - Daft Punk

- 16:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

17.07.2008. / četvrtak

PAS U DEPRESIJI




Lujo je crni pas mješanac. U svom sedmogodišnjem životu niti jednom se nije odvojio od svog gazde Kreše na dulje od nekoliko sati. Gdje je god bilo moguće Lujo je išao s Krešom. U goste, po kafićima, šetnje, druženja...
Lujo je pas s tvrdim karakterom, pomalo je gnjavator. Ako mu je dosadno to će i pokazati. Ako se nitko ne bi obazirao on će uporno dosađivati dok god netko ne usmjeri svu svoju pozornost na njega. On nije jedan od onih neprimjetnih pasa; on laje, skače, trči, igra se, vuče dok je ne lajni, voli se i praviti važan pa se dovikuje opakim režanjem s ostalim muškim psima, pogotovo onima u njegovoj ulici koji su na sigurnom iza ograde. U kući laje na svaki šum, na svako zvono, na svakog prolaznika kojeg bi čuo ispred vrata.

Međutim, prije nekoliko dana njegov je Krešo trebao otići na tri dana, ali nije bilo mogućnosti da Lujo ide s njim. Prvi put u svom psećem životu on je bio odvojen od svog gazde, od svog jedinog člana čopora. U njegovim očima to je izgledalo - sam i ostavljen.
Redovite šetnje prepuštene su meni. Već sam se fizički pripremila na to da će me htjeti navlačiti po cesti i da moram čvrsto držati lajnu da me ne povuče. Dobila sam upute kojih pasa da se čuvam, kako da prolazim kraj njihove ograde (skroz uz rub na suprotnoj strani ceste), da iz daljine naveliko mašem ako vidim onog gospona s rotvajlerom i slične praktične upute. Bez obzira na sve, nije mi ta obaveza teško pala. Rado pomoglem, a ipak je Lujo pas i kao takav mi je jako drag, pogotovo u fazama kad je izuzetno mazan.

Prva šetnja prošla je iznenađujuće divno. Lujo je bio pas za poželjeti. Hodao je uz nogu, lagano, polako, prateći moj korak, nije potezao, nije zastajkivao (osim ako je trebao što obaviti), nije se obazirao na lokalne kujice, nije režao na druge pse, čak i ako bi oni započeli.
Mislila sam je to jedna od njegovih žutih minuta kada se želi pokazati kao divan i umiljat pas.
Druga šetnja - ista priča. I treča i četvrta i sve ostale šetnje. Doma ga se jedva primjetilo, nije lajao, nije režao, nije cvilio.
Tada sam počela sumnjati - Lujo je u depresiji. Ili je barem jako tužan.

Onog trena kada se Krešo vratio, Lujo je bio van sebe. Lajao je, skakao, a zatim se primirio i stisnuo uz svog gazdu, svojim tijelom govoreći "mazi me, grli me, budi tu..."
To je bila scena kao iz filma.
Trebala sam s Lujom obaviti još tu jednu šetnju jer je Krešo bio jako umoran, ali se Lujo nije dao van iz kuće. Nekako sam ga izvukla i krenula cestom prema šumi. Tada me tako vukao, ali prema doma. Naravno, nisam mu dozvoljavala povratak kući dok ne obavi sve što treba. Požurio se s tim kako bi se što prije vratio doma, svome Kreši.

Sada se opet ne razdvajaju, čovjek i njegov najodaniji prijatelj.

- 10:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.07.2008. / četvrtak



nasmijano djete
koje je prve korake napravilo u našoj vikendici na moru
puno duha, smijeha, života

nikad ružne riječi od njega
nikad ružne riječi za njega

duhovito, duhovito
divno biće

marljiv, pametan, pristojan, sretan
lijep, srdačan, iskren, brbljav

jedno ljeto njegov me otac vozio na autobus za Zadar
u 6 u jutro
a on je izrazio želju da ide s nama
da me isprati
i zaželi sretan put
iako je imao slomljenu nogu

nije mu bilo teško

u kafiću je pitao konobaricu koje sve čajeve ima
kad je nabrojala 12 vrsta
naručio je
kavu s mlijekom

vozili smo se u prikolici kamiona
i vrištali kad bi ušli u tunel
jer je bio gušt


nije se predozirao
nije imao prometnu nesreću
nije se otrovao alkoholom
nije se potukao u parku
nakon ludog noćnog provoda

nema suza
nema utjehe
nema njega

u jedan dan
problemi s krvi
samo je umro

dvadeset i jedna godina

- 13:32 - Komentari (7) - Isprintaj - #

02.07.2008. / srijeda

S MALO RIJEČI


Digital Love - Daft Punk


Malo ljetne muzikice
za dane nostalgije





P.S. 21.6. Brunhildina zamka mala imala je drugi rojstni dan!

- 09:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.