biljoteka

srijeda, 16.01.2008.

DATURA LUDAČA


Photobucket
Zapamtite dobro sliku ove lude trave koju trebate izbjegavati gdje god je sretnete, a svugdje se može naći gdje je smetljište, đubrište, bunjište, ruševina, otpad i tako to. Pošto kod nas vrvi od divljih deponija lijepu šansu dajemo ovoj biljci da obilno postoji.
To je datura, tatula, kužnjak, pasja jabuka, bodljiva jabuka, smrdljika, smrdljuga, smradac, smrduljka, smrduša, bazdulja, trava od sipnje, kravljača, bika, bikovača, vočić, zli čičak, zubna trava, svinjska dušica, shirnjak, cigansko cvijeće, odnosno latinski Datura stramonium L.
Ovo je najrasprostranjenija ljekovita, ali vrlo otrovna biljka, naših krajeva. Mnogo se češće može naći od gljive muhare koju svi poznaju kao gljivu otrovnicu. Datura je zeljasta biljka koja može narasti i do 1,5 m, krupnih listova i divnih krupnih bijelih cvjetova koji cvjetaju preko cijelog ljeta, a cijela biljka, posebno ako se protrlja, neodoljivo smrdi do povraćanja. Plod je čaura s bubrežastim sjemenom.
Otrovnost i ljekovitost ovoj biljci daje alkaloid hiosciamin, odnosno atropin i skopolamin, ali kako od ove izdvojene supstance proizvoditi lijek znaju samo farmaceutske industrije.
Naš narod ne bi bio naš narod kad bi se klonio ove biljke. Daturom se liječila astma kađenjem prostora u kojem astmatičar boravi, liječile se stare rane privijanjem lista opranog u rakiji, išijas i reuma, liječile se ozljede stoci oblozima, davala se datura životinjama da se oslobode crva, a davala se i bikovima i kravama za stimuliranje seksualnog raspoloženja, pripravljali se „eliksiri mladosti“, a i poticalo se „raspoloženje“.
Najdraži su mi ti eliksiri kojim su dame, plaćajući ih veoma skupo, održavale svoju tjelesnu težinu do momenta kad bi se osušile poput suhe smokve uz prve simptome trovanja. Za eliksirom su posezali i muškarci jer im je promjena raspoloženja rasplamsavala muškost i vitalnost sve dok nisu prestali biti i muževni i vitalni.
Na seoskim prelima i svadbama se pojedincima datura ubacivala u hranu ili piće kako bi poludili i uveseljavali društvo svojim ludostima, npr. išli kositi po dubokom snijegu, skidali se, napastvovali babe, hodali četveronoške, a znali i umrijeti od predoziranja. Posebno su na meti bili mirni i staloženi ljudi kako bi od sebe napravili budalu na radost okoline.
Ne tako davno pročitah kako je jedan mirni momak, koji je zbog svoje povučenosti bio na podsmijeh u školi, zatukao svoju babu. I kad su se pitali šta mu bi, da li se potajno drogirao, zašto mu je puklo u glavi, da li je bio prikriveni psihijatrijski slučaj i tako to, ja se sjetih dature. Rijetko koji liječnik se sjeti ove biljke kao mogućeg uzročnika, a rijetko koji liječnik je i poznaje.
Seoske vračare i vještice su daturom znale „začarati“ nepoželjne mještane tako da bi ovi kopnili dok nisu iskopnili, krojile kraću sudbinu muževima koji su tukli žene, ženama koje su varale muževe, starinama koje nisu htjele umrijeti kako bi se podijelilo nasljedstvo, a kuražile su i ustručljive momke da se približe djevojci.
Bilo je veoma važno znati odgovarajuću dozu za određene potrebe, ali baš to je ono što se ne može znati bez ispitivanja u laboratoriju. Količina alkaloida u biljci varira od podneblja do podneblja, vrste tla, odnosno đubrišta na kojem raste, vremena branja, zrelosti biljke itd. pa nijedna doza „od oka“ ne može biti pouzdana.
Za svaki slučaj naučite prepoznati znake trovanja: strahovito sušenje usta i grla, strahovita žeđ, veoma proširene zjenice, poremećaj vida, slabost mišića, vrtoglavica, glavobolja, zanosno „pijanstvo“, suludo ponašanje, razuzdano veselje i ludački smijeh za početni oblik, a u nastavku halucinacije, sulude vizije, gubitak svijesti, prestanak mokrenja, otupjelost na vanjske podražaje, drhtanje, grčenje lica i na kraju smrt.
Kao prva pomoć dobro dođe jaka kafa i rakija, sredstva za izazivanje povraćanja, sredstva za čišćenje crijeva, masaža. Nadam se da to nećete doživjeti. Od čajeva se daje list breze, cvijet zove, list kupine, cvijet lipe, korijen gladišike, trava preslice, plod kleke, list i korijen peršuna. Nešto od pobrojanog trebalo bi se zadesiti na mjestu ludosti.
Najbolje s daturom postupaju cigani u svojim ciganskim poslovima. Svoje sipljivo kljuse pred odlazak na vašar potpomognu daturom da manje siplje i da čilo izgleda kako bi dobilo na cijeni. Ciganke se na vašaru pak bave tjeranjem crva iz crijeva, rana, zuba i očiju tako što bajaju nad pacijentom pored žeravice za sažižanje crva, dok se pacijent mora napeti iz sve snage i zažmiriti. Dok žmiri one na žar bace sjeme dature koje se na žeravici raspukne, a zbog ulja i vode u njemu uvija poput crva. Dovoljan dokaz pacijentu da je bajanje uspjelo i da nije dao svoj novac ni za šta.
Dakle, ako ikad naiđete na ovu biljku zaobiđite je, a recite i drugima da je zaobiđu, odbijte kad vam je punude kao lijek osim kad vam ciganka ponudi izbacivanje crva.
Tamo gdje je crv, odnosno životinja, može biti i basna s poukom: ne trošite ništa što ne znate šta je ma kako bilo lijepo upakirano, deklarirano, certificirano, issimbolirano i reklamirano.

16.01.2008. u 09:56 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ljekovito bilje i okolo njega bez vegetarijanskih pobuda kao dodatak kvalitetu života

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog sa ulica Kabula

Ako vam treba savjet

za koji drugi ne moraju znati pisite na
plantadoo@hotmail.com

posjete

Free Site Counters
Free Site Counters