biljoteka

subota, 05.04.2008.

STISNI ME JAAKO STEŽO PETOPRSTA



Javni zahodi, klozeti, nužnici, toaleti, hale i ponekad WC-i (jer vodokotlići počesto ne rade) pored toga što služe za dilanje droge, ušikavanje narkomana, mjesto za izlete seksualnih manijaka, seks na brzaka, seks za male pare, mjesto gdje tinejdžerke presvlače garderobu koju su im roditelji zabranili, mjesto za kreativnu likovnu narodnu umjetnost i obavezne vesele grafite, ponekad služe i svrsi za koju su namijenjeni, maloj i velikoj. A jadni oni koji ih u tu svrhu i koriste. Iz tog ambijenta je potekao i jedan kratki vic:
Uleće čovjek od proljeva u kabinu i jedva stiže da se oslobodi odijevnih predmeta ispuštajući poznate zvuke proljeva i uzdah očaja. Iz susjedne kabine se čuju kroz stisnute zube procijeđene riječi: „ Blaago ... te...bi...“
Iz ovog se može izvući jedan dobro poznati filozofski zaključak: čovjek nikad nije zadovoljan onim što ima!
Nije bila zadovoljna ni djevojka kojoj je proljev tip izjavio da je voli ko klozet, iako je to bila vrlo značajna izjava, sve do momenta dok djevojci jednom nije prigustilo da je davala kraljevstvo za klozet! I shvatila da je ostavila čovjeka koji ju je zaista volio....
Nije lako živjeti slabih, nervoznih i jogunastih crijeva kojima nikad ne znaš kad će, šta će, kako će, koliko će... Vremenom to postaje podebelo opterećenje, a neki postanu i psihijatrijski slučajevi.
U jednom udžbeniku iz psihijatrije se navodi slučaj čovjeka koji je toliko bio isprepadan svojim crijevima da je postao opsjednut strahom da se ne osramoti na ulici. Prije svakog izlaska je praznio crijeva, osiguravao se krpama, kesama itd, izbjegavao izlaske i radio sve glupe stvari iz viceva o budalama.
Takvima, a i onima koji su slučajno zaradili proljev pred trosatni koncert npr. upomoć stiže steža petoprsta. Zovu je još i srčenjak, srčanik, te trava od srdobolje kao što zovu još niz trava, a ova pripada potentilama (od potentis što znači snaga) s nekoliko naziva: Potentilla erecta (L.) Raeusch = Potentilla silvestris Necker = Potentilla erecta (L.) Hampe = Potentilla tormentilla Neker.
Photobucket
Najpoznatiji i najčešće u upotrebi je onaj zadnji latinski naziv, a one prethodne prepuštamo botaničarima. Ne mogu da se ne upitam zašto se ne dogovore oko jednog. Ova sitna biljčica lako promakne među livadskim travama. Listovi joj zaista imaju 5 prstiju za razliku od troprstih petoprsta za koje nemam pojma kako su stekle ime, a od takve biljčice ne očekuješ solidno krupan korijen, a upravo je takoi korijen je taj koji spašava i koji nam treba.
Gdje god naiđe korijen steže. Najzahvalniji je kod stezanja stolice i u tu svrhu se najčešće i koristi samostalno ili u čajnim mješavinama za zatvaranje, te kao tinktura u kapima. Nekima su dovoljne samo 2-3 kapi da riješe problem jer steža zaista steže od srca. Steže i u slučajevima trovanja hranom ali kako je tu proljev odbrana organizma od trovača treba ih ipak prvo pustiti van, a onda zaključati vrata. Zaključavanje prije vremena znači da smo trovače ostavili u organizmu da rade svoj dražesni posao.
Kako steža ne zna gdje nam je glava, tj. usta, a gdje stražnjica, ona je vrlo korisna i kod stezanja desni oboljelih od paradentoze. Mućkanje usta stežom nije nimalo ugodan posao. To je toliko opor posao da ne samo da stegne zube da se ne klimaju, nego stegne i usta. Veliki postotak tanina u biljci je tako moćan da će i najveće brbljavce prisiliti da začepe. Zato se čaj ili kapi od ove biljke dopunjavaju kamilicom, kaduljom ili propolisom, a može i sve zajedno.
To što steža steže od srca nije razlog što se zove srčenjak ili srčanik. Steža steže i mlitave, mlohave, oklembešene srčane mišiće, a koliko je to dobro hvali se jedan gospodin da je zahvaljujući steži ispratio na onaj svijet sve cimere iz bolesničke sobe na kardiologiji jer su se oni pouzdali u lijekove, a on u stežu. Steža kao kardiotonik ima samo jednu manu – proizvodi zatvor.
Zato dok ja ovo pišem i vi ovo čitate, onaj jadnik iz javnog klozeta je pročitao sve grafite iz svoje okolice, dočekao i ispratio niz posjetilaca ovog boguugodnog mjesta, a svakog imaoca proljeva utješio sa „Blaago... te..bi...“.

05.04.2008. u 10:54 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ljekovito bilje i okolo njega bez vegetarijanskih pobuda kao dodatak kvalitetu života

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog sa ulica Kabula

Ako vam treba savjet

za koji drugi ne moraju znati pisite na
plantadoo@hotmail.com

posjete

Free Site Counters
Free Site Counters