Bešpelj

srijeda, 04.06.2008.

Pita od juka

Evo dok sam još u poslu, za sve vas vjerne posjetitelje ovog bloga-jedan recept jela koje smo često pravili u Bešpelju.
Povod? Nedavno sam bila nećakinji na prvoj pričesti (otud inspiracija i za prethodni post smijeh) gdje je, između ostalog, bilo pripremljeno i ovo jelo, a uspjela sam i fotografirati jednu fazu pripreme smijeh.

Radi se o slaganoj piti. (tako mi to zovemo u Bešpelju, ne znam slično jelo da bih mogla usporediti ).

Slagana pita se obično pravila za svečanije prilike (vjerojatno zbog toga što je trebalo duže da se napravi nego obična pita)-za Božić, Uskrs, vjenčanja, oproštajne i sl. prigode kad su dolazili gosti i kada se pripremala hrana za veći broj ljudi.

I. faza –izrada juka za slaganje

Zamijesi se tijesto tako što se u brašno stavi malo soli (neki stavljaju i malo ulja da se tijesto bolje razvlači).

Tijesto se zatim razvija (raširi) po stolu. U Bešpelju smo imali jako niski drveni okrugli stol-sopru (sofru) koja nam je služila za razvijanje tijesta za pitu. Morao si kleknuti da bi to napravio zubo. Za razvijanje smo koristili drveni štap (oklagiju, ili kako smo mi zvali kolagiju smijeh )
Uglavnom, tijesto se razvije, što tanje to bolje, nareže na komade i peče direktno na peći.
Obzirom da smo i inače kuhali na šporetu na drva to nije bio problem (ne znam kako bi se to napravilo na plinskom štednjaku zubo )
Tako dobijemo juke. One se mogu napraviti (a obično su se i pravile) par dana prije same izrade pite.

II. faza-slaganje pite
Za ovu fazu imam foto dokumentaciju zubo

Juke
Image Hosted by ImageShack.us

Pripremi se mljeveno meso u koje se stavi soli, papra, vegete i crvenog luka-kapule.

Image Hosted by ImageShack.us

Zatim vruća voda u koju se stavi ulja i soli ( u nju se zamaču juke)

Image Hosted by ImageShack.us

Juke se prvo zamoče u vodu, pa onda poslože po tepsiji, na njih se stavlja meso, pa opet juke i tako naizmjenično do vrha tepsije.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Pita se ispeče (ne znam točno koliko dugo i na kojoj temperaturi, to se kod nas sve radilo odokativno-dok ne porumeni, a znalo se da se treba dobro naložiti šporet za ispeći pitu. zubo ) i papa. njami
Dobar tek!

04.06.2008. u 17:15 • 19 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (8)
Ožujak 2008 (7)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Blog o meni, mome selu, mojim razmišljanjima, nadanjima i htijenjima :-) i mnogim drugim koještarijama

Pomozimo maloj Anji

Image Hosted by ImageShack.us

Blogerica.comKlikni


Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr

Kako do mene:

bespeljica@gmail.com



Zrnca mudrosti:

"Ono što je bilo izuzetno u životu Abrahama Lincolna nije to što je rođen u brvnari, već to što je iz nje izašao."

"Sva bića puštaju za sobom tragove svog postojanja, samo ljudska bića ostavljaju za sobom tragove svog stvaranja."

"Kad biste mogli udariti u stražnjicu osobu koja je odgovorna za većinu vaših problema, tjednima nakon toga ne biste mogli sjesti."

"U životu sam prošao kroz dosta teških situacija, od kojih su se neke zaista i dogodile."

"Sunce sija na pravedne i nepravedne jednako. Želite da vaš dobitak ne bude ničiji gubitak."

Linkovi

Ježev blog
Image Hosted by ImageShack.us

angie
catcher
čiovka
dordora2
Eurosmijeh
gogoo
gustirna
Ima jedan svijet
Ježev blog
Katja
Kneginjica
Koraljka
Marisol
Minimaxine
Mirjana
more-moje-plavo
Neolina
Saraja Azra

Biljoteka

Cvergla blog
Lika na dlanu
miljevci
Potravlje u srcu
promina


Hrvatski Web Pretraživač

counter


Google PageRank <br />
		Checker - Page Rank Calculator


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se