biljoteka

ponedjeljak, 14.04.2008.

LOVOR I LOVORIKE



Latinski naziv lovora Laurus nobilis L. tvrde neki laureati potekao je od riječi laureat, dok još nekiji laureati ne znaju ni značenje te riječi, a još još nekiji je ne znaju ni izgovoriti. To je otprilike slika i prilika današnjeg laureatizma. Neki pak koji nikad neće biti nazvani laureatima znaju da je ta riječ potekla iz starog Rima gdje su tim imenom častili uspješne pjesnike ovjenčane lovorovim vijencem za svoje pjesničke zasluge. To bi značilo da korienski hrvatski iezik svoje laureate teba zvati lovoraši ili lovaroši bez obzira na njihove zasluge.
Jedan od starorimskoh lovoraša čiji lovorov vijenac miri i do danas, pjesnik Ovidije poje u svojim, nadam se, čuvenim Metamorfozama:
... Ne možeš li postati mojom ženom,
ostaćeš uvijek moje drvo;
nosiću stalno lovor sa sobom,
moja kosa i lira i tobolac,
biće ovjenčani tobom!
Kome poje zlato moje? Hrabrom Tiberiju koji se bojao grmljavine i s vjencem lovora na glavi kao zaštitom provodio ove nepogode pod krevetom? Debelom gurmanu Apicusu koji bez lovora u hrani ne bi mogao savladati te planine đakonija koje je u sebe nekontrolirano trpao? Mudrom Neronu koji se od epidemije kuge skrivao u svom lovorovom gaju?
Kao i danas pjesnik poje za svoju dušu nadajući se da će neka srodna duša zaroniti do njegovih dubina i otkriti profinjenu notu mirisa lovora.
Ovidije je pjevao nesretnoj duši starogrčkog boga Apolona, nesretno zaljubljenog u nimfu Dafne kojoj je lijepi i prepotentni Apolon bio toliko dozlogrdio da je tražila od oca da joj promijeni izgled kako bi ga se kutarisala. Tako Dafne postade drvo lovora, a Apolon bog zaljubljen u drvo čije je uvijek zelene grančice nosio oko glave.
Photobucket
Još jedan stari laureat Bernini (1598 – 1680) nije ležao na lovorikama nego ovjekovječi ovu ljubav skulpurom. I dobro je to uradio.
I kako bog Apolon ponese lovorov vijenac starim grcima se svidje i okitiše svoje junake Apolonu nalik: goluždrave sportiste na Olimpijadama, a onda i pjesnike, pa zaslužne. Onda se to svidje starim rimljanima pa se i oni okitiše. Praktični Karlo Veliki saznade kako je lovorov gaj spasio Nerona od kuge pa u svojim kapitularima 812. naredi da je ova biljka obavezna u vrtovima. Od tada su se u vrijeme kuge na javnim mjestima palile grančice lovora dok god je bilo vremena kuge, a to znači do nedavno, dok je spavanje na lovorikama još uvijek aktelno, posebno za vlasnike buha uključivo i kućne ljubimce. Naime ove skočice ne vole miris lovora.
Iako danas nema kuge, aroma terapija nam često preporučuje proizvode s mirisom lovora. Ima još mnogo toga da se raskuži u našim životima i oplemeni prostor u kojem boravimo.
Lovor je u prvom redu aromatska biljka, u drugom začinska, a u trećem ljekovita.
Photobucket
Najpopularniji dio biljke je list koji se koristi kao začin u kulinarstvu, u prehrambenoj i začinskoj industriji a njegova uloga je tu sveta da mu ni jedna druga uloga ni ne treba.
Za potrebe aroma terapije se destilira list lovora. Eterično ulje je ugodnog, začinskog mirisa, pa ga koristi i parfimerijska i likerska industrija.
Veoma se često traži u antireumatskoj industriji preparata, posebno za oboljenja kičmenog stuba koji se spašava kupkama, oblozima i melemima s dodatkom eteričnog ulja lovora.
Lovor je aromatik, digestiv i febrifug. Potpomaže varenje, liječi anoreksiju, gubitak apetita i posljedice prežderavanja. Sredstvo je za dezinfekciju prostora u kojim boravi vlasnik prehlade, gripe i srodnih im mikroba. Ali i sredstvo koje djeluje opuštajuće i smirujuće.
Zbog toga se i ne smije koristiti u neograničenim količinama jer može smiriti pamet do nivoa halucinacija, a mi ipak želimo ostati pri sebi. Ukoliko se ne želimo baviti čaranjem i proricanjem. Starogrčka proročica iz Delfa proricala je žvaćući list lovora.
Plod lovora je jajasta boba koja liči na maslinu, ali sve manje popularna. Ima aromatičan, opor i gorak ukus. Iz njega se tiještenjem na povišenoj temperaturi dobije ulje, zrnata masa, smjesa masti i eteričnog ulja, veoma aromatična, a nekad i popularna u proizvodnji sapuna. Danas se o tom masnom proizvodu lovora i ne govori puno, ali pričekajte, dobro je znati za to. Mnoge zaboravljene stvari su se vratila u modu. Masno ulje lovora ima puno razloga za to.
Dotle... spavajmo na lovorikama svoga znanja.

14.04.2008. u 09:34 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ljekovito bilje i okolo njega bez vegetarijanskih pobuda kao dodatak kvalitetu života

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog sa ulica Kabula

Ako vam treba savjet

za koji drugi ne moraju znati pisite na
plantadoo@hotmail.com

posjete

Free Site Counters
Free Site Counters