Bilja

ponedjeljak, 26.09.2005.

Horor za uspavljivanje gledaoca

ili drugim recima, film

The Cave

The Cave, iako je zanrovski odredjen kao (recimo) horor, je po meni, neverovatno dosadan i neoriginalan film. Iako traje svega 90-tak minuta, deluje kao da traje najmanje 3 sata. Nije problem samo u tome sto se celokupna radnja dogadja u pecini nekoliko milja pod zemljom, sto konsekventno, znaci da je prakticno svaka scena (pogotovo akcione) dozlaboga nejasna i mracna i da je likove u onim ronilackim odelima medjusobno tesko razlikovati. Veliki dodatni problem je i u jednodimenzionalnim, nedefinisanim likovima, ciji je karakter tanji od lista hartije. Likovi su potpuno neinteresantni i bezizrazni i toliko bledi da prosecnom gledaocu tesko da ce biti uopste vazno kako ce ko zavrsiti jer nema nicega sto te likove cini iole stvarnim. Oni uz to izbacuju neverovatno glupe recenice, vode izuzetno trivijalne i glupe dijaloge i ponasaju se sasvim nerealno i cesto, nimalo inteligentno. Njihove reakcije na odredjene situacije tesko se mogu doziveti iole stvarnim. Na primer, kad covek pogine, svi se pogledaju razrogacenih ociju, konstatuju "a bio je pripadnik SPECIJALNIH jedinica!" i onda zaborave tipa i nastave kao da se nista nije desilo. Do kraja filma, svako ko je poginuo zaboravljen je kao da nije ni postojao.
Iako je pecina solidno napravljena, tesko da se i tu moze ocekivati iole uzivljavanja kad se uzme u obzir da se zbog lokacije iste svaka scena nalazi u vise-manje mraku, a zavrsne akcione scene su osvetljene na nerazjasnjen, vestacki i mutan nacin cisto da bar njih gledaoci (valjda) vide. Jedan posebno lepo gradjen zenski lik je usprkos enormnoj hladnoci koja bi trebalo da tu vlada, a radi estetike, odeven samo u sorc i brushalter. DA stvari budu gore, muski likovi su medjusobno toliko slicni da uglavnom nisam uspela da ih razlikujem, pa cak ni popamtim. A nije da sam se i trudila.
A cudovista su vrhunac gluposti ovog ispljuvka od horora. NA momente to su ljudi u lose napravljenim maskama od gume, a uglavnom CGI monstrumi lose napravljeni tako da izgledaju kao "alien-reject" u najboljem slucaju.
Vrhunac katastrofe je kraj u kome pokusava da se najavi nesto kao nastavak na neverovatno neoriginalan i banalan nacin koji je vise komican i glup nego uopste strasan.
Sve u svemu, efekat nije bas ono sto su autori (verovatno) hteli: uspavljujuce dosadan, bezlican i neoriginalan film sa bezlicnim i dosadnim likovima.
Ocena: jedva 2
preporuka: nemojte trositi vreme i novac.

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Romani, Stripovi, Filmovi...
Pogled iz mog ugla.