ponedjeljak, 30.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 114/365


Na današnji dan tj. 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu smaknuti su Petar Zrinski i Fran Krste Frankopan.
Na spomendan posvećen Zrinskim i Frankopanima, simbolima žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine obilježava se i Dan hrvatskih političkih zatvorenika
.
Ovaj post posvećujem mojim roditeljima.




U ovoj knjizi je (uz tekstove mnogih drugih žena) i tekst moje mame kojeg je napisala 2. rujna 2003.

„S tvrde drvene stolice naglo me je, čvrsto me uhvativši za kosu povukao udbaš prema otvorenom prozoru. Premda se zbog bola nisam opirala, pomogao mu je i drugi nagurati me preko prozora, prijeteći da će me baciti na ulicu. Jutarnja svjetla Đorđićeve ulice žućkasto su svjetlucala u hladnoj siječanjskoj noći. Ulica je i inače zbog policijskog nadzora bila prazna. Sada je meni izgledala kao duboki žuti hladni ponor. Nakon što su me vratili s prozora, nastavili su me ispitivati, tući i vrijeđati. Mijenjali bi se nakon nekog vremena i svaki bi ponavljao, nakon što bi me izvrijeđao i istukao, da je on još dobar prema onome kakav će doći poslije njega…..

Bila je noć 4. siječnja 1968. god. kada su me, nakon više od 24 sata ispitivanja, iz Đorđićeve priveli u istražni zatvor u Petrinjskoj ulici u ćeliju u kojoj je bilo 20-ak prostitutki…...

Nekoliko dana ranije, 30. prosinca 1967. godine, Zagrebom je raspačano devet tisuća letaka koje sam iz Beča, gdje sam bila na radu, prenijela u Hrvatsku u kutiji za cipele. Letci su bili veličine 2x8cm, tiskani na bijelom glatkom papiru s tekstom na obje strane „Hrvatskoj samostalnost“. U raspačavanju ovih letaka nisam sudjelovala, niti su me zbog toga osudili, nego su me osudili zbog donošenja 9.000 letaka, za njih neprijateljskog sadržaja. Sve što smo htjeli, za što smo se bili spremni žrtvovati, bila je samostalnost Hrvatske budući da u Jugoslaviji Hrvat nije bio slobodan. Moj brat Vinko organizirao je raspačavanje. Bili smo svjesni da zbog toga možemo završiti u zatvoru, ali bila sam uvjerena da je organizacija, kojoj sam u Beču pripadala, čvrsta i neprobojna, jer akciju koju smo osam mjeseci prije ove izveli, nitko nije bio otkrio.

Naime, u proljeće 1967. godine „Telegram“ je objavio „Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika“. U Zagrebu su se tada sastali moj brat Vinko i Želimir C. (prijatelj mojega brata Jure, koji je tada bio emigrant u Beču), i sastavili jedan tekst usmjeren studentima i srednjoškolcima, a drugi građanima. Na jednom je pisalo: „Studenti i srednjoškolci, pružite podršku intelektualnim vodjama i književnicima, a osudujte laike za jezična pitanja, koji se prodaju za svoj položaj.“, a na drugom: „Gradjani, ne dopustite da vas CK obmanjuje putem radija, televizije i štampe. Komunisti i svjesni gradjani su za Deklaraciju, samo im diktatori ne dopuštaju izraziti svoj stav.“

Papirić na kojem je tekst bio napisan sakrila sam u kosu (tada su u modi bile punđe) i donijela u Beč. Brat Jure tiskao je ukupno 10.000 komada letaka formata A5 i uz suradnju Austrijanaca prebacio ih u zemlju. Brat Vinko je letke preuzeo i organizirao raspačavanje. Letci su bačeni po Zagrebu i izvan njega, ali nitko nije otkriven.
UDB-a je analizom papira i boje ustanovila da su austrijski te su pojačali nadzor nad bečkom emigracijom. Tako su i saznali za ovu akciju u prosincu. Letci koje sam donijela („Hrvatskoj samostalnost“) bačeni su 30. prosinca 1967. između 20 i 21 sat. Nitko za vrijeme ili neposredno nakon raspačavanja nije uhićen, a mi smo napustili Zagreb. Kada smo se 3. siječnja 1968. vratili, otvorila su nam se zatvorska vrata. Ipak, UDB-a nikad nije otkrila sve sudionike u raspačavanju ovih letaka.

U zatvoru sam bila jedina politička zatvorenica. Od strane milicajke imala sam najgori tretman. Jednom prilikom sam tražila tabletu za glavobolju, a milicajka me istukla pendrekom po glavi pa sam završila u zatvorskoj bolnici u Šimunskoj…
Suđenje je završilo 20. svibnja 1968.g. Osuđena sam na godinu i šest mjeseci strogog zatvora. Do pravomoćnosti sam puštena, kao i drugi, na slobodu. Zadržan je samo brat Vinko koji je dobio i najveću kaznu. U međuvremenu sam se udala i zatrudnjela. Presuda je postala pravomoćna i pozvana sam na izdržavanje kazne. Pokušavala sam odgoditi izdržavanje dok rodim, ali su svi pokušaji propali.

2. prosinca morala sam na daljnje izdržavanje kazne u KPD Požega. Smjestili su me u sobu sa 120 žena, koje su uglavnom bile ubojice. Neke su počinile strašne zločine nad svojim muževima i djecom. Jedna nerotkinja glumila je trudnoću istodobno kada je i njena prijateljica uistinu zatrudnjela, a kad se približio dan poroda, ubila je prijateljicu i iz nje izvadila nerođeno dijete. Druga je pak jastukom ugušila svoje troje djece. Meni su dodijelili ležaj baš do njenog kreveta. Strahovala sam danju i noću pa od straha često nisam mogla zaspati, a i kad bih zaspala, spavala sam kao zec…...

Odredili su mi posao u šivaonici. Radno vrijeme je bilo osam sati. Poslije odrađenog radnog vremena, u šivaonici su „slobodne“ aktivnosti ručnog rada trajale dodatna četiri sata. Čekala nas je večera i obavezno gledanje Dnevnika. Najgora od svih bila je komandirka Dara. Da sam bila u visokoj trudnoći vidljivo je bilo izdaleka pa ni Dari nije bilo nepoznato, ili baš zbog toga odredila bi da poslije Dnevnika ribam hodnik. Tu je Dara znala da će mi trbuh smetati i da ću se mučiti pa bi mi prolila kantu vode i rekla da ne smije ostati ni kapi. Kad bih sve pokupila, ona bi opet prolila kantu i ponovo sam morala raditi isti posao. Jednom mi je pomogla jedna žena koja je bila osuđena zbog gospodarskog kriminala pa smo završile u samici i ona i ja.

Zahvaljujući mojem bratu Juri angažiran je Amnesty International pa sam privremeno izašla iz KPD-a Požega kako bih rodila na slobodi. Pustili su me na Staru godinu, 31. prosinca 1968. Za tih mjesec dana koje sam provela tamo izgubila sam 10 kg, tako da sam iz KPD-a izašla s manje kilograma nego što sam imala na samom početku trudnoće. Na izlasku ljuta Dara mi je rekla da sam prva koju puštaju, a da mi nije istekla kazna.
Unatoč svim pokušajima koji su u međuvremenu poduzimani, morala sam se, kad mi je kći napunila 14 mjeseci, vratiti na izdržavanje kazne. Bolno mi je bilo kada mi nisu dopustili posjet mojeg djeteta i muža, koji su mi došli 8. kolovoza 1970. (na moj rođendan) u posjet. Komandirka im je rekla da sam kažnjena strogim zatvorom i da ne mogu primiti paket niti posjet, jer se to treba zaslužiti.

I nakon izlaska iz zatvora maltretiranje se nastavilo. Za svaki natpis protiv Jugoslavije, za svaki dolazak Tita u Zagreb i slično po mene je dolazila „marica“… ili su me zvali ili odvodili. Jednom prilikom izvršena je premetačina kuće i sve što je vrijedilo su odnijeli…Tek od 1984. se stišalo stanje.
Nakon izlaska iz zatvora, kao „drugorazrednom“ građaninu te državnom neprijatelju, bilo mi je nemoguće zaposliti se u svojoj struci. Prvi posao dobila sam 1974, a bio je to fizički posao u skladištu dućana gumenih proizvoda. Bila sam sretna da mogu bilo što raditi.“



- 18:45 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 29.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 113/365













Super izlet :))

- 20:16 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

subota, 28.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 112/365


Prije točno 36 godina dobila sam brata. :))

- 23:42 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 27.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 111/365

Danas sam mijenjala prijateljicu. Otputovala je na par dana. Umorna sam od duple smjene, ali i zahvalna što sam joj mogla barem malo pomoći jer joj ovo stvarno treba...

- 19:24 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 110/365


Danas je bio baš dobar dan.
I ja i klinci (u školi) smo bili dobre volje i puno se smijali i zezali, a poslije nastave sam bila s kolegicom na duuuuugoj kavi. :)

- 21:57 -

Komentari (11) - Isprintaj - #

srijeda, 25.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 109/365


Rekao si mi jednom da si dobio jackpot... mene.
A ja ne mogu riječima izraziti koliko sam zahvalna što si prije godinu dana ušao u moj život...baš ti ...baš takav kakav jesi.
Možda riječi ni nisu potrebne. Znam da znaš!

- 20:56 -

Komentari (18) - Isprintaj - #

utorak, 24.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 108/365


Danas smo bili na terenskoj nastavi u Zoološkom vrtu. Vodila sam svoju malu, a ona je zbog toga jako zahvalna svojoj učiteljici (jer ju je pustila s nastave) i meni (jer sam ju povela sa sobom) :))

- 19:39 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 107/365

Jurjevo u Lukavcu, 22.4.


ju-ju-ju.. koja dekla, ko rumena jabuka.. :) :)

- 23:54 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Dnevnik zahvalnosti 106/365




Hvala našoj dragoj Zemlji. :))

Dan planete Zemlje - 25 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Zemlji

1. Zemlja, the Earth – što se skriva iza imena?

Naziv Earth ima saksonsko i germansko podrijetlo.
Earth je zapravo drevni naziv za tlo, tj. zemlju, koji se i u Hrvatskoj zadržao do danas kao naziv i za tlo i za planet.

2. Je li Zemlja živa?
Zemlja nije samo mjesto gdje sva bića mogu Gaia hipoteza tvrdi da je Zemlja organski sustav koji ima sposobnost samoregulacije da podržava život kakav poznajemo.

3. Zemljin ožiljak
Ande su vrlo popularne jer su najveći i najdulji planinski lanac na Zemlji.
Vrlo su impresivne, ali one su zapravo dio Srednjoatlantskog hrpta, većina kojeg se nalazi ispod površine mora. Zapravo, on se smatra najvećom geološkom osobinom Zemlje i ima duljinu od 6 200 milja, tj. više od 9 900 km.

4. Eksplozivna činjenica
Još jedna zanimljiva osobina Zemlje je ta da ima skoro 500 vulkana. Oko 80% Zemlje, ispod i iznad površine mora, vulkanskog je podrijetla.

5. Blizanka Theia

Jedna od najfascinantnijih činjenica o Zemlji je ta da je nekad imala planet blizanac pod nazivom Theia. Prije otprilike 4.5 milijarde godina, svemirsko tijelo za koje se smatra da je bilo veličine Marsa svoju orbitu je dijelilo sa Zemljom. Ubrzo je uslijedio sudar koji je rezultirao formiranjem Mjeseca.

6. Zemlja se uvijek kreće
Za nekih 25 milijuna godina stvorit će se superkontinent, zahvaljujući konstantnim kretanjima tektonskih ploča. Kretanje se razlikuje od kontinenta do kontinenta.

7. Povijest zagađenja
Negdje između kasnog 18. i ranog 19. stoljeća došlo je do procvata Prve industrijske revolucije diljem svijeta. Ona nije donijela samo ekonomsku promjenu, nego i promjene u okolišu. Proizvedeni su novi zagađivači koji su utjecali na vodu, zrak i tlo. Novi prirodni resursi su bili iskorištavani i iscrpljeni u tom periodu što je na kraju rezultiralo propadanjem okoliša.

8. Boja Zemlje
Zemlju se često još naziva Plavim planetom. Astronauti koji su prvi putovali u Svemir opisali su cjelinu Zemlje kao plavu. To je zato što 71% Zemlje pokrivaju vodena tijela.


9. Zemlja je vruća

Osim Sunca koje je primarni izvor topline za Zemlju, ljudi bi teoretski mogli preživjeti bez njega jer je Zemljina jezgra dovoljno vruća da pruži energiju naseljenicima.

Procijenjeno je da je temperatura jezgre između 5 000 i 7 000°C. Toplina jezgre je jednaka toplini površine Sunca.

10. Jedinstvena tektonika
Zemlja je jedini planet u Sunčevom sustavu koji ima tektonske ploče.

11. Zvjezdana prašina
Postoji otprilike 30 000 tona svemirskih čestica i prašine koje godišnje ulaze u Zemljinu atmosferu. Srećom, većina toga izgori kada uđe u atmosferu, što završava „zvijezdama padalicama“, umjesto kraterima.

12. Zemlja nije okrugla
Točan opis Zemljinog oblika je sferoid spljošten na polovima. Rotiranje Zemlje rezultira centrifugalnom silom koja je uzrok Zemljinom obliku diska.

13. Voda je važna
Iako je voda detektirana na obližnjim planetima, samo ona na Zemlji se može naći u 3 različita stanja – tekućem, tvrdom i plinovitom.

14. Dulji dani su ispred nas
Trenutno dani traju otprilike 24 sata, ali očekuje se da će se za 250 milijuna godina dan produljiti za barem 1 i pol sat zbog sporije rotacije Zemlje oko svoje osi.


15. Najsjajnija od svih

Iako je poznato da je Venera najsjajnije nebesko tijelo, Zemlja je zapravo sjajnija kada je se gleda iz Svemira. Voda je taj faktor koji Zemlju čini najsjajnijom u Mliječnoj stazi.

16. Zemlja se kreće
Pritisak koji se oslobađa iz Zemljine jezgre i stalno kretanje tektonskih ploča rezultira skoro 1 milijunom potresa godišnje, većina kojih nikad nije zabilježena seizmometrima.

17. Brzina svjetlosti
Točno 8 minuta i 20 sekundi treba Sunčevom svjetlu da stigne do Zemlje. To znači da je toplina i svjetlost koju osjećamo i vidimo za toplih, sunčanih dana, zapravo Sunčeva energija od prije 8 minuta.

18. Brzine Zemlje
Zemljina površina se okreće oko vlastite osi brzinom od 1 000 milja (1 600 km) po satu. Kao posljedica toga, planet putuje kroz Svemir brzinom od 66 700 milja (106 700 km) po satu. Kako to da ne osjećamo da se naš planet kreće takvim vrtoglavim brzinama? To je zato što se Zemlja okreće stalnom brzinom, a i djelomično je razlog Zemljina gravitacija.

19. Četiri godišnja doba
Pojava četiri godišnja doba nije nikako povezana sa Zemljinom udaljenošću od Sunca, nego s činjenicom da se Zemlja naginje ustranu. To naginjanje iznosi 23.4 stupnja i očekuje se da će se promijeniti s vremenom.

20. Prvo slikanje Zemlje
Prva fotografija Zemlje iz Svemira snimljena je na visini od 65 milja (104 km) pomoću 35-milimetarske kamere koju je nosio Sputnik 2. To je bilo 1957. godine kada je prvo relativno kvalitetno fotografiranje omogućeno, zahvaljujući inženjeru Clydeu Hollidayu koji je izumio potrebnu kameru.

21. Zemljina jezgra
Jezgra se nalazi nekih 3 700 milja (5 900 km) od površine Zemlje. Unutarnja jezgra je sačinjena od krute legure željeza i nikla.

22. Razlika u gravitaciji
Razlika u gravitaciji se očituje diljem svijeta, ovisno o udaljenosti lokacije od Zemljine jezgre. To znači da činjenica jesmo li u nekom trenu teži ili lakši ovisi o lokaciji na kojoj se nalazimo na Zemlji, iako to nikada ne osjećamo.

23. Postoci vode
Oceani čine 97% vode na Zemlji, dok slatke vode, rezervoari i slatka voda za opskrbu čine preostalih 3%.

24. Satelit i pratitelji
Mjesec nije jedino nebesko tijelo koje rotira oko našeg planeta. Asteroidi 3753 Cruihne i 2002 AA29 također rotiraju oko Zemlje.

25. Naš jedini dom
Iako se svemirske misije šalju u daleki Svemir već nekoliko desetljeća, ti programi su prvenstveno programirani da traže vanzemaljski život i da istražuju Svemir. Još uvijek nema mogućnosti za nastanjivanje, pa čak ni na najbližem planetu – Marsu.

Za sada, Zemlja je jedino nastanjivo mjesto u cijelome Svemiru. Za sada.

Ove zanimljive činjenice o svijetu zasigurno mogu pomoći ljudima da i dalje sudjeluju u spašavanju naše drage Zemlje.

Izvor: O, Pish Posh

- 08:42 -

Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 21.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 105/365



Zahvalna sam na jednom iskrenom, otvorenom i emotivnom razgovoru...

- 23:04 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Dnevnik zahvalnosti 104/365



Fotografija prikazuje prodajno izložbenu galeriju duhovitog naziva PMS (prostor manufakturne slobode) koja se nalazi u Zagrebu u Tkalčićevoj ulici. Još neafirmirani mladi umjetnici u njoj izlažu svoje unikatne rukotvorine (fora unikatne odjevne predmete,razne sitnice, nakit, satove i neobične suvenire :))


Uglavnom, jučerašnji post smješkice podsjetio me da sam u PMS-u. Nekad su to vrlo lako mogli prepoznati svi oko mene (i naravno ja) jer sam "grizla" sve oko sebe.
S vremenom sam se naučila opuštati, meditirati, možda je to došlo s godinama, a možda samo napokon vodim sretan i ispunjen život koji si ne želim pokvariti pa jednostavno zaboravim i uživam u životu s osmijehom na licu bez obzira u kojoj sam fazi ciklusa. :)

- 09:48 -

Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 20.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 103/365



Danas me blog dana podsjetio na Vrbosku i na ovu knjigu (rječnik) koju sam dobila na dar.
Kada sam prvi put došla u Vrbosku imala sam 19 godina. Zaljubila sam se u to mjesto i cijeli otok.
Od kad sam se rastala nisam bila na Hvaru i stvarno bi bilo vrijeme da navratim. Možda ove godine...

- 22:13 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Dnevnik zahvalnosti 102/365


Ime koje nosim mogu zahvaliti najdražem ujaku. I inače sam dobra s datumima, pamtim sve rođendane pa tako i danas, čim sam se probudila i vidjela datum sjetila sam se da je ujku danas rođendan. Još uvijek ne mogu govoriti u prošlom vremenu o njemu jer znam da je tu negdje... živ u sjećanjima...
A koliko je bio poseban govori i sama činjenica da nisam tužna nego se nasmiješim kad ga se sjetim :))

- 07:03 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 101/365



Trend odmaranja i pauziranja na blogu. :)))
S obzirom da kasnim već nekoliko dana ne mogu si to priuštiti. A pasalo bi mi. Ne zato što nemam na čemu biti zahvalna nego zato što sam u gužvi... uz svakodnevne obaveze...dežurstvo pa ŽSV za učitelje RN i naravno kava s kolegicama prije županijskog str. vijeća :))
Uglavnom lijep i ispunjen dan, pun radosti i smijeha, sunčan izvana i iznutra...

- 22:45 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 18.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 100/365




Ponekad jednostavno moram staviti "mozak na pašu" da se malo odmorim, a ova igrica mi pomaže u tome.

- 22:31 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 17.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 99/365

Na današnji dan rođen je hrvatski slikar Oton Iveković (17. travnja 1869. - 4. srpnja 1939.)

Dolazak Hrvata na Jadran

Krunidba kralja Tomislava

Juriš Nikole Šubića Zrinskog iz Sigeta 1566.

Oproštaj Petra i Katarine Zrinski u Čakovcu 1670.


"Oton Iveković je u svojih pola stoljeća umjetničkog stvaralaštva stvorio djela koja su obilježila cijelu jednu epohu hrvatskog slikarstva i tako i sam otišao u vječnost. Malo je slikara koji se po raznolikosti svoga stvaralaštva (od povijesnih motiva, preko portreta, prikaza bitaka i scena iz rata, do pejzaža, tema iz seoskog i intimnog obiteljskog života), mogu pohvaliti takvim opusom, ali još je manje onih koji su bili nadareni takvim talentom, tolikom energijom, snagom imaginacije i osjećajem za prostor, kompoziciju i detalje…i koji su s toliko žara gorjeli za Hrvatsku kao on.

Danas je gotovo zaboravljen – osim kad ga se u nekim retrospektivama, monografijama, kritičarskim osvrtima ili izložbama posvećenim historicizmu u Hrvata ne može zaobići."



Izvor fotografija i teksta: croatiarediviva.com

- 20:17 -

Komentari (13) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 98/365

konektor punjenja

Prije nekih 20-ak dana povukla sam nogom kabel od laptopa i laptop je zviznuo na pod. Onak...fajn!
Na prvu se činilo da sve normalno radi, ali kad sam prvi put izvukla punjač iz laptopa onaj utor gdje uključim punjač se raspao u komadiće. Laptop radi, ali ga nemrem napuniti. Mrak!

Nemam viška novaca, ali na 153 rate kupila bih novi laptop bez problema. Taj čas. Jer mi je tak lakše... iako baš i nije. :(

No, dragi je, srećom, preuzeo laptop, rastavio ga, izvadio taj dio koji se strgao i naručio novi preko ebaya.
Novi dio je stigao (vidi sliku), a on ga je jučer ugradio. Laptop radi kao nov, a cijela igra koštala je 28kn.
Hvala, ljubavi. :))))

- 19:18 -

Komentari (32) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 97/365


Igra RIZIK, 3 generacije, zabavna nedjelja :)

- 15:38 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

Dnevnik zahvalnosti 96/365



Mamin peršin <3

- 11:51 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 95/365



zadovoljna kak su mi ispale fotke :)))

Oznake: Jaska, danas

- 18:24 -

Komentari (19) - Isprintaj - #

petak, 13.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 94/365




Proljeće

Predivan je svaki cvijet,
a pun ih je svijet.

Proljeće je i miriše trava,
a zime mi je već puna glava.

Rumene nam se lica
i pjeva nam svaka ptica.

Kad proljeće vlada
u nedjelju Uskrs pada.


Lara, 8 godina

- 21:48 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 93/365

Izvor fotografije: facebook stranica: Dojenje je zakon

Kad svi o sisama....moram i ja :)))
Meni osobno, a valjda i većini žena, sise su jedna od najvažnijih erogenih zona. Ali (sad ću ipak biti partibrejker) primarna funkcija sisa (dojki) je dojenje, a to je i razlog zašto sise izgledaju baš tako kako izgledaju.

Internet kaže: “Okrugli oblik dojki pomaže da ne dođe do gubitka topline, s obzirom da je za proizvodnju mlijeka potrebna prilično visoka temperatura. Jedna teorija drži da je evolucijom ljudska dojka poprimila trenutni oblik kako bi se spriječilo gušenje dojenčeta prilikom hranjenja. S obzirom da ljudska mladunčad ima malu čeljust (ne izbočenu kao kod ostalih primata), nos bi im se mogao začepiti kad bi majčine grudi bile preravne."

Ovaj post o sisama (iz ženskog kuta) itekako ima mjesto u mom dnevniku zahvalnosti jer sam zaista zahvalna što sam dojena i što sam dojila svoju djecu.

Samo neke prednosti dojenja:
• Majčino mlijeko dolazi uvijek svježe, na idealnoj temperaturi i ne treba ga posebno pripremati.
• Dojenjem beba dobiva ne samo hranu, nego i dodir i ljubav.
• Majčino mlijeko jedini je prirodan izvor svih hranjivih sastojaka potrebnih bebi.
• Majčino mlijeko je besplatno.
• U majčinom mlijeku ima manje proteina te su lakše probavljivi.
• Dojenje predstavlja jedan od faktora koji smanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke.
• Žene koje su dojene kao bebe, čak i kratko, imaju 25% manji rizik od razvijanja karcinoma od žena koje su hranjene adaptiranim mlijekom.
• Majčino mlijeko potiče razvoj mozga i poboljšava kognitivni razvoj djeteta na načine na koje to adaptirano mlijeko nije u stanju.
• Majčino tijelo proizvodi antitijela za bolesti kojima je izložena u svojoj okolini, pa majka prozvodi mlijeko po mjeri za borbu protiv bolesti kojima je izložena i njezina beba.

Ponekad se, osobito u početku, dojenje može i zakomplicirati, a o tome na vrlo duhovit način piše smješkica u OVOM POSTU.




- 09:42 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 11.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 92/365


Učenik iz mog razreda bio je za vrijeme proljetnih praznika u New Yorku. Danas je došao u školu i donio mi ovaj lijepi magnetić.
Hvala F. :)

Oznake: Big Apple, New York City, magnet, zahvalnost

- 16:26 -

Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 91/365


Kad se pripremiš na dobar dan...onda dan i bude dobar. :)
Danas me grijalo sunce, a vrijeme kuhanog vina je iza nas (fotka je stara 10-ak dana) jer proljeće je napokon (za istač) stiglo. :)))

- 23:50 -

Komentari (11) - Isprintaj - #

Dnevnik zahvalnosti 90/365


Volim otvorene prozore...proširene vidike...nove početke...Volim ponedjeljak.

- 10:03 -

Komentari (13) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 89/365

Višnjica je stvarno divna kolegica, uvijek spremna pomoći. Zahvalna sam što su napisali ovaj članak o njoj Povodom svjetskog dana Roma - LINK

- 23:36 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 07.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 88/365

Divan dan...
Jutro je jako rano počelo jer sam morala malenoj složiti punđu za natjecanje, a prije nego progledam moram popiti jutarnju kavu u miru...
Prst sudbine htio je da ove godine natjecanje bude baš tu... Uspjela sam gledati natjecanje, navijati za svoju malenu i biti na rođendanu gdje se skupila cijela jedna vesela i jako draga ekipa. :))


Show dance formacija, djeca, A kategorija
Moja malena je ova u crnim hlačama. Zaradili su srebrnu medalju. :)

- 23:55 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 06.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 87/365



Sjediti s dragim na terasi kafića, upijati sunčeve zrake i gledati svoju malenu kako neumorno radi zvijezde... neprocjenjivo :)

- 18:31 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 86/365

Stručno usavršavanje za učitelje razredne nastave
"Likovno programiranje sadržaja za što bolji pristup dječjem izričaju."

Izložba radova nastalih na radionicama



Zahvalna na prilici za učenje. Bilo je poučno, poticajno i vrlo zabavno.

- 23:41 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

srijeda, 04.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 85/365


Hvala svima koje svrate na moj blog i ostave trag.

- 19:50 -

Komentari (17) - Isprintaj - #

utorak, 03.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 84/365

Zahvalna sam za jučerašnji sunčani dan proveden u dobrom društvu...u prirodi.

- 12:25 -

Komentari (17) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.04.2018.

Dnevnik zahvalnosti 83/365



Svake druge godine Božić i Uskrs slavim bez svojih klinaca. Bude mi teško na ove blagdane bez dviju meni najvažnijih osoba na svijetu...

Ipak, lakše mi je kad pogledam iz perspektive svojih klinaca. Oni su, bez obzira što im se obitelj razdvojila, svake godine u krugu obitelji.
A ja se onda potrudim ne dramiti, nego iskoristiti vrijeme najbolje što mogu. :)


- 12:11 -

Komentari (18) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.04.2018.

Sretan Uskrs!

- 10:48 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga


web counter
web counter










Dnevnik zahvalnosti 365

"Ljudi koji redovito primjećuju i razmišljaju o stvarima za koje su zahvalni osjećaju više pozitivnih emocija, osjećaju se živima, bolje spavaju, izražavaju više suosjećanja i ljubaznosti, pa čak i imaju jači imunološki sustav."

U svakom danu možemo naći nešto na čemu možemo biti zahvalni.
Dnevnik zahvalnosti polako, ali sigurno, dan za danom, mijenja način na koji doživljavam razne situacije jer se fokusiram na ono što je pozitivno.

Linkovi

Dnevnik zahvalnosti 365 na Facebooku

blablablogerica@gmail.com