neverinov blogneverinov blog

Staza starih bogova (Trebišća, 22.06, 10:30)



s radošću Vas pozivamo na prvu ovogodišnju planinarsku turu po "Stazi starih bogova"* (Mitsko-povijesna staza Trebišće-Perun) sljedećeg četvrtka, 22.06 s početkom u 10:30 kod rotora na ulazu u Mošćeničku Dragu.





Slikovit i napušten zaseok u u dubini Potoške drage** skriva tajnu o vječnoj bitki između Peruna i Velesa.

U planinarskoj ruti u trajanju od 6 do 7 sati (ovisno o raspoloženju polaznika) nudi se stručno vođenje kroz Potošku valu i priču dolaska naših slavenskih predaka na ovo područje.



Na putu do dva zaseoka na samoj litici kanjona, Detani i Potoki, čeka Vas objašnjenje o dolasku Slavena, njihovoj kulturi, dolasku i mitološkom svijetu, plod znanstvenih istraživanja o slavenskim narodnim pjesmama.




Nakon kraće stanke i punjenja boca s čistom vodom nastavlja se do Trebišća gdje nas dočekuje Teatar Perunika sa svojim mitološkim igrokazom. Zatim sljedi okrijepa s domaćim namirnicama i pićem te slobodno vrijeme za uživanje u prirodi i slapovima, druženju, posjeti interpretacijskom centru, punjenju boca sa živom vodom profiltriranom kroz mahovinu i vapnenac.





Kotizacija je po promotivnoj cijeni od 100 kn po osobi (malodobna djeca besplatno)

Povratak po dogovoru kako presudi većina sve do Sv.Petra gdje je istoimena i najstarija crkvica gdje se završava priča sa pokrštavanjem Slavena/Hrvata dva stoljeća nakon dolaska.

POLAZAK 10.30
DOLAZAK 17.30-18:00 (ili po dogovoru)

Poziv ture se nalazi u prilogu. S toga, zaokružite 22.06. sa Starim bogovima.

Nadamo se Vašem odazivu! Molimo Vas da proslijedite ovaj poziv.

*Turistička ponuda "Staze starih bogova" je plod suradnje Općine Mošćenička Draga, Javne ustanove PP "Učka", LAG "Terra liburna", TZ Mošćenička draga, Ekomuzej Moščenička draga, Katedra čakavskog sabora Mošćenička Draga i udrugom Dragodid te će se kandidirat na podmjeru 7.4 Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

** Potoška vala je zaštičena arheološka zona pri Ministarstvu kulture RH

https://www.facebook.com/events/1923619497918649/?active_tab=about


https://vimeo.com/198553646?ref=fb-share&1

Oznake: Staza starih bogova, Mošćenička Draga, Trebišća, Perun, Veles, Mokoš, Jarilo, morana

Post info
17.06.2017. (18:17)
8 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>