Don Boscove misli:

"Budimo uvjereni u svoju vjeru i u svoje osobno uvjerenje i ništa nas na svijetu neće smesti."

Linkovi
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Blog.hr
Blog servis
Forum.hr
Monitor.hr
Fotke
Don Boscove misli:

"Ako želimo da naši materijalni poslovi napreduju, pobrinimo se da u njima najprije tražimo Božje interese."

oratorijzd

15.06.2008., nedjelja

Biti roditelj

Ako si ti bio u zlu, ako nisi uspio ostvariti na pravi način svoj život, bori se da ti dijete ne krene istim putem. Ako si se odavao porocima, lutao, ako nisi živio dosljedno svoju vjeru, nemoj srozavati svoj ponos, Krist te ljubi kao osobu, osuđuje tvoje grijehe, tvoja lutanja, ali ljubi i voli tebe, jer zna da je u tebi ostalo još onoga ljudskoga, još božanskoga po kojem se možeš izdići od zla i od grešnosti ovoga svijeta koja te neprestano želi zarobiti i uništiti.
Načela i zapovijedi imaju nadnaravnu, božansku snagu. Sve u životu treba nazvati svojim imenom. Ne može se reći da nešto nije grijeh zato što ja smatram da to nije grijeh. Mi bismo sve htjeli podložiti sebi i svojim shvaćanjima, svojim prohtjevima. Istina da je lakše tako, naći sebi lažnu utjehu, uvjeravati sebe da nešto nije grijeh, da to možda i nije tako strašno. Možda će se neko opravdavati, osobito pod utjecajem prosvjetiteljstva i realizma, da je sve to izmišljotina srednjeg, „mračnog“, kako ga neki ignoranti znaju nazivati, doba. No, Isus je davno prije proglasio načela koja vode do savršenstva, do susreta s Bogom kako u ovom tako i u budućem svijetu. Uska je staza koja vodi u nebo, naprotiv širok i lagodan je put koji vodi u propast. Upravo je to najdublje otajstvo ljudskoga života. Kako na najbolji mogući način ostvariti svoj život. Činjenica je da imamo samo jedan život i da na osnovu iskustva znamo da on ima svoj vijek trajanja. Može li nešto takvo kao što je čovjek, koji ima toliko široku i neobjašnjivu moć, koja ima odlike božanskoga, jednostavno iščeznuti, nestati kao da ga nikada nije ni bilo, kao što je život jednom započeo svoje postojanje, da jednostavno tako i završi, gotovo, nema više, kraj, počiva zauvijek u grobu, kao što to i neki „dobri vjernici“ znaju napisati na spomenicima svojih najdražih.
No, međutim ovdje mi dolazi u pamet jedno drugo pitanje. Većina stvari koje su nam izazovne, privlačne, koje nas zavode, prije ili kasnije donesu nam nesreću, zlo. Čovjeku je izazov konzumiranje raznih poroka, kako se to u našem uglađenom riječniku zna reći. Kao da na taj način želimo uljepšati izraze poroka, želimo to nekako staviti na razinu u kojoj neće odavati onu pravu sliku. Zaboravljamo da su to upravo one stvari koje osobu razaraju, koje joj uništavaju dostojanstvo, koje je bacaju u blato, vraćaju onamo otkuda ju je Bog jedanput podigao, izvukao, da ne puže po blatu, da bude čista, da bude ponosna i slobodna od truleži, blata i prljavštine, da bude očišćena od svih nametnika i parazita čije je stanište upravo na takvim područjima. Stoga te stvari upravo treba i nazvati takvim imenom, pijanstvo, oduzimanje vlastite svijesti, srozavanje na razinu životinje koja ne može biti svjesna sebe. Drogiranje, gubitak vlastite slobode, uništavanje svoje sličnosti s Bogom, težnja da se postigne neka veličina, oholost koja te obora ponovno u blato, postaješ životinja, parazit, nametnik, na teret sebi i drugima. Kako nas malo dijeli od te tragične i bolne sudbine. Poneka pijanka, skrivanje po mračnim kutcima da bi bili sami u svom svijetu, traženje lažne slobode, kobno društvo sa sotonskim slugama, koji te vide kao priliku dobre zarade, dokazivanje svoje veličine, iskompleksiranost od društva i od obitelji, sve su to naoko neznatne situacije, koje su in, ali pred nama je uvijek prokletstvo i blagoslov, na nama je da odlučimo, da kažemo jasno, to i to želim. Ako svjesno i odgovorno izabireš prokletstvo, ako si pristao na sotonske ponude, onda nemaš razloga doći i žaliti se na Boga. Jedini razlog ti je da se žališ na samog sebe. Da spoznaš svoj otpad, da proplačeš nad svojim nastranostima, da raskajana srca dođeš k Bogu, da shvatiš da ti je on Otac koji te ljubi, koji ti želi dobro, da te je poslao u ovaj svijet da obaviš neki posao za njega, da u njegovo ime činiš djela koja će izgrađivati kraljevstvo Božje na zemlji, da mogneš na kraju života reći, dobar sam boj bio, trku završio vjeru sačuvao. Tek onda ćeš čuti one riječi utjehe, za koje možda nisi bio siguran da su izgovorene, a koje će te konačno uvjeriti u svu istinu: Dođite blagoslovljeni Oca mojega, jer ožednjeh i dadoste mi piti, gladan bijah i nahraniste me....


- 17:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2008  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Siječanj 2008 (2)
Listopad 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Salezijanski animatori, rad s mladima, rad s djecom, vjera, razmisljanja, molitva, ljubav prema Bogu i bliznjemu, duhovnost, igre, sport, druzenje, sve ovo i jos mnogo drugih zanimljivosti. Sve s Bozjim blagoslovom!
INFORMACIJE
SUSRET U SRIDU

ljeto
pjevanje