kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 25.01.2009.

kotlovina

kotlovina
Za ovo pravo jelo za škvadru, trebate imati posebnu vrstu posude, predviđenu samo za to jelo. No to već vjerojatno znate!
Nasoljeno i napapreno meso pacati u ulju, malo lovora, isjeckanom peršinu, isjeckanom luku i malo isjeckanog češnjaka, bar 5-6 sati.
Dakle u sredini specijalnog limenog tanjura na svinjskoj masti i ulju ispržiti meso skoro do kraja. Meso stavimo na rub tanjura, a na preostaloj masti dobro ispržimo sitno isjeckani luk koji će nam kasnije dati gustoću našoj "juhi".
Dodamo zelenu papriku izrezanu na rezance, sitno iskosani režanj češnjaka, rajčicu izrezanu na ploške, Vegetu, nek se malo pirja i zalijemo juhom. Ubacimo po želji količinu i ljutinu mljevene crvene paprike, ako treba malo papra, ma ja volim i pokoji feferon. Na kraju dodamo bijelo vino. Zavisi od veličine vaše posude, jer ona se bira prema količini mesa, vaše "juhe, odnosno safta" u sredini tanjura trebalo bi biti do prvog ruba tanjura i ne bi smio biti prerijedak.
Dakle štos je da meso s ruba tanjura s vremena na vrijeme ubacujemo u "juhu", i recimo kako bi to rekli dokuhavamo ga, odnosno dodinstavamo u njoj. Poslužuje se tako da meso malo zalijemo "juhom odnosno saftom" iz sredine, može se posuti s malo sitno kosanog češnjaka, svježi kruh i mladi ili stari crveni luk. Vino po želji samo neka ga je puno!
(1 kg mesa i to 300 g svinjskih karmenadli, 300 g svinjske vratine, 2 para kobasa, 2 žlice ulja, 20 g domaće masti, 2 žlice Vegete, oprez da ne presolimo!, pola dcl do dcl bijelog vina, papar, sol, 2.5 dcl mesne juhe, srednje veći luk, češnjak, veća zelena paprika, veća rajčica, mljevena crvena paprika, feferon)
- 19:16 - Komentari (5) - Isprintaj - #

patliđani s roštilja na sicilijanski

patliđani s roštilja na sicilijanski
Ludnica za one koji vole patliđane...
Maslinovo ulje pomiješati sa origanom, ružmarinom, češnjakom u prahu.
Oprani patliđan narežite na 8 ploški. Namažite začinjenim uljem i ispecite na jednoj strani na roštilju. Okrenite, ponovo nauljite i na svaku ploškku stavite plošku mozzarele, pospite parmezanom i ispržite drugu stranu. Služi se uz šalšu (vidi prije pod rigatoni salsa Rita!!!), malo posuti peršinom, nek se nađe čaša bijelog vina.
(1 patliđan, 1 dcl maslinovog ulja, pola žličice origana, pola žličice ružmarina, pola žličice češnjaka u prahu, 8 ploški mozzarele, 4 žlice parmezana, šalša "Rita", peršin)
- 19:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

jegulje na neretvljanski način

jegulje na neretvljanski način
Bilo jednom jedno selo Vid pokraj Metkovića. Ako imate vremena pođite i danas jer sigurno još postoji s jednim malim restoranom, malom rječicom, pritokom Neretve, na kojoj plivaju patkice. Pije se odlična domaća loza, i budite uvjereni bilo kojeg komada izvedite na ovu deliciju, popijte malo vina i sve ostalo je riješeno!
Jegulje ne smiju biti ni prestare, ni premlade, dakle ne premasne. Očistiti i narezati na komade od 5 cm duljine. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, papar, sol i usitnjeni češnjak. Neka se riba marinira 1 sat. Nataknite komade ribe na željezne štapove, naizmjenice s listovima svježeg lovora i žalfije, i ispecite na žaru od vinove loze. Naravno tokom pečenja podmazujte ružmarinovom grančicom umoćenoj u marinadu. Prilog je salata od rajčice, luka i krastavca, začinjena maslinovim uljem, kvasinom i češnjakom. Hladno bijelo vino.
(60 dag jegulje, 4 žlica maslinovog ulja, 2 žlice limunovog soka, papr, sol, 2 režnja češnjaka, listovi lovora i žalfije)
- 19:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

marinirana plava riba na ribarski

marinirana plava riba na ribarski
Jednostavno ribarsko jelo koje možete pripremiti recimo na jahti, koju naravno nemate jer čitate ovu knjigu, a na jahti ima i pametnijih stvari da se radi, može i na barčici, u uvali ili na terasi, usput je i jeftino. Možda neko nema pojma, ali plava riba je prehrambeno izdašnija!
Skušu, tunu ili srdelu očistite, operite i vrlo važno dobro posušite. Vegetu i sol izmješajte pa ih tom mješavinom iznutra ili izvana. U trbušnu šupljinu većih riba stavite grančice peršina, ribe složite u odgovarajuću posudu, prelijte maslinovim uljem i pokrijte peršinovim i ružmarinovim grančicama. Tako marinirane ribe neka odstoje neko vrijeme. Dobro ugrijte roštilj, iliti dalmatinski "gradele", i to naravno najbolje drvom od vinove loze i stavljajte ribe peći. Tijekom pečenja ribe premazujte grančicom ružmarina koju uvijek umočite u ulje. Ribe pecite sa svake strane 5-10 minuta, što naravno ovisi o njihovoj veličini i težini. Prilog je po meni obavezno blitva na način moje žene, može svježa salata od rajčice, luka, zelene paprike i svježeg krastavca sa maslinovim uljem dobro ohlađena u frižideru, a može i razno kuhano
povrće, krumpir salata ... Vino obavezno jako i crno!
(kila plave ribe, pušlek peršina, ružmarin, maslinovo ulje za mariniranje i pečenje, žlica soli, žlica Vegete)
- 19:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

biftek ili ramstek na moj način

biftek ili ramstek na moj način
Ovdje po meni nema puno filozofije! Jednostavnost ovdje kraljuje! Biftek se reže ukoso, debljine palca, dakle bar 2 cm. Ramstek se očisti od kostiju, bar ja tako volim, može biti nešto tanji od bifteka. Nikako ne tući meso! Ramstek obavezno jednu stranu premazujemo tanko senfom, kod bifteka to nije obavezno, no ne smeta. Meso se slaže u posudu, zalije običnim suncokretovim uljem da pošteno prekrije meso. Na kilu mesa dodaju se 3-4 lovor lista, 4-5 režnja češnjaka oguljenih i izrezanih na polovice, desetak zrna crnog papra.
Osnovno je pravilo da se biftek ili ramstek na roštilju uvijek okreću samo jednom. Drugo osnovno pravilo je da se tek kad je meso gotovo soli i papri, pogotovo kad pećemo jetricu na žaru. Koliko dugo ćete peći i dobiti jače, srednje ili manje pečeno moramo svi naći probom, jer to je relativna stvar. I skoro zaboravih! Meso u "pacu" mora biti pokriveno, na hladnom i to najmanje 1-2 dana, a ne smeta i 3 dana.
Dalmatinci uvijek sa svojim idejama pak za govedinu na žaru predlažu također nešto vrlo interesantno, pogotovo jer upotrebljavamo jače crno vino. Znači u mikseru izmješamo 1 dcl blage kvasine, 2,5 dcl jačeg crnog vina, 2,5 dcl ulja (ide i kombinacija s maslinovim!!!), 2 srednja luka, 2 češnja češnjaka, 1,5 žlica soli, žličica papra, na vrh noža ružmarina, na vrh noža timijana.
Što se tiče vina koje paše uz biftek ili ramstek sa žara, u raspravi u poglavlju "govedina" dosta sam se raspričao o vinu koje se slaže s biftekom. Dakle sada samo kratko! Suhi šampanjac, suhi pjenušac ili suho vrhunsko bijelo vino!
- 19:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>