biljoteka

subota, 01.03.2008.

S BREZOM NEMA AZURNE OBALE

Istina je da je breza dobro rasprostranjena posvuda osim po mediteranu, a i nas koji volimo more ne može se svake godine naći na takvim mjestima, doduše ne što ne želimo tu biti rasprostranjeni nego zato što nam ne može biti.
Breza je poznato stablo iz proze i poezije. Onako drhturavih listova djeluje nježno, romantično i ustreptalo, pa se ponegdje zove i trepetljika, a da i ne govorimo kako je najneobrazovanijem pjesniku prepoznatljiva po svojoj bijeloj kori. Još ni u jednom književnom djelu nije nazvana po latinskom nazivu Betula pendula Roth., koji ne asocira ni na kakvu romantiku, pa čak ni na predstavu breze.
Ipak, službeno je službeno. Breza je i službeno priznata ljekovita biljka u brojnim farmakopejama – knjigama koje dođu nešto kao Sveto pismo farmaceuta. Kako se farmakopeje razlikuju od države do države ipak je to knjiga koja je na ljestvici ispod Svetog pisma, uvijek farmaceutski argument, često ograničenje slobodnog farmaceutskog razmišljanja, a nikad poticaj ili potsticaj da farmaceut bude kreativan kakav je nekad bio.
Photobucket
Ovo npr. nije slika breze. Ovo je presijek lisnog pupoljka breze koji nije puno poznat i kome je sad poslijednji rok za branje. Od breze se naime koristi i pupoljak i list breze, a narod je izmudrio i cijediti sok zasijecanjem grana pa se na stablu breze može nekad vidjeti privezana prljava plastična boca. To narod cijedi sok. O soku toliko jer se radi o tekućini nestabilnog sastava, pa time i upitne ljekovitosti, iako se mogu čuti i predanja o tome kako je taj sok ljudima spasio život.
List breze inače spašava ljudima urološki trakt i to vrlo uspješno. List se bere mlad i lijep, početkom juna, a ne sakuplja se onaj koji s breze otpadne pola žut pola zelen, a ponekad i smeđ.
Breza je jedna od najboljih diuretskih biljaka, s jakim izmokravajućim djelovanjem, a i izlučujućim pa utiče na eliminiranje otoka, viška vode u organizmu nastalog popuštanjem snage srca, oboljenja bubrega, a ujedno vrši i dezinfekciju mokraćnih puteva. Ako u nalazu urina piše da ima bjelančevina, one će se smanjiti kad pijete čaj od breze, a ako je oštećeno tkivo bubrega pa se mokraća nedovoljno izlučuje breza će priteći upomoć, a pomoći će i boljem znojenju, lučenju žuči, topljenju masti u krvi i masnim nakupinama koje zovu celulit ako je to ljepoticama važno. Takvo djelovanje breze je ipak značajnije onima koje je ukočila reuma, giht, išijas, natečeni zglobovi, kojima su se kristali mokraćne kiseline rasprostranili gdje ne treba pa prijete artritisom. Obično neodgovarajuće izmokravanje omogućava i stvaranje pijeska u bubrezima i mjehuru, te ukrupnjavanje pijeska u kamenac, te oštećenje bubrega, te oštećenje srca, te oštećenje pameti... i tako redom.
Čaj od lista breze može puno učiniti za sve što vam zdravlje znači.
Doduše, farmaceutska industrija nudi veoma velik diapazon (čujte ovu riječ!) preparata za svaku pobrojanu bolesti po nekoliko pa se ljudi diče jedan pred drugim koliko odjednom lijekova piju, nakon čega se žale da im je slaba probava od lijekova pa ih dobiju još za probavu. Na mnogim od tih tableta, kapsula, praškova i tekućina piše kako su prirodni preparati. Ne vidjeh još grm na kojem rastu tablete ili drvo s plodovima kapsula, ali neka im bude. U svakom slučaju veoma se trude te preparate i prodati. Zato su farmaceuti upravo opsjednuti predstavnicima kompanija koji se trude uvjeriti farmaceuta da je baš njihov preparat onaj pravi, a kako bi potkrijepili tu tvrdnju uz ponudu preparata donose i male poklončiće. Farmaceuti su zbog toga i ne bune iako na taj način vrijeme koje bi po Hipokratovoj zakletvi trebali posvetiti pacijentu, potroše isprobavanjem i podjelom poklončića i pri tom smatraju da nisu korumpirani.
Photobucket
Jadni Hipokrat, otac medicine
Kako su i poklončići postali nedovoljni za promociju pravog odgovarajućeg lijeka za bolesnika, razmažene Hipokratove kćeri profinjenog ukusa (jer većim dijelom su kćeri) odobrovoljavaju se izletima u Egipat, na Azurnu obalu, u Španiju, na krstarenjima luksuznim brodovima, shoping-navodnim kongresima itd. Naravno, sve je to uračunato u cijenu prirodnog ljekovitog preparata o kojem vas farmaceut s autoritetom stručnjaka uvjerava da je to onaj pravi koji će vam pomoći. Bolni nesretnik daje iz svog tankog novčaničića posljednju crkavicu nadajući se ozdravljenju, a farmaceut zadovoljan bilježi još jedan korak ka Azurnoj obali.
S listom breze se ne može stići do tamo, zato vam ga ni ne preporučuju. Možda s nekim brezovilom ili brezovitom ili betulilanumom. Ali s listom breze možete dobro sačuvati zdravlje, a možda si i uštedite za svoju Azurnu obalu.
Pupoljke breze nije pak lako skupiti. Nećete vjerovati da se iz tih pupoljaka dobiva smolasto eterično ulje, balzamičnog mirisa i prijatne arome pa se često koristi u parfumerijskoj i kozmetičkoj industriji pored toga što ima i svoje ljekovito djelovanje kao antiinflamatorik, antiviral, baktericid, antikancerogenik, antileukemik, antimelanomik, antimalarik, antihelmintik, antiedemik.
Vidite li kako se ovim riječima lijepo pravim važna?

01.03.2008. u 10:19 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ljekovito bilje i okolo njega bez vegetarijanskih pobuda kao dodatak kvalitetu života

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog sa ulica Kabula

Ako vam treba savjet

za koji drugi ne moraju znati pisite na
plantadoo@hotmail.com

posjete

Free Site Counters
Free Site Counters