Berini dnevnici

ponedjeljak, 05.03.2012.

Šopačica pasa



Psi, kao kućni ljubimci, uglavnom imaju bolju liniju od njihovih vlasnika. Tomu je tako jer psi jedu uglavnom probrano. Neki vlasnici trče po razne Eucanube, Hillseve i Royal Canine, ne bi li svojim četveronožnim ukućanima priuštili kvalitetniji nemasni, visoko energetski obrok. Rado se sjetim osobe koja mi je govorila: Ti dobro znaš da psi ne smiju niti slano niti slatko, pa i nemasno, već samo posebno. Jednako tako, zgodno mi je promatrati kako vlasnici pasa u glavnom po izgledu dosta sliče svojim ljubimcima, pa postoje neke priče da si vlasnici biraju sebi slične ili s godinama poprime oblik po onoj s kim si takav si. Tako je jednog dana gospođa, u svojoj bundici od čehane devine dlake, dimenzija taman da prođe na knap kroz dvokrilna vrata, dovela svog ljubimca na pregled. Ljubimac je bio sličan njoj, po vitkosti, mješina mu se vukla po podu, tako da bi bilo dobro staviti neku rolšuhu sa četiri kotača, kako ne bi dobio ogrebotine od poda, a kičma uvijala kao da je Bud Spencer jahao po nesretnom biću. Problem s kojim je došla na pregled je da pas neće jesti. Stručnjak ga pregleda i zaključi da pas mora ostati na terapiji.
- Ništa gospođo vi molim Vas sutra donesite jednu teleću šniclu od buta, pa se vidimo, a pas neka ostane ovdje u kavezu.
Gospođa drugi dan po dogovoru donese šniclu. Stručnjak joj zahvali, a čim je gospođa dala petama vjetra, majstor meso na grill tavu, a peseku veliku metalnu posudu svježe natočene vaserlajtung vodice. Za drugi dan terapije preporučio je gospođi da donese pureća prsa, koja je uz slasno oblizivanje bacio na žar, a pas je dobio jednak obrok, kao i prvi dan, kako bi terapija bila što uspješnija. Terapija je trajala nekih tjedan dana, a stručnjak je izredao od lungića, do ramsteka te lijepo i kvaliteno kombinirao hranu. Na kraju terapije dođe gazdarica vidjeti rezultate. Stručnjak otvori kavez i baci pred njom glavicu Crvenog luka. Kad se pas dao na posao kao da je najfinije meso, ona vlastitim očima nije mogla vjerovati. Stručnjak je samo hladnokrvno dobacio: Eto vidite, sada hoće i Crveni luk jesti, sada je sve ok. Gazdarica zadovoljna rezultatima, uvali petsto kuna stručnjaku, zagrli svog ljubimca i odvede ga kući.
Pas je vjerojatno uživao u izobilju hrane, čime su ga šopali, tako da je postao izbirljiv, odnosno presit. U takvim okolnostima vjerojatno mu nije bilo ni do čega.
Zato u hrani treba biti skroman kako se ne bi završilo na nekoj divljoj terapiji.

- 20:58 - Komentari (13) - Isprintaj - #