Cheesteeleeshte

subota, 25.01.2014.

Kupovanje snijega i magle



Prije manje od mjesec dana organizatori kičaste Sljemenske kraljice nisu samo krokodilske suze ronili što nemaju snijega koji je, đubre jedno, sletio na nas sada kada ga nitko ne treba.
Oni su se tada gotovo pa bili odlučili na sumanut potez kupovanja snijega u Austriji. BTW i prije nego odemo i na druge teme....kak se to uopće onda dovozi? U kamionima, željezničkim kompozicijama, bi li flotila naših kanadera grabila innerkremški snijeg i onda zasipavala sljemensku stazu, ili bi djelatnici Holdinga išli tamo busevima, POJELI snijeg pa ga na Sljemenu istovarili, da prostite?
Ne želim ulaziti u sve aspekte Sniježne Kraljevske i Kraljičinske bajke na Sljemenu i isplativosti iste. Znam da razni wengeni, kircheni i badeni imaju vrlo jednostavnu računicu da organiziranjem utrka svjetskog kupa reklamiraju svoja spuštališta u komercijalno turističke svrhe.
A što mi radimo, tj. što žele gradski i ini vlastodršci, očajnički pokušavajući organizirati sve mile i nemile, posebno sportske, priredbe uokolo po belom Zagrebu gradu? Najnovija utopija je Univerzijada once again, i to još ne čak i svjetska, nego nekakva europska. Vojne igre su npr. ostavile prekrasan stadion za snimanje horror filmova iza sebe.
Mislim, sve fajn i super, ima tu uvijek soljenja kako će se svašta za dobrobit građana izgraditi. NEMAM ništa protiv sportskih i inih događanja kojima i pribivam, nisam niti ogorčen niti želim izrugati se i omalovažiti sve te, nekad fanatične i fantastične ljudske napore ili ulaganja, niti sam a priori protiv. Samo pitam, pošto to sve jako puno košta, dragi i Božji ljudi..... No, ajmo po redu...

Kaj se zapravo želi postići, npr. s famoznom "Kraljicom", pod svaku cijenu i kakva je sada? Sa svim tim togama i krunama, u koje uvijamo i u plemstvo promoviramo zbunjene alpske skijašice i skijaše? S "najvećom nagradom u svjetskom kupu", ekskluzivnim koktel partyima za eventere i eventuše u grijanim šatorima na Medvednici dok puk gaca u blatu do koljena (snijega nema za sve) u potrazi za grahom, s Blažičkom u dva predinfarktna stanja prema kojem je Drago Ćosić oličenje Prosvijetljenog Mira, akumulacijskim jezerima za proizvodnju snijega uglavnom za tu utrku, koja ekološki ugrožavaju Park prirode već dugo? "Neprocjenjiva vrijednost za promidžbu Zagreba", rekli bi Mile i Vedran.
Jesmo li zaista Švabama, Talijanima, Slovencima i Austrijancima pokrali zimske turiste?
Je li baš to povećalo posjete našem gradu uopće (s obzirom da nismo i nikad nećemo biti skijaško odredište) i pripadajuće naše oplindravanje tog novog mora turista koji su se za ZG odlučili jer su, prebirući sportske kanale, vidjeli Karl-Heinz-Adolf Scheissenmeistera ili Heidi Klumenmeirsteingangassinzweimueller ogrnute u nesnosno kičasti plašt s ovratnikom, na nekom brdu u noći?

Ne znam, jer nisam vidio niti jednu ekonomsku ili sličnu studiju isplativosti i analizu koja bi to pokazala, na Sljemenu skijaške turiste svakako nemrete vidjeti, nagurane u par planinarskih domova s 22 ležaja ukupno.
Ono kaj znamo je ne samo da Sljeme sve manje živi od rekreativaca, jer od kad je došao svjetski kup, Crveni spust kao de facto jedina prava staza, praktički je zatvoren pola sezone i kada ima snijega jer ga "čuvaju".

Znamo i koliko, barem po prilici, to zadovoljstvo Kraljičiranja, košta Zagrepčane. Minus izgradnja same staze, vodosprema i slične infrastrukture koja povremeno posluži i građanima. Kad nam ćudljivo i neumoljivo vrijeme dozvoli da se igramo fejk činjenice da smo i grad na zadnjim alpskim grbicama, a ne polumediteran.
I minus ogromni troškovi za vodu za proizvodnju snijega umjetnjaka. Vrhunac je, već rekoh, ovogodišnje razmatranje par milijuna vrijedne transakcije snijega iz Innerkremmsa. Samo ne bi li nekako majci, uspjeli okruniti pobjednike na brdu.

Uglavnom, minus infrastruktura, kažu da cijeli taj, kako mu tepaju, "putujući cirkus" u Zagrebu, blokade prometa, prijevozi gledatelja, struje, hoteli, tribine, kokteli, nagradni fondovi i ostalo košta oko 23 milijuna kn. U sve ove godine, stotine milijuna kuna otišlo je iz džepova stanovnika glavnog grada, da bi "prijenos otišao u 22 zemlje svijeta".
Ali, eto, kada sve to završi, rekreativci dobiju i poneku mrvicu, za tih par tjedana sezone. Mogli bi to sve imati, smanjom i skromnijom vodospremom od ove koja je koštala stotine milja i bez potrošnje 3 milje eura godišnje za ta dva dana, ali eto, neuk sam marketinški stručnjak da skužim sve benefite.
Žičara je još uvijek za ovo naše kvazialpsko odredište, devet godina nakon što je gradonačelnik rekao da će biti 2008., i dalje nedosanjani san. Valjda zato što bi previše dobro cijele godine poslužila građanima. I ne bi 22 televizije prenosile dok se obitelji žičarom dižu i spuštaju u veselom nizu od kojeg mi je ostala jedino sad već i davna, dječja uspomena.

No, kad se već nisu utrošile pare ove godine party - jesu li otišle (da, da, znam, opća mjesta klajnburgerskog njurganja), u ruinirane vrtiće, škole, fasade, javnu infrastrukturu?
Ili za te famozne "rekreativce" kad su im po potrebi njih puna usta, ako se već mora utrošiti za neki sport?

Nećeš majci.
Već će to progutati kao kap u moru, megalomanski akcijski plan od najavljenijh 1,72 milijarde kuna za uređenje glavnog grada do The Univerzijade. Europskih studenata sportaša. Da, da, opet, "to će sve ostati građanima".
Kao i kamp nogometne repke na prometno kolabirajućem gotovo centru grada na Sveticama.
Dobro.
Za Univerzijadu će pola novca kao, dati EU. Hoće li, nitko tamo ne potvrđuje. Ali već mi je lakše.
Jer od 550 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije Doma Sportova(!), platit ćemo de facto (AKO navodno EU plati neke projekte poput petlje na Remetincu ili studentske domove), "SAMO" 225 milja.
No bojim se i znam to već svakom stanicom tijela koje prebiva već četvrdo desetljeće u Zagrebu, tko pjeva od sreće kad nastupe građevinski projekti u napaćenoj Prijestolnici Svih Hrvata pjeva Građani vrlo rijetko.

Imamo na daljnjem meniju i 250 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju maksimirskog Nepopravljivog Rugla, koja bi se morala čudesno brzo obaviti do 2016. Mile je to rekao doslovce da će natkrivanje Sjeverne i Istočne tribine toliko koštati.
Pa će "ostati građanima Zagreba". Svim onim 200 koji još posjećuju utakmice nekad omiljenog Dinama.
Da, naravno da zubima grizemo da se s tim natkrivenim ruglom kandidiramo i za nogometno prvenstvo 2020.
Lista želja i investicija je beskonačna! Samo prijatelji developeri...
CJELOKUPNI i NOVI Stade Auguste-Bonal, gdje igra Sochaux (kapacitet 20.000 mjesta), koštao je 18 milijuna eura.
Tko je tu lud? greedy

Kaže Mile, i Aqua park na Bundeku će bit. I dalje spominje "građanima i sportašima obećani" RUKOMETNI DOM. Jer, Arenu i Dom sportova valjda je nemoguće podijeliti između Medeka i rukometaša. Nemoguća matematika, jelte. A ja se stvarno krećem među pogrešnim ljudima, jer eto, nitko mi se nikad nije požalio da mu nema obećanog rukometnog doma.
Navodno bi ion bio - na Sveticama. Gdje već treba biti Nova Svetinja - kamp za nogometne reprezentativce, koji i u najudaljenije slamnate kolibe u Mozambiku donose naše dresove "S9". U repku koja je u cijeloj mitologiji "promicanja Hrvatske" stekla status poput nekadašnje priče o imenu Druga Tita koje otvara svaka vrata u Trećem svijetu .
Ali po strani to, pa "građanima će ostati" ta divna hotelsko-nogometnopripremska infrastruktura koja će zgaziti sve sportske terene koji su sada tamo, osim atletske staze. Da, kao i na Sljemenu, možda koji tjedan u godini sveukupno, i to AKO dobiju sve potrebne dozvole od Šukera - protrče malo po toj stazi.
Di je kraj tome i di bu to sve stalo??
I posebno, koja je korist od svega toga?

Nekad davno sam kao klinac rado brčkao rit na famoznim i odavno zatvorenim bazenima na Sveticama, u čije se nanovo otvaranje Mile kleo, dok se nije dogovorio s frendićima developerima i ekipicom iz HNS, za sve gore nabrojano.
GDJE JE BAZEN i kaj fali bazenima u ovom gradu kojemu npr. fale i te kako bazeni?
Zato što bi možda famozni rekreativci i građani previše te bazene koristili, a ne trebaju za Unezverijadu?
Tko će sve to gore i kako koristiti, kada se spuste zavjese nadnaravno važnih natjecanja i kad preplaćeni Rakitići odu nakon par dana treniranja iz kampa usred prometno zagušenog grada?
Dajte me prosvjetlite, ja fakat više ne znam.




Oznake: Sniježna kraljica, Sljeme, maksimir, Rukometni i ini domovi, Svetice, čuda, Nacht und Nebel...

- 18:55 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.