Bilja

četvrtak, 10.11.2005.

Simpaticno, slatko ali totalno zaboravljivo

Must love dogs

John Cusak i Diane Lane su simpaticni, dobri glumci. Scenario i prica su sasvim prihvatljvi (ako se izuzmu neke neverovatne slucajnosti moguce samo u fikciji), da ima humora-ima, kontraverzi ili bilo kakvih rizika-nema (kako bi rekli risk-free movie!), da je gledljivo-gledljivo je, ali ovaj film definitivno je osudjen na zaborav. U njemu nema niceg zapravo vrednog paznje ili memorabilnog, niti potencijala za nesto vise, nema niceg sto ce vas (kao gledaoca) naterati da razmislite, da vas makar natera da ga odgledate vise od jednom a da pri tom ne osetite potrebu da radite jos nesto uz film, npr peglate ves.
Must love dogs je film za dokono popodne, za odmor, za opustanje, sasvim je gledljiv na nacin na koji su gledljive sve njemu slicne romanticne komedija a takvih ima dosta. Ono sto ovaj film nema je originalnost. Nema zapravo niceg sto vec nismo videli i nece se desiti nista novo, sto se vec nije desilo u hiljadama slicnih romanticnih komedijica holivudske pridukcije. Internet matchmaking, iako na prvi pogled relativno moderna tema, zapravo i nema neku narocitu ulogu u radnji filma, i iz ove ideje nije izvucen pravi potencijal.
AKo bas nemate sta da radite i hocete da odgledate nesto lako za sta nije potrebno nimalo mentalnog truda, nesto cisto za zabavu, Must love dogs se moze naci na listi vasih filmova. U suprotnom, ako cenite originalnost i malo vise izazova, slobodno propustite ovaj film.
Ocena: 6

- 12:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Erotski strip na novi nacin

Dick Long
Stef & Brando

Iznenadjenje: meni se ovaj neobican strip, odnosno serijal kratkih prica, dopao!
Iako bi (mozda) trebalo da ostavlja utisak da sadrzi pristojnu kolicinu muskog sovinizma, s obzirom na temu i zanr, to se zacudo ipak ne desava. Dick Long osim sto je odlicno nacrtan sa zavidno odradjenim kolorom i sasvim dobrim kvalitetom stampe, duhovit je na simpatican, pomalo lokalan nacin, sa zivahnim simpaticnim likovima i pricom koja je, najvise zahvaljujuci obilnom humoru, uspela da izbegne da postane klise u erotskom zanru.
U svakom slucaju, stavila bih ga na listu definitivnih preporuka, a sto se ocene tice, prosudite sami. Crtezu bih (nadam se da se niko nece uvrediti) bez problema dala 9, a price su razlicite pa bi ih razlicito ocenjivala.
U svakom slucaju, ako mozete, slobodno procitajte.

- 12:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.10.2005.

Jedan apsurdno dosadan film

Bewitched

Mozda i nije sasvim fer sto pisem bilo sta o ovom filmu s obzirom da sam ga gledala samo jednom i to sa preskakanjem dosadnih scena (kojih je bilo napretek), ali s obzirom na male sanse da cu isti gledati jos koji put, neka i ove kritike na spisku.
Ja zaista ne znam koji su kvalitet autori filma nasli u Will Farrell-u, s obzirom da je lose odglumio i da je iznimno antipatican i kao pojava i kao lik u filmu, ali mogu da pretpostavim da se niko bolji od glumaca nije javio posto je procitao preglupi scenatio. Za Nikol se zna da po pitanju rizika sa losim filmovima zaista ima hrabrosti na pretek, jer je i ranije glumila u katastrofalno losim ostvarenjima iako nije morala. ZAto njena pojava ovde ne cudi previse, a verujem da su se i autori nadali da ce njen "sarm" izvuci film. Sarma, Nikol, nazalost, ovde bas i nema, cak ni koliko u "Practical Magic" gde je bar imala neku pikantnost kao "nevaljala" vestica. Ovde je njen lik zaboravljiv, nedoradjen, nevazan i neiteresantan, bez karaktera i nekih primarnih ljudskih osobina (iako je vestica, ona je i covek) koje bi gledaocima pomogle u identifikaciji s njom. Film toliko igra na sigurno, bez imalo rizika, da mi je cisto pripala muka od gledanja. Ovo je romansa na nivou tinejdzera, a mozda i zavrsnih razreda osnovne.
Pored Nikolinog neinteresantnog i Farrell-ovog totalno antipaticnog (i nama bi taj lik trebalo da se svidja?!) lika, imamo jos drazesne, ali vrlo kratke nastupe Michael Caine-a i Shirley MacLaine, ali cak ni oni nisu uspeli da izvuku neverovatno dosadan i razvicen i bezvezan scenario ovog (ne)dela.
Moram da priznam da sam se izuzetno dosadjivala gledajuci ovaj film i nekoliko puta pauzirala da se odmorim od njega. Nesto sto sebi necu ponovo priustiti.
Da stvar bude gora, ako se i posmatra kao romaticna komedija i ako se od nje ne ocekuje nista posebno, opet ostaje problem da Will i Nicole ne funkcionisu kao par. Niti medju njima ima hemije, niti ima iole sarma i oba lika. Niko nikada realno ne bi pozeleo da spoji ovo dvoje, niti je ovaj film trebao to da pokusa. Da je unesto bar malo sarkazma, malo crnjaka, malo oporog cinizma i bizarnosti, da su likovi malo produbljeni i visedimenzionalni, k'o sto nisu, mozda bi bilo nesto od ovog cuda cak i uz slabu pricu i nikakvu ideju.
Ovako, "Bewitched" ostaje dobar samo za izbegavanje.

Moja Ocena: 3

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.09.2005.

Horor za uspavljivanje gledaoca

ili drugim recima, film

The Cave

The Cave, iako je zanrovski odredjen kao (recimo) horor, je po meni, neverovatno dosadan i neoriginalan film. Iako traje svega 90-tak minuta, deluje kao da traje najmanje 3 sata. Nije problem samo u tome sto se celokupna radnja dogadja u pecini nekoliko milja pod zemljom, sto konsekventno, znaci da je prakticno svaka scena (pogotovo akcione) dozlaboga nejasna i mracna i da je likove u onim ronilackim odelima medjusobno tesko razlikovati. Veliki dodatni problem je i u jednodimenzionalnim, nedefinisanim likovima, ciji je karakter tanji od lista hartije. Likovi su potpuno neinteresantni i bezizrazni i toliko bledi da prosecnom gledaocu tesko da ce biti uopste vazno kako ce ko zavrsiti jer nema nicega sto te likove cini iole stvarnim. Oni uz to izbacuju neverovatno glupe recenice, vode izuzetno trivijalne i glupe dijaloge i ponasaju se sasvim nerealno i cesto, nimalo inteligentno. Njihove reakcije na odredjene situacije tesko se mogu doziveti iole stvarnim. Na primer, kad covek pogine, svi se pogledaju razrogacenih ociju, konstatuju "a bio je pripadnik SPECIJALNIH jedinica!" i onda zaborave tipa i nastave kao da se nista nije desilo. Do kraja filma, svako ko je poginuo zaboravljen je kao da nije ni postojao.
Iako je pecina solidno napravljena, tesko da se i tu moze ocekivati iole uzivljavanja kad se uzme u obzir da se zbog lokacije iste svaka scena nalazi u vise-manje mraku, a zavrsne akcione scene su osvetljene na nerazjasnjen, vestacki i mutan nacin cisto da bar njih gledaoci (valjda) vide. Jedan posebno lepo gradjen zenski lik je usprkos enormnoj hladnoci koja bi trebalo da tu vlada, a radi estetike, odeven samo u sorc i brushalter. DA stvari budu gore, muski likovi su medjusobno toliko slicni da uglavnom nisam uspela da ih razlikujem, pa cak ni popamtim. A nije da sam se i trudila.
A cudovista su vrhunac gluposti ovog ispljuvka od horora. NA momente to su ljudi u lose napravljenim maskama od gume, a uglavnom CGI monstrumi lose napravljeni tako da izgledaju kao "alien-reject" u najboljem slucaju.
Vrhunac katastrofe je kraj u kome pokusava da se najavi nesto kao nastavak na neverovatno neoriginalan i banalan nacin koji je vise komican i glup nego uopste strasan.
Sve u svemu, efekat nije bas ono sto su autori (verovatno) hteli: uspavljujuce dosadan, bezlican i neoriginalan film sa bezlicnim i dosadnim likovima.
Ocena: jedva 2
preporuka: nemojte trositi vreme i novac.

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.09.2005.

Psiholoski triler koji se ne ispusta iz ruke

Poricanje
Kit Ablou

(izdanje u SCG Laguna)
Na koricama Laguninog izdanja moze se proctitati komentar na ovaj roman, odnosno, da pisac mora biti ili psihijatar ili ludak. Kit Ablou je diplomirao medicinu na Univerzitetu Džons Hopkins, a specijalizirao psihijatriju u Medicinskom cetru Nove Engleske. Ablou je klinički psihijatar, a pre nego što se sasvim posvetio pisanju svedočio je na mnogim velikim sudskim procesima i bio upravnik vrhunskih psihijatrijskih ustanova. Dakle, komentar je sasvim na mestu. Uz to, iako triler, Poricanje nije jeftin krimic. Poricanje je inteligentan roman, istovremeno triler, bizaran, tezak, komplikovan i nabijen psihozom, mracan, depresivan, otkriva nam tajne bizarnih poremecenih umova, put u zamrsen lavirinit psihoticnih umova, da bi nas naposletku doveo do neocekivanog kraja.
Ovo je roman koji je tesko ispustiti iz ruke, i bez sumnje odlican psiholoski triler. Ubistva, koje u romanu pokusava da resi psihijatar Frenk Klevendzer, bez sumnje su izuzetno bizarna i surova i nisu za ljude sa osetljivim stomakom. Istovremeno, roman poseduje svojevrsnu harizmu, onu koja vas vodi do samog kraja, ne dopustajuci predah. Kraj je neocekivan, i klupko resenja zamrseno, sto ce se dopasti citaocima koji vole zagonetne trilere.
moja ocena za ovaj roman: izmedju 9 i 10!
Preporuka: svakako, ako niste osetljivi.

- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Super za vrlo mlade!

Fantastic four

Kao i na vecinu toga sto potice od Marvela, i ovom ce se filmu najvise radovati tinejdzeri. Secam se kako sam kao klinka od nekih 12-13 godina mislila kako su Flash Gordon i Superman (sva tri dela) genijalni filmovi. Sada su mi smesni, naivni i glupavi (iako i dalje mislim da su (stari) ratovi zvezda dobri filmovi (nove delove bas i ne gotivim)). Ne mogu da kazem da je Fantastic four bas na Flashovom nivou, ali definitivno podseca na Supermena, sa jedinim pozitivnim dodatkom-ima neke samoironije, autohumora i to mu je definitivno plus. Humora u ovom filmu ima dosta, cak je prilicno sarmantan i sto se toga tice i uopste, vedrina i humor u FF su prijatno iznenadjenje cak i za one koji odavno nisu vise tinejdzeri. Takodje, kao sto sam spomenula, film ima neke autoironije, humora usmerenog prema sopstvenom zanru i to je vrlo simpaticno. Efekti su solidni, kao i gluma, ali price jedva da ima. Akcije, za one koji je ocekuju, ima tek u poslednjih pola sata, ako i toliko. Pre toga, film je gotovo prazan hod i jedva da ima neku pricu. SAma prica, i ideja, nije nista originalno ni posebno, ali to je malo ko i ocekivao ovde. REalizacija neceg takvog je i inace teska i cesto vodi u propast filma, ali ovde je nekako prosla, da li zahvaljujuci sarmu pojedinih glumaca, solidnim (ali nista posebno) efektima i vedroj ali totalno neoriginalnoj prici. Uglavnom, neverovatno, ali film je gledljiv. Tinejdzeri od 12-tak pa do mozda 18 godina, a verovatno i oni mladji sigurno ce se oduseviti, a i za one starije, film je gledljiv i moze da prodje. Nekako.
Elem, mogao bi da se privuce sa ocenom 6, mada jedva.

- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vedro, veselo i sarmantno

Wedding crashers

U moru holivudskih komedija koje uopste nisu smesne, cak ni posebno vedre, niti optimisticne, Wedding crashers je pravo osvezenje. U filmu je napravljen odlican spoj Vaugh & Willson i to se pokazalo kao izuzetno dobra zamisao. Ova dva glumca su vec dokazano dobri komicari, uz to poseduju on-screen sarm u solidnim kolicinama i kao prijatelji na ekranu imaju posebnu hemiju koja deluje stvarno. Sama po sebi, prica nije bog zna sta. Ideja je zanimljiva (ljudi koji se bave upadanjem na tudja vencanja praveci se da su gosti), ali je verovatno vec koriscena i ranije, pogotovo je neoriginalan i predvidiv kasniji tok price. Imamo cak i stari ofucani holivudki klise: ako se glavni junak zaljubi u devojku koja ima momka (ili cak muza), on je O-BA-VEZ-NO totalni idiot, a sve to u cilju da mi, naravno, navijamo za naseg heroja. Zasto je to u filmovima, pogotovo komedijama, uvek tako, ne znam. Valjda bi bilo prekomplikovano napisati scenario u kome se glavni junak zaljubi u devojku koja ima sasvim finog i dobrog momka. Kako od toga napraviti pricu, pa jos komicnu?
Elem, ideja je tako-tako, prica klise i ne posebno originalna, ali realizacija definitivno vadi stvar. Obilje komicnih situacija i veoma smesnih dijaloga i komentara, dobri glumci (izuzev Jane Semor, koja je promasaj za svoju ulogu), sunce, priroda, zaista lepi i vedri predeli, i pre svega, optimizam i vedrina, i naravno Vaughn i Willson kao i Walken, Mc Cormic i Fisher, uz ostale glumce, uspeli su da od te price naprave sasvim dobru komediju.
Nakon gledanja vrlo tuznog, depresivnog i pomalo stravicnog Tale of Two Sisters, ovaj film me prakticno "podigao" i nema sumnje, vredan je vise od jednog gledanja, ako nista drugo, ono zbog krasnih slika, glumaca i duhovitih detalja i replika. Jedna od boljih komedija u poslednje vreme.
Na skali 1-10 definitivno zavredjuje jaku 8.

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.08.2005.

Neodoljivo!

Shrek

Prva stvar koju pomislim kada se spomene crtani film radjen kompjuterskom tehnologijom, u komercijalnom Holivudu je "Bljak!". Medjutim, Shrek je pozitivno iznenadjenje. Ovaj fantasticno uradjen kompjuterski animirani film ima fascinantnu grafiku, predele i enterijere koji su vizuelno veoma atraktivni i prijatni za gledanje, kao i odlicno iskreirane likove, koji osim sto imaju fascinantno osmisljene i graficki odradjene pojave, imaju i karakterne osobine, i nisu jednodimenzionalni niti klisheizirani, naprotiv. Mnostvo duhovitih detalja i mnostvo poznatih i manje poznatih likova iz bajki prikazanih na sasvim nov nacin (posebno videti Pinkio) cine film Shrek gledljivim vise puta, tako da svaki put primetite nesto novo i da se svaki put nanovo nasmejete brojnim urnebesnim situacijama i uvrnutim detaljima (npr obrtna vrata kao u samouslugama na ulazu u dvorac ili nacin na koji Shrek pravi sebi svecu). Sto se glumacke ekipe tice, ona je odabrana vise nego primereno. Mike Mayers je odlicno odradio glas Shreka, dok je Edi Murphy vise nego sjajan kao Donkey, magare Shrekov pratilac. U ostalim ulogama su Cameron Diaz kao princeza Fiona i John Litgow kao lord Farquad, oboje sjajni u svojim ulogama. Poseban plus je i soundtrack koji se savrseno uklapa u film.
U svakom slucaju, Shrek, kao i Shrek 2 su za svaku preporuku (a cujem da se najavljuje i Shrek 3!!), ocena 10.

- 11:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

TOP stilizacija i zanimljiva prica

Grunge genetika
Bayeto - Zalozabal

Na prvi pogled deluje kao nesto sto smo vec sto puta videli. Futuristika uz politizaciju i mnostvo komplikovanih futuristickih detalja. Medjutim, Grunge je ipak nesto posebno. Pre svega, primeti se, naravno, crtez. Stilizacija je ovde jedna od najzanimljivijih koje sam videla. Likovi u Grunge, iako neobicni, i iako su zenske figure vise nego tanane i vise nego oble na pravom mestu (sto je vec samo po sebi klise i donekle mizoginisticko), ipak obaraju s nogu svojim sarmom i vise nego zanimljivom stilizacijom. Postavka kadrova je odlicna, uz mnostvo duhovitih detalja kojima maltene svaka scena obiluje (kao npr WC koji pripada Big Brother-u je proziran), boje su odabrane tako da se odlicno uklapaju u koncept i stvaraju upravo pravu atmosferu, a pokreti likova puni akcije i zivosti. Usprkos tome sto je ovakva tematika vec prilicno eksploatisana, prica ipak uspeva da ostvari neku specificnost. Pre svega, nema previse objasnjenja, zahteva se paznja i koncentracija citaoca i ne vredja inteligenciju upustajuci se u nepotrebna razjasnjavanja i dijaloge. Naprotiv, od citaoca se ocekuje da sam "poveze konce". UZ to, nema kadrova viska niti preteranog nabacivanja zakljucaka.
Lik glavne junakinje, Umme, iako je donekle (cak i vizuelno) klishe, ipak uspeva da se odvoji od mase njoj slicnih junakinja i uspeva da dobije neki karakter sto je u ovakvoj tematici prilicno tesko.
Ipak, zbog karakteristicnog zanra, postoji izvesna "opasnost" da ce se vremenom radnja ovog stripa jednostavno izlizati.
Grunge genetika vizuelno i tematski osvaja i svakako je preporucujem svakom ljubitelju stripa. Ocena: 9

- 10:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.08.2005.

Neshvatljivo lose, na rubu zdravog razuma

Bridget Jones: The Edge of Reason (2004)

Naslov filma uopste nije los kao opis istog: na ivici razuma, bas tako. Kad se uzme u obzir ishvaljena i prilicno solidna glumacka ekipa (oprobana i ranije u komedijama), ulozen gigantski budzet, reklama, sasvim solidan roman po kome je film baziran (ako se izuzme ljigavi deo u Tajlandskom zatvoru), prava je zagonetka kako je film ispao tako neverovatno los. Prvi, i kako ga neki zovu, originalni film, Bridget Jones Diary bio je solidan film sa solidnim scenarijem, ne bas nesto sto bi prosecno musko rado odgledalo do kraja, ali ipak vredno gledanja. Solidan humor, prilicno zgodan scenario koji manje-vise verno prati istoimeni roman, sasvim prihvatljiva rezija i iako ovo nije kultni film niti neko remek-delo, Bridget Jones Diary sadrzi neku originalnost i sarm koje ga odvajaju od mase romanticnih komedija koje se proizvode kao na pokretnoj traci.
Ono sto prvo upada u oci kada se gleda sekvel ovog filma, The Edge of Reason, jeste nagli pad kvaliteta glume. Glumci kao da su bezvoljno "osljarili" svoje uloge i gotovo da im na celima pise "vezan ugovorom". Cak ni Zellweger se ne trudi da zadrzi svoj brizljivo laziran Britanski akcent i u brojnim scenama "zaboravlja" da je njen lik Britanka. Firth je sasvim nezainteresovan za svoj lik i ulogu i to se vidi u svakom njegovom pojavljivanju. Ne mogu da ga krivim za to s obzirom na to kakav su mu jadan materijal za obradu dali scenaristi: DArsijev lik je plosan i dosadan da ne moze biti dosadniji. Sa takvim Darsijem i dosadnom, iritantnom, nesigurnom i priglupom glavnom junakinjom Bridzet, ko uopste zeli da gleda njihovu romansu? U osnovi, likovi filma, pogotovo dva glavna, toliko su iritabilni da se sa njihovim groznim karakterima po iritabilnosti moze meriti samo kolicina nepotrebne i gnjavatorske muzike koja se non-stop vrti u filmu.
Naposletku, scena u Tajlandskom zatvoru pre svega vredja zdrav razum i inteligenciju gledaoca. Iako sam film gledala sama kod kuce, bilo me je prosto sramota sto gledam tako glupu scenu i ne znam zasto, sramota u ime onih koji su takav neverovatni drek osmislili. Takodje, svaka i najmanja fizicka mana glavne junakinje ismejana je do tacke da izaziva mucninu vise nego scene iz CAbin Fever filma.
Na pozitivnoj strani, film ne zahteva nikakav intelektualni napor za gledanje, lagan je kao pero i ne zahteva da ukljucite mozak ni koliko za meksicku sapunicu. Uz to, ima lepe prizore sa Tajlanda, iako ne bas sjajno izrezirane.
Ocena 2/10.
Ne bas za preporuku, ali ako hocete da gledate nesto sto ne zahteva da ukljucite mozak-ovo je film za vas.

- 13:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2005  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Romani, Stripovi, Filmovi...
Pogled iz mog ugla.