11

petak

studeni

2011

Unos slika u post



Svečano objavljujemo: fotografije raznih veličina i formata MOGU se unositi direktno u post...

Iako je opcija u testnoj fazi, na osnovnoj razini je funkcionalna i pozivamo vas da je isprobate, vidite što i kako te da nam javite svoje dojmove, primjedbe na ponašanje sustava i prijedloge za unapređenje i dalji razvoj funkcionalnosti.

Kod nekih bi detalja moglo dolaziti do zastoja i problema pa unaprijed molimo za razumijevanje i strpljenje: ovo je testna faza i pojedini 'ispadi' su očekivani.

Prije nego se bacite na testiranje, evo i nekoliko praktičnih savjeta za upotrebu 'novog alata'.

1. slike se na server Blog.hr-a mogu unositi (uploadati) s:
– bilo kojeg linka na internetu ili
– računala
– sustav 'pamti' sve fotografije unešene na pojedini blog i one se mogu pregledati na jednom mjestu ('Slike s ovog bloga'), što omogućuje naknadno kombiniranje s već objavljenim fotografijama bez potrebe ponovnog uploada. Ta će opcija zapravo biti potpuno iskoristiva kad u sljedećoj fazi bude omogućeno jednostavno kreiranje foto-galerija.



Sustav omogućuje unos fotografija u tri najpopularnija web-formata, a to su: JPG, GIF ili PNG.

Jednom ispravno učitana fotografija u blogeditoru se pojavljuje kao kôd u ovom obliku:
<a href="http://poddomena.blog.hr/slike/originals/p7080832.jpg" target="_blank"><img src="http:// poddomena.blog.hr/slike/m/p7080832.jpg" alt="" /></a>.
Taj kôd (isto kao i do sada, prilikom unošenja kodova s nekog od servisa za razmjenu fotografija) u tekstu postavite na mjesto na kojem želite prikaz fotografije i to je to.

2. Broj fotografija po pojedinom postu nije ograničen, a istovremeno se može učitati više fotografija. Ukoliko učitavate vrlo velike fotografije, proces može potrajati neko vrijeme, ali to više ovisi o veličini/rezoluciji fotografije koju unosite, konfiguraciji vašeg računala i brzini internetske veze. Isto se odnosi na unos velikog broja fotografija. Preporučujemo da prije bilo koje od te dvije situacije (velika rezolucija ili veliki broj) slike prethodno smanjite.

3. Učitane slike mogu bilo koje veličine, a njihov prikaz u postu ovisi o 'vrijednosti' (male – srednje – velike – jako velike – originale) koju ste odabrali kod unosa. Ovisno o odabranom blog predlošku, jako velike i fotografije u originalnim rezolucijama mogu 'rasturiti' blog/post. Zato preporučujemo da se malo poigrate mogućnostima kako biste vidjeli što nabolje odgovara dizajnu vašeg bloga.


Ako vam se stranica slučajno 'raspadne' jer ste odabrali prikaz fotografija prevelik za dizajn/predložak – nemojte paničariti. Vratite se u blogeditoru na uređivanje tog posta i izbrišite kodove objavljenih fotografija. Nakon toga ih opet potražite pod 'Slike s ovog bloga' i odaberite manju vrijednost prikaza u postu. Neka od nižih vrijednosti prikaza fotografija u postu (male – srednje – velike) morala bi odgovarati. To se naravno odnosi samo na službene predloške Blog.hr-a, i moguće je da će biti problema s prikazom fotografija u nekim 'privatnim' predlošcima/dizajnima.



Klik na sliku u postu vodi na originalnu veličinu i kvalitetu slike, koja se otvara u novom prozoru.

Ponavljamo da bi sve navedeno i opisano tako trebalo funkcionirati. Barem u teoriji. Dogodi li se da u nekom od internetskih preglednika (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari...) neka opcija ne radi kako što očekujete, slobodno ostavite komentar.

I prije nego zaista odete provjeriti novu mogućnost u vašem blogeditoru, podsjećamo vas da poštujete autorska prava i ne 'kradete' slike po internetu.

Također preporučujemo da svoje fotografije zaštitite od krađe i neovlaštenog korištenja. Iako je zaštita vodenim žigom (water mark) donekle najbolja, mnogim je blogerima relativno komplicirano doći do njih pa je lakše u nekom od programa za obradu slika dodati jedan 'Layer' s vašim potpisom, adresom bloga, obiteljskim grbom... i tako se, ako ništa drugo, barem osigurati za eventualno dokazivanje autorstva.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>