Cheesteeleeshte

nedjelja, 18.03.2007.

Si-vi za hjuman risorsis menađera

Poslovanje bilo koje vrste danas nije, ko što već ionako znate, za prepoznat, bar kad se o istomu blebeće.
Baš sam neki dan u poslu, kao i uvijek u zadnje vrijeme, nabasao na par svježih papira na tu temu (s tim da je preferirani medij za novoposlovne proljeve je naravno power point prezentacija - pa po točkama, dok sudionicima sastanka kapci ne slome i najtvrđe čačkalice....), sa svim bedastoćama kojim naši sugrađani kvazi-poslovnjaci Jambreki žele oponašati zapadni svijet.

Nasumični i nereprezentativni izrazi kojih sam se naslušao u godina jalovih pribivanja još jalovijim i za praksu potpuno irelevantnim predavanjima:

total quality management

risk assesment

lociranje i identificiranje target-a

kontinuirana evaluacija

unakrsna matrica strategije

maksmizirati intelektualni kapital

formiranje teama

SWOT analysis

institucionaliziranje rangiranja

unutarnje i vanjsko okruženje

projekt

modul

cjeloživotno učenje

vizija


Moj jedina vizija na tu, sa svih strana spamanu mozgovnu masturbaciju je, da budem u trendu - brain dead.

I ne samo to mlaćenje prazne slame, danas se svi nekdašnji komercijalisti i diše kite stotinama novih naziva Svoje Velevažnosti, plus što izmišljaju nove (znani event manageri, pi-arovi, a ono nekadašnje npr. tezgarenje A. Vrdoljaka za Bronhi je danas cijela copywriting znanost - sve u svrhu zamagljivanja. Riba je naravno, izuzetak mouthwash ). Igor veli da na nekoj od ovih novih indijanskih televizija odmah na ulazu u istu umjesto domara ugledaš housekeeper-a, kako mu ponosno (vjerojatno ni krivom ni dužnom) piše na jakni.
Tko zna kaj je npr. danas trgovački putnik? Mobilni kontraktor za direct sale?

A birokracija se množi. U našem još nedosanjanom snu o Europskoj Uniji, samo u Europskoj komisiji kao jednoj od tijela, stoluje 38.000 hard core sekretara, podsekretara, nadsektretara, asistenata sekretara, sve do njihovih sekretarica, u podtajništvu za točkaste krave i mužnju mlijeka.
Kad sam se vozio u vlaku Amsterdam-Bruxelles prije pet godina, na svakoj od stanica su se ulijevale rijeke eurokrata, svi u istim konfekcijskim odjelima, zgužvani od loše kave koja se pije u tom dijelu EU-a, i svi sa laptopima koji bi odmah palili, k'o da brigada malih BoV-ića kreće u pohod. A na ekranima - power point prezentacije, piramide, spirale, krugovi, skupovi i podskupovi (u jednima sam vidio Macedonia i Serbia), sa uvijek istih pet točaka po ekranu, sa ključnim riječima koje završavaju sa sucess i evaluation. Svi marljivo kuckaju i dovršavaju umotvorine, da uz drugu lošu kavu u 10 ujutro, pred svojim nadsekretarima opravdaju svrhu vlastitog postojanja.

No, ni to nije sve. Mali 'rvatići žele biti veći papa i od pape, nema tog trenda kojeg ne bi preuzeli i magareći uporno ga nasilno provodili. Ženici su mi prije par godina u firmu poslali tim psihologa ne bi li krenuli procjenjivati zaposlenike u potpuno za obavljanje posla irelevantnim sferama. Njezin banalni, istinit i lakonski odgovor "tak-tak" na pitanje kakvi su međuljudski odnosi u firmi, uzrokovao je ocjenu "nekooperabilna u timskom radu" ili slična bljuvotina.
E tu sam popizdio. Nije dovoljno da živimo u našoj, još surovijoj verziji kapitalizma, nego ti još i radno mjesto i egzistencija ovisi o nekoj balavoj psihologinjici koja je psihologiju upisala jer je ionak sama imala teenagerskih problema i jer obavljat svoj posao danas očito više nije dovoljno, nego ti sudbinu dijele takvima u ruke. Dokoni popa i jariće krsti, kažu na Istoku.
Trebaš, po novom, biti oduševljen svim tim praznim "vizijama" i "misssion statement"-ima koje poduzeća lijepe po zidovima ili u svoje statute, pakirat običan svakodnevni posao u fraze da zadovoljniš šefove i brand managere, jer dečko - ti si u suprotnom, relikt prošlosti.

"Tražimo mlađe od 30, komunikativne, koje ne brine prekovremeni rad, bez obitelji, hobija, života, spremne za timski rad (čitaj - poslušne), u kreativnom okruženju". Da, dok ih ne sažvačete i regrutirate nove.... Ovdje svečano garantiram da je većina prekovremenog rada koje sam do sada upoznao uzrokovana neorganiziranošću, a NE potrebom. Jer jebeni jalovi sastanci jednostavno predugo traju. Dragi moji, od Kotlera u mozak sprašeni brend meneđeri.

P.S.
"Si-vi" je nepostojeći izraz. Ako mislite da ste se amerikanizirali ili englandizirali, varate se. Oni kažu "resume" i čudno su me gledali kad sam spominjao "si-vi". Jer to je ionako "curriculum vitae" - latinski, pa bi mogao eventualno biti "ce-ve" (podsjeća na nekaj drugo). Al' ta je tema, kako se pomodno bez razmišljanja usvajaju izgovorne gluposti, na ovom blogu ionak već bila...

- 23:56 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.