26

petak

kolovoz

2011

Pregled postova po listama, nadogradnja Top blogova, novi predlošci...

Poštovane blogerice i blogeri

zahvaljujemo svima na komentarima koje ste proteklih tjedan dana ostavljali i na ovom blogu i na našoj anketi. Kako je vaših sugestija i zamjerki bilo previše za pojedinačno odgovaranje, a većina ih zapravo svodila na nekoliko stvari, pokušat ćemo barem dio toga sumirati u ovom postu.

Od danas preko naslovnice možete pristupiti pregledu svih postova po 'svim' kriterijima: od Cool i Fresh liste, preko lista pojedinih, 'novih' kategorija pa do 'generalnog' kronološkog pregleda, neovisno o listama.

Iako je ta opcija bila predviđena za predstavljanje nove naslovnice, zbog 'tehničkih' okolnosti taj je 'update' došao na red tek sada.

Nedostatak te opcije je bio i jedan od najvećih prigovor blogera na novu naslovnicu pa se nadamo da smo vraćanjem i unaprijeđenjem bivših '24 sata' uspjeli udovoljiti barem dijelu blogerske populacije.

Bilo je i kritika kako smo uvođenjem 'subjektivne' kategorije Top blogovi počeli provoditi diskriminaciju među blogerima. Iako svi znamo da 'nit med cvetjem nema pravice', nije nam želja bila izdvajati ili promovirati neke blogove na uštrb drugih. Do liste Top blogova smo došli analizom aktivnosti i čitanosti pojedinih blogova te slobodno možemo reći da je 99,99% lišena ikakve subjektivosti jer su u pitanju najčitaniji, najkomentiraniji ili najpopularniji blogeri.

Vremenom će se lista tih blogova mijenjati, a ulazak ili ispadanje s liste ovisit će upravo o aktivnosti samih blogera, kao i o čitanosti, odnosno, 'komentiranosti' njihovih postova.

Od danas se i blogovi u toj kategoriji poredavaju na način kako su funkcionirale bivše liste: novi post na blogu diže taj blog na vrh poretka.

Osim te dvije značajnije nadogradnje na samoj naslovnici Blog.hr-a, podsjećamo da je kroz blog-editor dostupno i 11 novih predložaka. Nakon nadogradnje i izmjena u blog-editoru i njih će biti moguće mijenjati te promjenom 'pozadinskih' fotografija prilagođavati potrebama pojedinog bloga ili blogera. Za sada su takvi kakvima ih vidite, a nakon nadogradnje sustava bit će onakvi kakvima ih želite.

Iz prethodno napisanog je vidljivo da promjene i nadogradnja nisu jednokratne, a još su uvijek i daleko od završetka. Općenito možemo reći da će se nadograđivati i vanjština, ali i 'pogon' samog servisa.

O svakoj novoj promjeni ćemo vas izvijestiti na vrijeme, a sada samo najavljujemo 'radove' čiji se dovršetak očekuje vrlo uskoro.

Sljedeći veći upgrade nam donosi alatnu traku (toolbar), koja će, među ostalim, registriranim blogerima omogućiti 'potpunu kontrolu' nad omiljenim blogovima pa će u kategoriju 'Moji favoriti' moći stavljati sve blogove koje 'prate', dok će slučajnim posjetiteljima omogućiti snalaženje na našem servisu. No to su samo neke od opcija koje će donijeti alatna traka.

Nakon toga slijedi nadogradnja koju većina blogera priželjkuje te tiše ili glasnije zahtijeva već godinama: unos slika u post bez potrebe korištenja servisa za razmjenu fotografija. Uvođenjem te mogućnosti, otvorit će se i mogućnost kreiranja foto-galerija, što će, vjerujemo, najviše pozdraviti naši foto-blogeri, a vjerujemo da ni ostalima neće biti mrsko.

Za ovaj post dovoljno. I dalje očekujemo vaše prijedloge i kritike, na koje ćemo pokušavati odgovarati u komentarima. A po potrebi i u novom postu.

p.s.
Iako se dio naslovnice na kojoj trenutno stoji ovaj blog nazvan Bloger tjedna, još ćemo malo zauzimati mjesto nekoj popularnoj blogerici ili blogeru jer za većinu su blogerske populacije promjene na našem servisu velike i želimo što većem broju autora omogućiti jednostavniji uvid u sve što se događa s i na Blog.hr-u.

19

petak

kolovoz

2011

Novo doba

U današnje vrijeme mnogi se pitaju koja je funkcija bloga, odnosno čemu on u doba Facebooka i drugih društvenih mreža ili raznih platformi za brzo stvaranje sadržaja uopće može služiti? Najglasniji su pri tome oni koji su blog 'prerasli' ili ga nikada nisu ni pokušavali pisati.

Mi, koji smo navikli na našu malu oazu kreativnosti, druženja s onima koji misle kao i mi te povremenog svađanja s neistomišljenicima, itekako znamo čemu služi blog.

No i nama je došlo vrijeme za promjene. Iako će proces obnove, rekonstrukcije i osuvremenjivanja našeg servisa trajati neko vrijeme i odvijati se u više faza, prva od njih je gotovo dovršena pa vam kao vizualno nauočljiviju promjenu predstavljamo novu naslovnicu, koja bi trebala omogućiti veću vidljivost kvalitetnih blogova te bolju preglednost svih objavljenih postova.

Zato smo uveli nekoliko većih, uvjetno rečeno – rubrika, koje će se kreirati iz kategorija koje vi odabirete prilikom pisanja postova. Stoga vas molimo da za svaki post odaberete barem jednu pripadajuću kategoriju. Maksimalno se mogu odabrati tri kategorije. Vodite računa da birate kategorije koje se zaista odnose na pojedini post jer biste mogli završiti u rubrici u kojoj niste namjeravali.

Novitet koji uvodimo su gostujući blogeri, gdje će više ili manje poznate osobe iz 'javnog života', koje nemaju svoj vlastiti blog, neko vrijeme pisati blog, komentirati, savjetovati... Prvi tjedan će se s nama družiti poznati pisac i putopisac Hrvoje Šalković.

Uz novi dizjan i rubrike, s novom naslovnicom je pojednostavljen proces registracije i stvaranja blogova, a pripremili smo i nekoliko novih, suvremenijih predložaka. Jedan od njih je i ovaj na našem 'blogu o blogu', a drugi možete vidjeti kod Gosta blogera. Nadamo se da će vam se svidjeti te da će te ih preuzeti i prilagoditi svojim potrebama.

Promjena je zahvatila i jednu od stvari po kojima je Blog.hr bio najprepoznatljiviji – liste. Od sada su Cool i Almost cool lista spojene u jedinstvenu Cool listu, dok Fresh lista ostaje rezervirana za nove blogere i njhove postove.

Mislimo da je ovo za početak dovoljno. Nastavak slijedi. Svi dobronamjerni komentari su dobrodošli, zločeste ćemo, kao i obično, zanemariti, a uvredljive izbrisati :-)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se