Cheesteeleeshte

utorak, 15.01.2013.

LoPATOLOGija

Pao snijeg.
I u pazuma dok lopatam svoju ulicu i dvorište, slušam već danima pizdarije da prostite, od našeg ZG gradonačelnika, ali i razne reakcije "običnih" građana - i ne vjerujem kako demagogija uvijek pali. I čujem onako sporadično, udivljenja nad čeličnom voljom SuperBandića. Od jednog količinski prevelikog snijega a da glumimo svi skupa Supermene i furamo se na nemoguće - sve se pretvorilo u feštu nekorisnog trollanja, pranja ruku od osobne odgovornosti, kvazi zasukavanja rukava i predizbornih floskula. Čudim se jedino da još u medijima nisam čuo i neki savjet njegovog omiljenog bunara različitih za život primjenjivih citata, babe Kate. Pokojnica baba Kata, laka joj zemlja, već je višestruko nadmašila DelBoyevu mamu iz "Mućki".
bandi
Umjesto da proglasi elementarnu nepogodu na jedan ili još koji dan, te stekne vrijeme i mir potrebne da grad barem djelomično oslobodi od automobilskih i tramvajskih gužvi te sluđenih ljudi koji prte snijeg, a sve kako bi zimska služba mogla polako čistiti prometnice bez stvaranja frustracije i kaosa od kojeg ionako nisu puno profitirali poslodavci i škole - on se krenuo udarati u prsa junačka. I sav ćemo taj snijeg, naravno, pri tom improvizirajući i sipajući prigodne parole, uz koju god potrebnu cijenu, "pojesti".

A pri tome:
- mrtav hladan izjavi kako je organizacija zimske službe kriva, a ne on. Tko im je capo di tutti capi, pitam se? I još hladnije izjavi kako su nekoordinirani i u kaosu. Tko je od zadnjeg snijega prije mjesec dana imao svo potrebno vrijeme da se njihov rad iskoordinira i isplanira? Unaprijed, godinama, ako baš hoćete. I da za to bude odgovoran.

- kao istinsko rješenje problema koji je sam svojim besposlenim zujanjem i lajanjem prouzročio, nudi čisto i bezočno trollanje u vidu parola u najgorem agitpropovskom stilu "pojest ćemo snijeg", "nema spavanja", "vid mene s lopatom, vid', vid' ", "ajmo svi na ulice" "kak'a molim vas elementarna nepogoda", "zabranjujem da ijedna škola ne radi", itd.

- jebeni centar Zagreba kroz koji doduše prolazim na posao i trebao bi biti zahvalan, liže stotine radnika i na kamione tovari snijeg i odvozi svaki tračak istog dok on još pada. I dok traje to iscrpljivanje resursa, niti promil tog broja radi tamo gdje je puno veći prioritet, po ostatku vitalnih dijelova grada. I prometnica. KBKK da li su na "Trgaču" brdašca snijega? Estetika, što li? Da možemo neometano prići onoj šatorčini koju je ušančio na "Trgaču" za vijeke vijekova i jesti kranjske dok igra mečka? bang
Raščisti cestu i prugu, te isprti minimalne prolaze. Kamione i radnike pošalji tamo gdje zaista trebaju, čovječe. A trebaju na sto drugih mjesta i ulica.
Ne mogu trenutačno, ali ako treba radi dokazivanja našeg urbanog besmisla - istovarit ću sa mobitela fotografije bjesomučnog i apsolutno bez ikakvog stvarnog smisla ganjanja i tovarenja na kamione svake pahulje palog snijega na Trgu hrvatskih velikana kada je bio prethodni snijeg, od strane tri male ralice, tri kamiona i više tuceta gradskih zaposlenika. Sancta simplicitas, kao da je taj snijeg kužan i otrovan po zdravlje građana.

Gdje god po Srednjoj Europi, od Ljubljane do Bratislave budete u sniježno vrijeme, snijeg je na ulicama svud po najužim centrima gradova, maknut u stranu da se može proći - i mirna Bosna. Točnije - Srednja Europa, s kojom se tolikim sladostrasnim žarom identificiramo, a koja ne histerizira i određuje svoje prioritete davno prije nego padne Bijela Kuga. Na dalekom Sjeveru, kažu svi koji su bili tamo, niti prometnice ne čiste. Svi nose lance na gumama i polako bez gužve guraju i duraju nevrijeme. Ne kažem da moramo i mi tako, ali jedino po Donjem gradu Belog Zagreba Grada, snijeg mora do zadnjeg kristaliziranog fosila biti odvežen na savski nasip. A dok polovina ulica niti ne vidi ralicu, mini ralice od 0-24 bjesomučno vozakati gore dolje po Ilici dok još snijeg pada. Nisam jedanput to isto fotografirao, udivljen nad tim sizifovskim besmislenim poslom.

- kažu još da su, osim što su za to besmisleno pretjerivanje po Centru potrošili tisuće litara goriva, ralica i radnika - potrošili i 5 tisuća tona soli i još toliko će potrošiti, a sve će to upiti napaćeno zagrebačko tlo, Sava i njezine pritoke. Jer sve mora biti danas, sve mora biti odmah i da jest barem onda sve danas i odmah. Ali nije. Ne pomaže paradno mahanje lopatetinom, prijetnje radnicima u stilu "dođem na Trg, a oni na pauzi. Kakva pauza?!?!", nego jasan prethodni plan i program.

Cijelo ovo degutantno puhanje u medijske zurle i talambase nažalost, NIJE valjani plan borbe protiv ove elementarne nepogode. Nego čisto trollanje. I svaljivanje krivice na one koje su on i njegovi vajni savjetnici na čelu sa uvijek osunčanim Kalinićem trebali davno prije organizirati, umjesto da na sudbinama svih nas poslušnih prtitelja snijega, naravno u predizborno vrijeme - doktoriravaju na čistim primjerima demagogije, babaKatologije i lopatologije. Ovo potonje je kombinacija dva gradonačelnikova najnovija PR stunta, kako je krivac za eksplozije u ZG "patolog" i ovog lopatanja "dok me bole leđa i vid' vid', na voltarenima sam, ajd još malo slikajte" u stilu njegovih najboljih "na Sljeme za 35 minuta, ronim na 17 m bez boce s kisikom i trčim 16,5 km dnevno".
I zujim okolo povazdan izgledajući zaposleno i strogo, dijeleći svim tim šufterima Katine savjete, djeci bombone i proizvoljno asfalt glasačkom tijelu.

bandic borat
photo sharing


Oznake: Bandić, snijeg, Zagreb

- 09:57 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.