swamiđi
[ # ]

PITANJE: Koliko je bitno fizičko prisustvo Gurua?

SVAMIĐI: To da li ste sa mnom ili ste daleko od mene, ne odnosi se na fizičku udaljenost. Fizički ne možemo biti zajedno zauvijek, ali mentalno možemo. To bivanje zajedno predstavlja naše ujedinjenje prije svega kroz mantru, a zatim kroz ljubav, kroz osjećanja koje gajite u svom duhu. To je kao kad su majka i dijete udaljeni jedno od drugog, ali je majka sigurna da ima svoje dijete i dijete je sigurno da ima majku, oni to osjećaju. I ta veza između Učitelja i učenika je vječna. Ne možemo je više prekinuti, samo je možemo zaboraviti. Ali, sve vrijeme postoji nesvjesan kontinuitet, iako je veza zaboravljena i naizgled prekinuta. A potom se ponovo nastavlja svjesno, nekada, nekako, neđe... Kad vježbate tehnike i principe prema mojim uputstvima i učenjima, tada ste uvijek vođeni. Uvijek ste vođeni, bili da smo fizički blizu ili daleko.


PITANJE: Neki Učitelji pokazuju natprirodne moći, a neki ne. Šta vi mislite, šta je bolje?

SVAMIĐI: Sidiji jogija nijesu natprirodne moći, oni su prirodne mogućnosti, budući da su u nama. Ali oni nijesu cilj. Jogi koji je vezan sa sidije ne može dostići božanski cilj. Istina je da neki Učitelji pokazuju sidije više, neki manje, a neki gotovo uopšte ne pokazuju. Ako pokažete nešto, jedan dio učenika se oduševi, a drugi dio se uplaši. Ako ne pokažete, jedan dio učenika vas napušta, jer vam ne vjeruje bez sidija. Za ispravno usmjerenje i razvoj učenika najbolja je umjerenost. Ne pokazivati radi pokazivanja, ali ako neka situacija spontano iziskuje tada to učiniti nenametljivo.


PITANJE: Šta je po vašem mišljenju najvažnije za uspješan razvoj u jogi?

SVAMIĐI: Presudan elemanat za vaš razvoj ne samo u jogi nego u svim aspektima života je – unutrašnja komunikacija. To znači sposobnost da razumijete sebe, da razumijete šta radite, kako radite i zašto to radite. Da razumijete osjećanja koja vas pokreću i strahove i komplekse koji vas blokiraju. Ako imate unutrašnju komunikaciju, onda možete izdržati i najteže oblike joga-sadane i najteže životne okolnosti. Ne možete razumjeti Boga, ako ne razumijete sebe. Najbolji put za razvijanje unutrašnje komunikacije je meditacija.

PITANJE: Da li je moguće prevazići karme koje nam dolaze u obliku problema, bolesti i sličnog?

SVAMIĐI: Da, svaku karmu možemo da pročistimo, ali samo uz pomoć određene tehnike. Na primjer, na odjeći imamo neku crnu, prljavu i masnu mrlju. I ako ne bismo upotrijebili pravo sredstvo za čišćenje, trebalo bi veoma mnogo vremena da se mrlja opere, a možda i ne bismo uspjeli da je uklonimo potpuno. Isto tako, kad imamo prave tehnike, prave mantre, pravo vježbanje, tada to ide brzo i odjednom osjećamo kako smo neobično čisti i bez karmi. Ako budete radili vrlo intenzivno, svakako treba da očekujete takvo osjećanje.

02.12.2008. ...07:47 [ Komentari (2) ] Isprintaj

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se