Cheesteeleeshte

četvrtak, 28.05.2015.

Gn(j)evnik



Čitam kako su, kad već nema puno domaćih glasova, ekipa s BBC-ja trančirali po kamenu temeljcu večernjih televizijskih rituala, nekada nedodirljivom Dnevniku, a onda su opet s HRT-a izjavili kako se ne radi o nikakvoj službenoj BBC ekipi, no nevažno. Imamo i mi svoje oči.

Nije da mi se kao prije, više prečesto gleda ta zamorna mješavina uglavnom domaće politike, politizacije, politikanstva, političara, prepucavanja, jednako i katastrofa, skandala ili crne kronike sve do razine tračeva & osrednje uspješnih prognoza vremena.
No, televiziju su nekad zvali "Prozor u SVIJET" ili Globalno Selo. Trenutačno bi to trebao dopunjivati/zamjenjivati i Internet, no bilo koji od ta dva medija, da se razumijemo, oni na hrvatskom jeziku, postali su, da kažem - samodovoljni i na neki potpuno irelevantan način kroatocentrični.
Famozni Svijet, globalniji nego ikada, gotovo kao da je za njih prestao postojati.
Kao klinac u sredini osnovnjaka, bez da sam to (još) učio i bez posebnog interesa, znao sam gdje su Etiopija i Sri Lanka i koje po prilici probleme imaju, tko su Kurt Waldheim, Jimmy Carter, Arafat, Černjenko i svi koji su mogli kreirati našu globalnu sudbinu. Čisto zato jer je to bilo u Dnevniku.

OK, socijalistička nomenklatura nije mogla unedogled raditi Dnevnike o presijecanjima vrpci i nije baš bila zainteresirana za društvenu kritiku, pa su bacali fokus na vanjsku politiku.
Bez da mi se kritizira više ikoga, ipak - kud se danas djedoše i Prozor i Selo? U megapovezanom Svijetu, u kojem danas olako i bez problema kola barem tisuću bitnih informacija i svjetskih događaja dnevno, a koji više nego ikada utječu i na nas?

Dnevnik našeg Pereca rastrganog između europskih jugova, sredina i istoka, vidljivo se bori, grca i muku muči sa problemom KAKO popuniti cijelih sat vremena, koji su sebi odnedavno sami namrijeli i natovarili si brigu za vrat.
Nepotrebno, a a ko već jest tako, treba samo zaviriti u vreću Djeda Božićnjaka pretrpanu agencijskim vijestima. No to, vidim, ne rade.

I onda ih zamišljam kako, s glavama na kup, u očaju broje minute koje su uspjeli napabirčiti, "Jozo, kol'ko ti traje ono o tržnici, 5 minuta?, daj rastegni na 10"... Sve kako bi tu jednosatnu zjapeću rupu u središnjoj informativnoj emisiji popunili sa, naravno predugim, prilozima:
- ne samo kako se prepucavaju naši političari, priopćenjima, u Saboru, na presicama, ulici ili čak, nasumični primjer, po kalama nekog dalmatinskog otoka, gdje se izbjegavaju i gonjaju preCjednici obje naše nesretne stranke i to potanko, sve do toga što o tome misli ekipica iz kafića kojoj je na otoku ionako davno stalo vrijeme
- na svaku i najmanju crnokronikašku vijest, npr. kako su babi Mandi iz Vrgorca prevaranti drpili novac, uz potanki historijat lokalnih prevara nesretnih umirovljenika, uz intervjue svih javnih dionika uzduž i poprijeko, sociološka gledišta, javljanja telefonom, skypeom i dimnim signalima
- o kazališnim premijerama s odlomcima iz predstava i s proba, uz intervjue s redateljem, kostimografom, glumcima, scenografima, publikom, domarima, prolaznicima, strancima, domaćim životinjama i ljubimcima, svima koji bi ponešto o predstavi mogli reći ili mišljenje & oduševljeno iščekivanje premijere barem odlajati i otcviljeti
- studijskim razgovorima na temama socijalne uključivosti neuključenih osjetljivih društvenih grupa povodom promjene nekog zakona, koji su jedino za format kasnovečernjih panela, uglavnom za one koji žele efikasno i prirodno liječenje od nesanice
- o proslavama, zborovima, prosvjedima, skupovima, hodnjama, biciklijadama, monociklijadama i motociklijadama s ovom ili onom svrhom, uz kronološki prikaz istih i ispitivanje sudionika
- što o predstojećem prvenstvu Europe u džepnom bilijaru misli izbornik naše reprezentacije, gdje su danas bili Šuker & Mamić, možda i što je bilo na njihovoj bogatoj trpezi
- i napokon: o vijestima iz nikad daljeg Bijelog Svijeta, brzo i kratko, jer Nema Jednostavno Vremena, Ljudi Moji!

Znate li da je Finska dubinskim bombama tjerala ruske podmornice prije koji tjedan, ili da je Švedska presretala i ako se ne varam, pucala po ruskim lovcima avionima?
Najbolje je staviti primjer inozemnih vijesti prije koji tjedan na našem Dnevniku (rekonstruirano ovlaš prema sjećanju) u poredbi s vijestima drugih "Kuća", tek za jedan dan u okretanju Zemlje oko Sunca:

The HRT Dnevnik:
- kratko o potresu u Nepalu, javljanje satelitskim telefonom, Njemačka šalje pomoć tap-tap, dalje
- još kraće o smaknućima optuženih za drogu u Indoneziji, Francuska se nešto žalila ali ajmo to brzo sažeti
- na Baltiku neka previranja, Estonija se boji nagomilavanja ruske vojske, uz jednu kjaznam, arhivsku snimku Tallina na brzaka.

Više manje - to je to, jer - čeka 15-minutni prilog o štruklijadi u Štakorovcu!

Famozna Al Jazzeera Balkans, čije je vijesti Najefikasnija od Supružnica slučajno otkrila u sklopu nekog uzaludnog sportskog programa na kablovskoj izvjestila je u isto vrijeme i o:
- potresu u Nepalu duplo dulje i s više priloga, jednako i o smaknućima u Indoneziji
- u Afganistanu nove frke, odron u kojem je umrlo 52 ljudi, da ne pričamo o otmicama i novim tamošnjim sukobima
- u Burundiju državni udar i zemlja na rubu građanskog rata, uz dramatične snimke vojnih djelovanja
- Iran je u Perzijskom zaljevu zaustavio i preuzeo američki brod sa 34 člana posade, incident s nepredvidljivim posljedicama par exellance
- u Italiji suđenje "kapetanima" imigrantskih brodova u kojima se potopile stotine nesretnika
- od Rusije podržana, motociklistička banda Noćni Vukovi želi na silu i bez dozvola prijeći sve europske granice kako bi u Berlinu proslavili dan pobjede nad nacizmom i natrljali nos Europi, de facto je potjera po EU za njima
- u Grčkoj nove kontroverze oko rješavanja kredita, u Španjolskoj, uz detaljni prilog, nove ekonomske kontroverze, skoro kao Grčke
- u Saudijskoj Arabiji 93 uhapšena potencijalna islamistička terorista
- u Egiptu veliko suđenje novinarima (Al Jazzeere) za rušenje režima, terorizam, uz kršenje medijskih sloboda, bla
- u Makedoniji kaos zbog priskluškivanja i potencijalni politički slom zemlje, davno prije onih kaj su pucali po Kumanovu

I tako je zapravo prošao jedan dan u životu uzburkanog planeta. O kojem bi, kad već zvrjimo bez potrebe u tu beskorisnu kutiju, mogli i mi onda nešto doznati.
Da, kakve veze Burundi ima s Hrvatskom? A zašto bi uvijek moralo nešto imati?

Kad bi samo te dnevne događaje u Globalnom Selu jednostavno pokupili iz ponude agencija, gotove i složene, eto im barem 20 spasonosnih minuta za popunjavanje Dnevnika, za kojima vidljivo žude. I to nečim što bi nam barem prividno stvorilo dojam da živimo u povezanom modernom svijetu, iznad naših uskih događajčića kojima upravo sami sebe demaskiramo kao male, beznačajne i opsjednute samima sobom.
I kako norijada u Segetu Donjem i sve njene devastirajuće posljedice treba tamo i ostati, ekskluzivno za lokalne stanovnike, skrivena iz ekoloških razloga od svih nas ostalih žitelja Lijepog Našeg Pereca.


Oznake: dnevnik, HRT, HTV

- 12:16 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.