neverinov blogneverinov blog

Politika nije umijeće mogućeg već nemogućeg






La battaglia del presente (e del futuro) non e' tra destra e sinistra - categorie ottocentesche incapaci ormai di farsi carico delle pulsioni politiche, etiche, sociali, anche esistenziali degli esseri umani - ma tra chi vuole essere sovrano e chi vuole privarci di questa sovranita'.

Bitka današnjice (i budućnosti) nije između desnice i ljevice - devetnajstoljetne kategorije koje su u nemogućnosti preuzeti teret političkog, etičkog i društvenog bila, kao i svakidašnjih ljudskih potreba - već između onog tko želi biti suveren i onog koji nas želi uskratiti za tu suverenost..


Alessandro di Battista


Ovog talijanskog zastupnika nagovaramo (Nezavisna lista građana Rijeke) da dođe predavati o građanskom angažmanu u politici na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Iako ih talijanski mediji nazivaju populistima (jer bi im Pokret 5 zvijezda onemogućio javno financiranje), a naši novinari nekretično prenose novinske članke, Pokret 5 zvijezda je zasad najprogresivniji (i od Szirize koja je otkazala i od španjolskog Podemosa) angažman građana u povijesti talijanske države, ako ne i juga Europe.


Ovaj dečko koji izgleda simpatični susjed preko puta je zapravo prekaljeni talijanski zastupnik koji nema slobodnog vremena već putuje s grada u grad kako bi na trgovima pronosio o pravima i obvezama koje ima svaki slobodoumni građanin i porezni obveznik naspram općeg dobra. Ovo su misaone razine koje sumnjam da Pernaru padaju na pamet.

Elokventnost, mladost, empatija, energija i beskompromisnost naspram stare političke kaste koja javnim novcem sanira privatne banke (poznato?) i sve je prekriveno klijentelističkim mrežama.

On je promotor dva mandata u državnim institucijama, a poslje se vraćaš kao privatni građanin u društvo koje si pomagao stvarati. I moram priznati da mi je zasad prvi politički heroj. Onako kako bi se trebao ponašati državnik.

Bez penzije i sa dvije trećine manje zastupničke plaće od sadašnje. Viškom te love koji su si izbili iz džepa zastupnici Pokreta kreditiraju malo poduzetništvo i već su pomogli oko 19.000 obrta s malim beskamatnim kreditima.

Čudo!


Zasada su treća politička snaga u oba talijanska doma i sve više talijana uočava izvornost Pokreta. Uspijeli su angažirati 19 miliona građana kako bi na referendumu koji je pokrenula Demokratska partija izglasali NE ustavnim promjenama. I sad ciljaju na 40% glasova na sljedećim izborima u 2018.godini nakon čega ništa neće biti isto jer su obećali da će pola političke kaste koja je bila dosad u zatvor, a druga polovica doma.


Zamislite da se to dogodi kod nas.


I sad još jedna Alessandrova pametna:


I cittadini devono farsi Stato.

Građani moraju postati Država.





Post info
28.01.2017. (14:54)
13 komentara
komentiraj
ispis
permalink
Komentari

<< Arhiva >>