bakina juha od graška s noklicama
Baka. Moja divna baka. Sve moje početke ljubavi prema kuhanju vjerojatno je utemeljila njezina kuhinja. Danas kad gledam. A sve je počelo nekad davno s "graškom i noklicama". Najbolja je ova juha u doba mladog graška, inače upotrebljavajte smrznuti. Dakle očistiti mladi grašak, staviti ga u posudu u kojoj će biti preko noći. Također ostavite i nekoliko komušaka (ljusaka) koje ćemo možda više iz estetike dodati juhi. Preliti grašak s malo ulja, nasjeckanim lukom, solju i paprom i ostaviti preko noći. Ujutro dodati mlake vode, malo šećera, kocku juhe i kuhati dok ne omekša.Noklice napraviti od oštrog brašna i jaja, neka smjesa odstoji bar pola sata. Žlicom grabite smjesu i ukuhavajte u juhu. Na kraju izmiješajte maslac i brašno, dodati grašku protresajući malo posudu da se juha zgusne. Još je ostalo da se doda malo vrhnja po želji i sve na samom kraju pospe peršinom. (1 kg mladog graška u ljusci ili pola kg smrznutog, žlica ulja, pola luka, sol, papar, litra mlake vode, žličica šećera, kocka juhe, 1 jaje, 2 žlice oštrog brašna, 5 dag maslaca, 1 žlica brašna, 1 dcl vrhnja /količina po želji!/, peršin) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)