biljoteka

srijeda, 23.01.2008.

ACHILLEA MILLEFOLIUM L.



Srđbu je strašnu pokazao Ahilej naganjajući se okolo Troje. Homer u svojoj Ilijadi ga ipak ubija ranjavanjem u petu, jedinom ranjivom mjestu ove junačine. Nešto sve mislim kako Ahileju nije bilo teško junačiti se tako neranjivom, a onda je ipak zaginuo davši peti vjetra. Mitologija njegovu neranjivost dovodi u vezu s kunicom, stolisnikom oliti hajdučkom travom pa je ova i dobila njegovo ime kad je došlo vrijeme sistematizacije bilja.
Kunica, stolisnik, hajdučka trava su, zapamtite, sve jedna te ista biljka. Nedavno naime pročitah na kutiji jedne uvažene čajne mješavine da se u sastavu spominju ovi nazivi odvojeno kao da se radi o različitim biljkama. Nećemo o tome da se nigdje ne spominju latinski nazivi biljaka što je pretpostavka za kupovinu mačka u vreći. Bog, Allah, Buda, Krišna, Jehova itd. znaju da ne volim sulude i bezvezne propise, CE znakove, E znakove, JMBG znakove, U znakove, žute zvijezde, „organic“ simbole i sve ostalo što liči na logorski broj, vrstu i poredak, ali sadržaj onog što trpam usta ipak volim znati.
A kad trpate usta ovu najrasprostranjeniju ljekovitu biljku našeg podneblja onda si trpate puno dobrih stvari.
Photobucket
Sastav kunice je prilično dobro istražen, ali kako ova biljka ima cijelu gomilu varijeteta, taj sastav varira, ali ne toliko da se opterećavamo kad je konzumiramo.
Možemo je konzumirati i sirovu kad je zateknemo u prirodi, listići nisu neukusni. Sirovu su je koristili i hajduci za vidanje rana tako što bi je izgniječili da pusti sok i privijali na rane. Otuda i naziv hajdučka trava. Slobodno se poslužite ovim receptom jer je posebno dobar za rane koje teško zarastaju.
Monogima je lakše do flastera nego do sirove kunice, ali je ona dobra i kad se osuši. Dok se za čaj isitni, za rane je dobro suhu kunicu smrviti u prah i držati prah u slučaju neke hajdučije.
Ne, neću napisati da čist krv, iako mi je to veliki izazov. Naime, upozorena sam od znalca da pojam „čišćenje krvi“ nema veze s vezom i da se iza njega krije nedostatak znanja. Krvožilni sustav je naime zatvorena cjelina po kojoj ne pada prašina, ne valja se po blatu, ne koristi WC, ukratko ne prlja se. A kad se nešto ne prlja ne treba ni da se čisti.
Pojam „čišćenje krvi“ može se uporediti s pojmom „puštanja krvi“ i klistiranja u 18. i 19. vijeku. Slavni francuski komediograf i liječnik Molijer vrlo se izrugivao ovom modendi običaju tvrdeći da se medicina u vrijeme Lujeva svela samo na „čišćenje organizma“ čime se liječila svaka bolest, a sami Lujevi su prednjačili pa je pitanje prestiža bilo da se objavi kako je Luj XIV u toku godine ima 360 uspješnih klistirnih intervencija.
Hvala bogovima sad se samo radi o bezazlenijem čišćenju travnatim sredstvima za čišćenje
Djelovanje kunice kad je krv u pitanju zasniva se na djelovanju na povećanju trombocita u krvi čime se skraćuje vrijeme ne samo vanjskog nego i unutarnjeg krvarenja pa se koristi kod krvarenja čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, a za ove boljke se koristi i da se preduhitri krvarenje i smiri probava, gastritisi, grčevi. Ne smijemo zaboraviti i bolne krvave hemeroide, ali i krvarenja pluća, maternice, krvarenje nosa, desni, te krvarenja koja se očituju krvavom mokraćom.
Neodoljivo liječi bolest krvi – trombocitopeniju. Medicina još nije našla lijek za ovu bolest, ali ne bi priznala kunicu kao lijek, nema tih para. Ipak, ko god je kunicom, i to listom kunice, liječio ovu bolest, izliječio se. Terapije liječenja interferonom često uzrokuju trombocitopeniju pa je uz takvu terapiju kunica dušu dala kao preventiva.
Kunica ima i svoj doprinos u liječenju anemije i slabokrvnosti, nedostatku apetita, povećane želučane kiseline itd.
Elem zdrava trava, ali kako kod svake trave ima kvaka ima i kod ove. Predoziranje uzrokuje glavobolju, vrtoglavicu i omamljenost. Obično fanovi kunice kad osjete ove slabosti pojačaju dozu da si pomognu. Ma smanjite malo, plava krv nije nasljedna.
Eterično ulje kunice naime ima predivnu plavu boju.
I predivno smrdi.

23.01.2008. u 09:59 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ljekovito bilje i okolo njega bez vegetarijanskih pobuda kao dodatak kvalitetu života

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog sa ulica Kabula

Ako vam treba savjet

za koji drugi ne moraju znati pisite na
plantadoo@hotmail.com

posjete

Free Site Counters
Free Site Counters