srijeda, 23.12.2015.

ZIMA 2015/2016g.Bijeli-vir.blog.hr

08.02.2016.Ponedjeljak.
Nisu Maškare.javascript:%20void(0);
To su 3 bijelovirca,slučajni susret ispred Konzuma u Metkoviću.

Otvorili su prvi disko klub još 1970.g.u KOVAČNICI u Bijelom Viru,eto!!!!!!!!!!!!!.To je to i još Bleki fali,,,





01.02.2016.g.Samo očistit i eto brodeta,heeee,,,


Uslast,,,
19.01.2016.g-Lovranska Draga
Našlo se vremena i za RAZBRIBRIGU,heeeeeeeeee,,,harmonika svira u srce me dira.



14.01.2016.g.
Poslije ovih blagdana i "PREŽDERAVANJA",došli smo u Konzum po malo namjernica,netko ribu,netko meso ali ovaj put janjeće,heee.
Pred pultom zatekli smo bjelovirca Galića i evo;



Zajedno dvojica,hejjjjjj!!!!!!!,,,,,,,


------------------------
Čim zahladi,gudini se ubiju ili liske počnu letjeti u potrazi za hranom raštika je na redu.



04.01.2016.g.U gradu Metkoviću ništa bez bijeloviraca.

Autobusni kolodvor.
Karta uz pomoć bjelovirca.Naš Baćulo je tu.



Naravno na tržnici nismo uzeli ove divljake od bjeloviraca,tajna ali nije tajna gdje i kako su završili,,,,


---------------------------------------------------------
23.12.2015.g.
SREĆE-ZDRAVLJA I VESELJA U NOVOJ 2016.g.-Trebat će nam itekako,,,,,,,,



BOŽIĆ I BOŽIĆNI BLAGDANI PRED VRATIMA;;;;;
---------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------


-----------------------------------
color=#FF0000>Pred nadolazeće Blagdane(Svi oni oni koji u domaćinstvu kuhaju),mlade žene da se poduče malo.


Ne zaboravite danas natuć i pokišat Bakalar da bi ga sutra mogli pripremiti.
Ovako to izgleda;


-A sada poklanjamo Vama dobar recept za pripremu Bakalara kako ga priprema family Majčica.

Normativ i način pripreme za 6 osoba a ako je dobar i četverica će ga pojesti.

BAKALAR NA BIJELOVIRSKI NACIN
Sastojci za obitelj…5-6-osoba,ako ispadne dobro pojest ce ga 3 osobe.

0,50 kg bakalara
5 dag luka-kapule sa Bijeliševine.
5 dag češnjaka-Saranseka iz Danguba.
zelenog peršuna-sa Kupinjaka.
2 jusna kasika pire od rajcice(konserve)kupovne.
1 kg krumpira –sa Zlatnog rata(Bad).
1.5 dcl maslinova ulja sa Prisoja.
soli,papra ili ljuta paprika po potrebi.
Papar u zrnu po želji.
2 lovorova listaubrana na Gospu Lursku u B.V.)poslije mise).

NAČIN PRIPREME;
Drugi dan se izvadi iz vode,očisti od kostiju i kožice
Očišćenu kapulu oprati i isjeći na sitno te na biljnome ulju zažutiti.U kapulu 3 lista lovorova ubrana na Gospu Lursku poslije mise oprati,prekinuti na pola i zajedno sa kapulom dinstati.Prije nego kapula požuti dodati malo maslinova ulja.Očišćene komadiće bakalara stavimo na udinstanu kapulu.Malo posolimo da omekša i dinstamo odprilike 45 minuta do sat vremena ovisi o bakalaru.Dok dinstamo na drugoj strani očistimo krompir sa Kupinjaka,operemo,izrežemo na štapiće (malo manje nego kad pravimo pomfrit).Sve stavimo u hladnu vodu posoljenu da se kuha.Jedan rukovet peršina sa Bijeliševine operemo malo podrežemo korjen i isjeckamo sitno nožem a pritom čuvamo prste da se ne posječemo.
Glavicu Češnjaka(bijelog luka) očistimo,operemo i tučkom za meso istučemo te potom isječemo oštrim nožem na kuhinjskoj dasci.
Kada je odprilike krompir skuhan a i bakalar skoro gotov (jedan sat odprilike)u bakalar stavimo sitno sjeckan saransek-česan,nekoliko zrna papra u zrnu ako želimo ljutu papriku bijelovirsku pritom pazimo da česan ne zagori.Odlijemo pola vode iz kuhanog krompira a drugu polovicu zajedno sa krompirom lagano prespemo u teću gdje se kuha bakalar.Pazimo da se ne polijemo.Sjedinimo,promiješamo,dodamo 2-3 jušne žlice konšerve ovisi koja je konšerva(neke treba više a neke manje) promješamo da se sjedini dodamo još začine po potrebi i pustimo da se lagano kuha oko 15 do 20 minuta,pospemo sitno sjeckanim peršinom.
Dignemo sa varte malo da stane.Postavimo blagdanski stol kako i doliči kojoj prigodi,zahvalimo na darovima obiteljskom molitvom,prisjetimo se svih naših koji nisu sa nama i blagujemo.

A jes dobar aaaaa,mmmmmmmmm za prste lizat,pravi Bijelovirski,ha,ha,haaaaaaaaaaaaaaaaa.

Ipak smo se odlučili prikazati uživo kao i svake godine pripremu,dijela ručka i dio običaja za Badnji dan.
Toplo predjelo;MUŠULE NA BUZARU;pogledajmo zajedno.


njami
Eto sada Vi izaberite ,pazite kako će te pripremati moje domaćice.Hoće li Bakalar pojest 6 ili 4 osobe,Vi odlučujete.
Imao sam sreću da je i moja supruga rođena za Badnji dan pa kod mene bude stvarno dobra spiza a i posnih kolača.
Jedan recept i Vama za posni kolač:kolač:

POSNI KOLAČ;
Normativ za 10 osoba;

-3 šalice od espreso kave -ulja biljnog.
-3 šalice griza.
-4 šalice piva,
-4 šalicebrašna.
-200 gr. grožđica.
-200 gr. oraha.
-1 prašak z pecivo.
-----------------------------
prelijev;
-6 šalica šećera.
-6 šalica vode
-1 sok od limuna.(ocjedit limun)
Način pripreme;
Upaliti pećnicu na 180 ,sve artikle iz gornjeg stupca dobro izmješati sjediniti,podmazati tepsiju margarinom.Dno pleha prekriti masnim papirom i na papir izlijete promješanu pripremljenu smjesu za kolač.
U zagrijanu pećnicu na 180 staviti i peći 20 minuta.
Dok se peče tjesto pripremimo prelijev.
U šerpu pomiješamo sve navedene artikle za prelijev,promiješamo i pustimo da prokuha.
Kada se tijesto ohladi mlakim prelijevom preliti tijesto,pustiti malo da odleži a potom križamo i poslužujemo našim uzvanicima ili već!?,komu smo ga namijenili.
Mmmmm,dobar je iako je posni.
ČESTITAMO BADNJE VEČE, ugodno SE sprovedete sa onima koje Vi samo poželjeti možete I NEMOJTE PRIJE ODLASKA NA PONOĆNU MISU 24.12.ZABORAVITI BOR OKITITI (tako su nekada naši stari radili)

P/s. Ovaj kolač samo za lijepe dame u Krnjesavcu moje susjede,eeeeeee,,,,,,,,,


-Dobar Vam tek želi;urednik Mladen Majčica.

Oznake: ZIMA 2015 i 2016.g.


- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se