Betanija

petak, 29.09.2006.

Mihael, Gabrijel i Rafael tri su biblijska anđeoska imena. Izvorna značenja imena su, kako je to često u drevnim istočnim kulturama, rečenice, svojevrsne definicije nositelja imena:
Mi-ha-el znači Tko je kao Bog?, Ga-bri-el - Bog je jak, a Ra-fa-el - Bog iscjeljuje, liječi.
Anđeli su (po katoličkom učenju) osobna, od Boga stvorena bića, koja "uvijek gledaju lice Oca nebeskoga" (Mt 18,10), te su neposredni svjedoci njegovih velikih djela i razglašuju njegovu slavu (grčki angelos znači glasnik). Za razliku od ljudi, anđeli nisu vezani na tijelo. Oni su čisti dusi, a posjeduju veću moć nad materijom od čovjeka i veću sposobnost spoznaje. Nauka o anđelima (angelologija) razvrstava anđele u devet korova. Osmi su kor arkanđeli i među njih spadaju Mihael, Gabrijel i Rafael.


DAROVI ARKANĐELA

Rafael se pobrinuo
za ravnotežu čežnje,
Mihael mi približio
zaboravljeno nebo,
a Gabriel umnožio
plemenitost pjesme…

Ivna Talaja

- 15:16 - Komentari (11) - Isprintaj - #

srijeda, 27.09.2006.

Anđeo ljubavi

Oduvijek se o anđelima govori upravo u vezi s ljubavlju. Onomu koji me ljubi kažem: "Anđele moj!"
Kada iskusim ljubav, imam osjećaj da je anđeo ušao u moj život.

Potrebni su nam anđeli ljubavi da nas uvedu u tajnu ljubavi i dovedu nas u dodir s izvorom ljubavi koji vrije u nama.
No morat ćeš se brižljivo odnositi prema tom anđelu ljubavi. Ne smiješ od njega očekivati nemoguće. On može preobraziti samo onaj materijal koji mu ti ponudiš. Stavi pred svog anđela ljubavi sve što je u tebi, i srdžbu i ljutnju, i ljubomoru i strah, i nevoljkost i razočaranje. Jer ljubav teži preobrazit sve u tebi. Dopusti anđelu ljubavi da te posvuda prati…

Želim da te tvoj anđeo ljubavi uvodi sve dublje u tajnu božanske ljubavi koja u tebi vrije poput izvora koji nikad ne presušuje. Ljubav u sebi moraš stvarati. Trebaš samo piti sa izvora božanske ljubavi koja u tebi struji i koje za tebe uvijek ima dovoljno.

Anselm Grün

- 13:48 - Komentari (10) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.09.2006.

Anđeo topline

Za neke se ljude govori da iz njih zrači toplina. U njihovoj se blizini čovjek osjeća ugodno. Uz njih je čovjeku toplo oko srca... Anđeo topline neka te osposobi za to da iz tebe zrači toplina, da se ljudi u tvojoj blizini osjećaju zaštićenima i voljenima. I neka uvijek iznova dade pronaći ljude koji će za tebe postati anđelima topline, u čijoj će se blizini odlediti tvoji zamrznuti osjećaji, u čijoj se blizini možeš zagrijati kad ozebeš u ovome hladnom svijetu. Pitanje je što ti možeš učiniti da bi te anđeo topline osposobio da u svoju okolinu zračiš toplinu. Meni je važno da se sam grijem na toplini božanske ljubavi, da bih imao toplo srce i za druge...
Želim da oko sebe uvijek osjećaš anđela topline i da sam možeš drugima postati anđelom koji zrači toplinom i daje da im se zagrije srce.

Anselm Grün

- 15:29 - Komentari (12) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.09.2006.

Anđeo šutnje

Šutnja u monaštvu ima tri značenja. Najprije je ona put do iskrena susreta sa samim sobom. Drugi korak šutnje jest ostavljanje za sobom. Treće značenje šutnje je za monahe sjedinjenje s Bogom... Šutnja je blagotvorna za moju dušu. Šutnja postaje tada kao ležanje u kadi. S mene otpada stara prljavština. Mogu se posve opustiti. Osjećam se uvijen u Božju ljubav.

Želim da te u ovu šutnju pred Bogom uvede anđeo šutnje. Želim da ti anđeo šutnje podari takve trenutke u kojima ćeš biti sasvim pribran i otvoren za prisutnoga Boga... Uživaj šutnju koju ti daje tvoj anđeo i osluškuj Boga koji tvoju šutnju hoće ispuniti svojom ljubavlju.

Anselm Grün

- 16:51 - Komentari (9) - Isprintaj - #

petak, 22.09.2006.

Isuse,
hvala
Ti
što
si
uvijek
uz
mene...

- 16:15 - Komentari (10) - Isprintaj - #

srijeda, 20.09.2006.

Treba Isusa dotaknuti srcem, svojim osjećajima, čežnjama, svojom intuicijom, treba Isusa dotaknuti prijateljstvom, dobrohotnošću, povjerenjem, treba otvoriti oči, zagledati se u njegove i kao prijatelj ga uzeti za ruku i dovesti k sebi.

Tomislav Ivančić

- 14:24 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.09.2006.

U trenucima kad se nađeš u nekoj situaciji koju ne možeš kontrolirati, kad te spopadne neki strah kojeg se ne možeš osloboditi, kad ti se dogode razne neugodnosti koje te prestraše, sjeti se tada i više puta u sebi ponovi riječi koje je, nadahnut Duhom Božjim, izrekao jedan od najvećih genija čovječanstva, Pavao iz Tarza, a te riječi glase: "Onima koji ljube Boga sve se okreće na dobro".
Moći s vjerom izgovoriti ove riječi, znači pozitivno misliti.
Ne znam što da mi se dogodilo u životu, to Bog može i hoće okrenuti na moje dobro. Zato se traži samo jedno: ljubiti Boga. Ako želiš biti sretan i imati u duši mir koji ti nitko neće moći ugroziti, često govori u sebi: "Bože, volim te" i vjeruj u Pavlove riječi da se sve okreće na dobro onima koji ljube Boga iznad svega.

Mijo Nikić

- 14:26 - Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 15.09.2006.

Isuse,
želim
biti
Tvoje
svjetlo...

- 15:43 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 13.09.2006.

Blagoslov

prizivana uzdasima
umilna Blizina
dotakla mi čelo
pridigla me šapatom

Ivna Talaja

- 13:36 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 08.09.2006.

Čovjek je pozvan da prepozna da je obdaren iz Božje inicijative ljubavi. Ta ljubav nam otkriva neizrecive dimenzije Božje volje. To je ljubav koja stoji iza stvoriteljskog zahvata, čime je Bog ostvario svoju čežnju za mojim bićem. Trebamo otkriti da smo djeca Božja, ljubljena Božja bića, da smo neizrecivo željena bića od strane onoga koji je Gospodar života.

Zvjezdan Linić

- 18:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #


Daruj mi, Gospodine, svoje neumorno srce da u meni radi umjesto mojega.

Sv. Terezija Avilska

- 16:06 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.09.2006.

Samo Tebe trebam. Moje srce to neprestano ponavlja. Sve želje, što su me noću i danju mučile, lažne su i isprazne do temelja.
Kao noć, što u žalosnom mraku krije želju za svjetlom, tako i u dubini moje unutrašnjosti odjekuje krik: trebam Te, samo Tebe trebam, o Bože!

Rabindranath Tagore

- 08:50 - Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 01.09.2006.


U Tvojim očima vidim sebe i sretna sam...

- 19:08 - Komentari (12) - Isprintaj - #


Isuse, volim Te...

- 17:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Moliti je sasvim jednostavno. Nalazim malo vremena i zahvalno upravljam pogled na Onoga koji mi je dao život i vrijeme.
Obraćam se dragomu čovjeku i radosno mislim na Onoga koji je povezao nas dvojicu.
Promatram cvijet i divim se njegovu umjetniku. Opažam koliko je Bog sa mnom sretan što se ja radujem Njegovim darovima.
On na mome licu čita koliko sam sretan zbog Njega, jer me ljubi.
Kako je jednostavno o svemu tome razgovarati s Bogom!

Paul Haschek

- 15:16 - Komentari (5) - Isprintaj - #