Blagotvorna riječ

31.05.2010., ponedjeljak


S NJOM POVEZANI


Jedan jedini čovjek ostvario je partnerstvo s Bogom na najsavršeniji način, bez opoziva. To je ona, Žena o kojoj se govorilo u prvom obećanju, u raju zemaljskom. S njom je Bog odvijeka planirao Savez ljubavi. Ona stoji na čelu svih onih koje je Gospodin izabrao, kao prvoodabrane. Ona je prva pozvana u Novi Savez, ne samo da bude partnerica, nego da kao takva bude združena u Novom Savezu i kao pomoćnica. To će se jasno očitovati u događajima u povijesti njezina života: u trenutku naviještanja, na Golgoti i u dvorani pri silasku Duha Svetoga, koji je u preobilnoj punini spustio na narod Novoga Saveza bujicu milosti koje je Krist zaslužio i stekao.

Sve milosti otkupljenja teku iz Kristove žrtve, iz njegove smrti. Ali, budući da je Bog Saveza htio imati kao partnera ljudsku osobu koja će sudjelovati u Savezu, planirao je nju. Marija treba do konca vremena voditi brigu o ljudima koje joj je povjerio umirući Spasitelj. Zato nas ona neprekidno zagovara sklopljenih ruku. Ništa toliko ne želi koliko privoditi ljude Savezu ljubavi s Bogom. Stoga stoji pred nama kao uzor i kao pomoćnica na putu k Savezu. Po Savezu ljubavi darujemo joj svoje srce, svoju volju i svega sebe.


Možemo se predati našoj nebeskoj Majci bez pridržaja. Ona neka upravlja svime što posjedujemo, našim duhovnim i tjelesnim dobrima! Koja se majka može bolje za nas brinuti i darežljivije nas obasuti dobrima? U tome je ne vodi samo ljubav, nego je sasvim obuzeta svojim svetim materinskim dužnostima. Brinuti se za nas majčinski, to je njezina zadaća. Bog ju je osposobio za tu zadaću. Kada ljubimo i častimo svoju Majku Mariju, ne činimo ništa drugo, nego samo vršimo svoju djetinju dužnost. Stoga je dostojno i pravedno da joj se povjerimo i predamo bez pridržaja Savezom ljubavi. Pravo djetinjstvo se sastoji u tom da svoj život uredimo po primjeru Majke Božje.

Marija nas ne vodi samo Kristu, nego i Duhu Svetomu. Ona može to činiti djelotvornije, što joj se više predamo u ljubavi u pouzdanju. Duh Sveti traži i ljubi Mariju u našim dušama. Ako li je on u našoj duši, sići će također i u nas svojom milošću, preobraziti nas i u nama dovršiti razvitak Božjeg djetinjstva. To će reći: gdje nađe dušu sličnu Mariji, koja je spremna prihvatiti milost, tu može činiti čudesa. To nas potiče da se i mi, kao i Marija, posve prepustimo vodstvu Duha Svetoga.

Majci Božjoj moramo pokloniti svoju ljubav, jer ona je naša duhovna Majka i zato joj pripada naša djetinja ljubav. Nikako ne smijemo zaboraviti podnošenje svakovrsnih boli. Svi smo mi blagoslovljeni trpljenjem, a ljubimci Božji najviše. Savez ljubavi neće nas, stoga, osloboditi od patnji svih vrsta. Ljubav i trpljenje idu zajedno. I svaka prava ljubav očituje se trpljenjem i ništa ne može ljubav tako pročistiti, produbiti i ispuniti izvjesnim blaženstvom kao trpljenje podneseno iz ljubavi prema bližnjem. „Tko nije postigao ljubav kroz trpljenje, taj ne zna kako ljubav nagrađuje!“ Svaki savez ljubavi ovdje na zemlji ujedno je i savez trpljenja i žrtve.


Božje oruđe i oruđe Majke Božje nosi još i drugo obilježje, to su slobodni ljudi. Oni se ne prepoznaju kao ljudi pritisnuti teškim teretom, nego, naprotiv, plemenita velikodušnost i unutarnja sloboda zrači iz njihova bića. Što oni čine i rade, potaknuto je ljubavlju. Oni znaju: U Božjoj smo ruci, vođeni smo Božjom snagom!

Majka Marija smatra svojom materinskom dužnošću da nam sačuva milost Božjega djetinjstva te nas dovede do potpunog razvitka. Marija je sretna ako mi djetinjom odanošću prema Ocu izgovaramo Očevo ime i molimo: „Oče naš, koji jesi na nebesima…“

Savezom ljubavi s Majkom Božjom, koji nam pribavlja tolike milosti, nema nikakve opasnosti da ćemo ljubav prema Bogu staviti u pozadinu. Naprotiv! Tko teži za glavnom stvari u našoj svetoj vjeri, tj. tko želi postići duboku ljubav prema vječnom Ocu, Sinu i Duhu Svetomu, taj ne može naći niti jedan bolji put od Marije ili, točnije, od Saveza ljubavi s Njom.


- 12:05 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (7)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (10)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se