B . E . S

subota, 02.12.2006.

Kao jedan veliki doprinos razvoju klimatizacije dorprinjelo je proucavanje temperature i vlage prostora. Doprinos vaznosti klimatizacije u medicini i kemiji, a naravno kao sastavni dio higijene kao znanosti za sebe dokazao je i uveo M. v. Pettenkofer (1818 - 1901). Pettenkofer je definirao higijenu kao zasebno podrucje . Higijena kao neizostavni dio medicine imaju puno zajednickog. Nezamislivo je danasnje medicinske ustanove zamisliti bez klimatizacije (intenzivni odjeli, patologije odjeljenja za prijevremeno rodenu djecu itd.)

H. Rieschel (1847 - 1914) jedan od zasluznijih ljudi za priznanje grijanja i ventilaciske tehnike kao znanstvene discipline.
Prva klimatizacija u europi instalirana je u njemackoj, Reichstag 1890 ( Berlin ).

Kao vec prije navedeno u tekstu, jedan od velikih razloga uspjesnosti klima-tehnike zasluzna je medicina, pa tako 1914 prva klimatizacija u USA instalirana je u odjel za prije vremenu rodenu djecu.

Sve do 1930 klimatizacija je uglavnom bila privilegija ili nuznost javnih ustanova ili industrije. Vremena se mjenjaju i tako sve do danasnjih dana nezamislivo je buducnost zamisliti bez klime kao znanstvene discipline koja nam omogucuje zivot jednostavnijim i laksim.

- 20:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #