neverinov blogneverinov blog

Staza starih bogova (Trebišća, 22.06, 10:30)s radošću Vas pozivamo na prvu ovogodišnju planinarsku turu po "Stazi starih bogova"* (Mitsko-povijesna staza Trebišće-Perun) sljedećeg četvrtka, 22.06 s početkom u 10:30 kod rotora na ulazu u Mošćeničku Dragu.

Slikovit i napušten zaseok u u dubini Potoške drage** skriva tajnu o vječnoj bitki između Peruna i Velesa.

U planinarskoj ruti u trajanju od 6 do 7 sati (ovisno o raspoloženju polaznika) nudi se stručno vođenje kroz Potošku valu i priču dolaska naših slavenskih predaka na ovo područje.Na putu do dva zaseoka na samoj litici kanjona, Detani i Potoki, čeka Vas objašnjenje o dolasku Slavena, njihovoj kulturi, dolasku i mitološkom svijetu, plod znanstvenih istraživanja o slavenskim narodnim pjesmama.
Nakon kraće stanke i punjenja boca s čistom vodom nastavlja se do Trebišća gdje nas dočekuje Teatar Perunika sa svojim mitološkim igrokazom. Zatim sljedi okrijepa s domaćim namirnicama i pićem te slobodno vrijeme za uživanje u prirodi i slapovima, druženju, posjeti interpretacijskom centru, punjenju boca sa živom vodom profiltriranom kroz mahovinu i vapnenac.

Kotizacija je po promotivnoj cijeni od 100 kn po osobi (malodobna djeca besplatno)

Povratak po dogovoru kako presudi većina sve do Sv.Petra gdje je istoimena i najstarija crkvica gdje se završava priča sa pokrštavanjem Slavena/Hrvata dva stoljeća nakon dolaska.

POLAZAK 10.30
DOLAZAK 17.30-18:00 (ili po dogovoru)

Poziv ture se nalazi u prilogu. S toga, zaokružite 22.06. sa Starim bogovima.

Nadamo se Vašem odazivu! Molimo Vas da proslijedite ovaj poziv.

*Turistička ponuda "Staze starih bogova" je plod suradnje Općine Mošćenička Draga, Javne ustanove PP "Učka", LAG "Terra liburna", TZ Mošćenička draga, Ekomuzej Moščenička draga, Katedra čakavskog sabora Mošćenička Draga i udrugom Dragodid te će se kandidirat na podmjeru 7.4 Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

** Potoška vala je zaštičena arheološka zona pri Ministarstvu kulture RH

https://www.facebook.com/events/1923619497918649/?active_tab=about


https://vimeo.com/198553646?ref=fb-share&1

Oznake: Staza starih bogova, Mošćenička Draga, Trebišća, Perun, Veles, Mokoš, Jarilo, morana

Post info
17.06.2017. (18:17)
8 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

Radionica suhozida // Dry-stone workshop // Petrebišća 2014


Dragi svi. I ove godine idem na osam dana radionice koju organizira udruga Dragodid u kojoj imam čast biti član jer se radi o ljudima koje pokreće volja da učine nešto za druge, a time i za sebe. Predavat ću vama već poznatu temu o kasnoantičkom obrambenom sistemu, odnosno Claustra Alpium Iuliarum. Jezik radionice je na engleskom pa ću si popit malo prije kako bi postao fluentan.

Učit ćemo kako se obnavlja pastirski ljetni dvor koji će kasnije biti u službi planinara i izletnika kao sklonište od noći ili nevremena.

Tako to stoji u dogovoru sa općinom Mošćenička Draga koja nam je dala svoje vlasništvo na Petrebišćima na upravljanje na deset godina za radionice i prijavljivanje na europske fondove obnove kulturnog i ruralnog krajobraza. Naravno, to je samo jedan korak u mnogo većem crtežu.


Da je radionica pun pogodak potvrđuje nam činjenica da je popunjena istog dana objave.


Za desetak dana sljede i slićice, a do tada budite mi dobro i čuvajte mi blogosferu od polucije :)

Oznake: Petrebišća 2014, radionica, suhozid, Mošćenička Draga

Post info
24.07.2014. (17:01)
13 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se