Podstražišće/Korčula

utorak, 28.11.2006.

Otmica službene biciklete

Lokacija nepoznata, ukradeni bicikl obojan

Dana 23. 11. (četvrtak) između 11:30 i 13:30 sati dogodio se težak kriminalni čin; otuđeno je službeno vozilo poznatog studenta Zadarskog sveučilišta i predanog primoštenskog vatrogasca Ivana Huljeva, koje je ujedno i službeno prateće vozilo prisidnika povijesti i službenog imama. Taj sramni čin strogo su osudili prisidnik i službeni imam koji smatraju da je to svojevrstan atak i na njih same. Iz još nepoznatih izvora dolaze glasine kako je vozilo zadnji put viđeno na rumunjsko-moldavskoj granici s presječenim zaštitnim sredstvom protiv krađe. Pretpostavlja se da bi bicikla mogla biti sramotno prodana na obližnjoj tržnici (peškariji) ispod cijene njezine prave vrijednosti. Vlasnik je odmah poduzeo mjere i obavijestio Interpol zbog krađe i Amnesty Internacional zbog mogućeg zlostavljanja samog vozila.
Nagađa se kako bi vozilo moglo biti zamijenjeno za dvogrbu devu, budući da njoj ne treba podmazivati lanac i voditi računa da se ne probije guma. Također doznajemo kako je akcija moldavskih tajnih agenata u pripremi te su čak pozvani i bojni zrakoplovi da raketiraju peškariju (tržnicu) ukoliko su otmičari s vozilom stvarno tamo. Nagađa se čak i da je u crnomorske vode uplovio U.S.S. Eisenhoover, no to su zasad tek pretpostavke.
Na pitanje da li je imao neprijatelja, mladi Fireman je odgovorio kako smatra da nema, no kako doznajemo prošlu subotu je tražio od momaka obučenih u armanijeva odijela, poznatijih kao patarena, da mu donesu loptu koja je prilikom pucanja na gol od strane poznatog napadača Fixa, odletila na obližnje parkiralište, našto su se patareni prestravili jer bi ima taj čin mogao zaprljati odijela. Navodi se i još jedan čin vlasnika od prije otprilike mjesec i pol dana kada je krivo pročitao riječi na pločici jedne patarenke što je izazvalo opći smijeh slučajnih prolaznika. Međutim ne odbacuje se ni mogućnost odgovotnosti terorističke organizacije "Mlada Arheologija" poznatija kao Šporka Ruka čije je geslo "Biciklu i Motiku ili Smrt".
Vlasnik poručuje onima koji su ovo zlodjelo počinili, sumnjajući najviše na gradske patarene, da će apelirati na papu da sazove crkveni koncil u Primoštenu, gdje je sigurnost od požara 100%, kako bi se krivovjerje odmah uništilo i bicikla vratila.
O daljnem tijeku situacije biti će te obaviješteni!!!

- 11:54 - Komentari (19) - Isprintaj - #

utorak, 21.11.2006.

Iz povijesti grba Republike Hrvatske

Kada govorimo o povijesti grbova potrebno je spomenuti i pomoćnu povijesnu znanost koja se time bavi a to je grboslovlje ili heraldika.
Poznato je kako je hrvatski državni grb povijesni grb u obliku štita koji se sastoji od 13 crvenih i 12 bijelih ili srebrnih polja dvostruko podijeljenih vodoravno i okomito. Početno polje "šahovnice" je crvene boje.

Kruna:

Iznad štita nalazi se pet povijesnih hrvatskih grbova u obliku krune. Navodimo ih redom s lijeva na desno: stari hrvatski grb, grb Dubrovačke Republike, grb Dalmacije, grb Istre i grb Slavonije.
Kruna na grbu potvrđuje nam kako je država tijekom povijesti bila kraljevina i taj početak hrvatskoga kraljevstva odnosi se na razdoblje srednjeg vijeka u doba vladavine prvog hrvatskog kralja Tomislava, od oko 925. god., kada prvi puta nalazimo naziv REGNUM CROATORUM.

Legenda:

Sama legenda koja se vezuje uz to govori nam o postojanju 25 hrvatskih plemena u najranijoj hrvatskoj povijesti. Prema legendi prvih 12 plemena imalo je bijelu oznaku, a drugih 12 plemena imalo je crvenu oznaku s time da se ponekad znalo dogoditi da prvi ili drugi budu dominantni tj. da im se broj poveća na 13. Da li će početno polje na grbu biti crvene ili bijele boje ovisilo je o dominaciji crvene ili bijele insignie tj. plemena.

- 11:52 - Komentari (18) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se