vBulletin tracker
Free Counter | Diseńo Web
crna bobica

lepoglavski ahati

30 srpanj 2010

Luda sam za poludragim kamenjem.Ubrzo idem u Austriju i putem ću proći kroz Lepoglavu.Jeste li znali da:
Područje Kamenog vrha (Gaveznice) u Lepoglavi predstavlja fosilni vulkan koji je nastao prije približno 22 milijuna godina. Razlog zbog kojeg se ovaj vulkan naziva fosilni je u tome što je on ubrzo nakon svog postanka bio prekriven mlađim sedimentima, a na površinu je ponovo dospio u gornjem pliocenu (približno prije 2 milijuna godina).

Gaveznica se nalazi oko 400 metara južno od crkve Sv. Marije u Lepoglavi. Nekad se naziv Kameni vrh odnosio na strmi brežuljak koji je bio izgrađen od andezita, dok se Gaveznicom smatralo niže područje na kojem se nalazio voćnjak Kazneno-popravnog doma u Lepoglavi. Naziv Kameni vrh se je s godina izgubio u upotrebi i ostao je samo naziv Gaveznica.

Ovo područje je poznato i kao prvo otkriveno nalazište ahata u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da su ga u srednjem vijeku poznavali pavlini, a neki dokazi ukazuju da se je on možda upotrebljavao i mnogo ranije. Čini se da su ga poznavali i praljudi iz kamenog doba jer su u špilji Viniji i Velikoj pečini na Ravnoj gori pronađeni su kameni nožići, strugala, kamene sjekire i drugi alati, a u Vindiji su pronađeni i ručni klinovi iz zelenog tufa. Geološkim istraživanjem utvrđeno je da na području Hrvatskog zagorja ima vrlo malo stijena izgrađenih od kvarca ili drugog materijala koji bi mogao poslužiti u tu svrhu.

Ahat koji je od poludragog kamenja najzanimljiviji na Gaveznici ima nijanse od svijetloplave do tamnosive boje.

žirje

28 srpanj 2010

išla sam prije nekoliko dana na napušteni dio otoka žirja. robinzonika s blogericom tetom iz prirode.
deset dana uživancije...
došli smo autom u tu zabit iza zvizdulje a zatim:
jutro provedeno u ribolovu,popodne plivanja i noći provedene u šatoru...divota!!!!
jesam li spomenula hranu?!
za ručak riba,riba,riba.za večeru koljke,koja hobotnica i riba.možda zvuči odvratno,ali čak sam jela pohane vlasulje i bile su odlične.
šta da još kažen?
možda bistro more i krasna plaža?
možda bujna vegetacija i krasan okoliš?
najboljih deset dana u mom životu!!!

Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se